Tine Thing Helseth 2006/Foto: Ole Kaland/NRK

Solistpris til Tine Thing Helseth

Den norske solistpris 2006 gikk til trompetisten Tine Thing Helseth. Prisen, som ble utdelt for første gang i fjor, utgis av en stiftelse etter en donasjon av forretningsmannen Bjørn Fossum. Fra i år vil prisen bli utdelt annethvert år, og den vil tildeles vinneren av talentkonkurransen «Virtuos» i NRK. «Tine Thing Helset er et stjerneskudd av et solisttalent. Hun har alle de kvaliteter og den skolering som skal til for å kunne nærme seg de ypperste solister som er å finne på hennes instrument i internasjonal sammenheng» sa rektor ved Norges musikkhøgskole, Eirik Birkeland, ved prisutdelingen. Her kan du lese hele Birkelands tale til Helseth.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Kjære publikum!

Jeg har gleden av å skulle tildele Tine Thing Helset Den norske solistpris for 2006. Den norske solistpris ble etablert etter en sjenerøs donasjon fra foretningsmannen Bernt Fossum. Prisen blir gitt, som det heter, ”for å støtte unge musikere og hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser.” Som rektor ved Norges musikkhøgskole har jeg gleden av å lede styret for Den norske solistpris, som for øvrig består av fiolinisten Peter Herresthal og sjef for Festspillene i Bergen Per Boye Hansen. Prisen er på 100.000 kroner og innbefatter også et engasjement ved Festspillene i Bergen og et solistengasjement med Kringkastingsorkestret.

Ved årets tildeling hadde styret valgt å gi prisen til vinneren av den norske ”Virtuos”- konkurransen som er en del av den store europeiske konkurransen for unge klassiske musikere, EBU – konkurransen. Finalekonserten ble holdt den 11. mars og ble sendt direkte på NRK-TV. Etter en skarp konkurranse ble det kåret en suveren og populær vinner, den 18 år gamle trompetisten Tine Thing Helset.
Senere klarte Tine Thing Helset å kvalifisere seg til den europeiske finalen som gikk av stabelen i Wien den 12. mai hvor sju nasjonale vinnere var tatt ut til å spille på en utendørskonsert med Wiener Symfoniker foran et publikum på nærmere 50.000 mennesker og et utall TV-seere. I finalen gjorde Tine Thing Helset en strålende framføring av Joseph Haydns trompetkonsert og vant andre ærespris. Kun én gang tidligere har noen norsk deltager nådd så langt. Det var i 1986 da en nå ikke helt ukjent pianist fra Karmøy også vant samme pris; nemlig Leif Ove Andsnes.

Tine Thing Helset er et stjerneskudd av et solisttalent. Hun har alle de kvaliteter og den skolering som skal til for å kunne nærme seg de ypperste solister som er å finne på hennes instrument i internasjonal sammenheng. Hun spiller lett og uanstrengt, hun fraserer med overbevisning og modenhet. Hun har en virtuos teknikk, spiller med en skinnende klang og formidler en sterk glede og vilje til musikalsk utrykk.

Det er langt mellom talenter av hennes format, samtidig er det ikke tilfeldig at hun har nådd så lang som hun har gjort, bare 18 år gammel. Hun kommer som kjent fra vår livskraftige korpsbevegelse og har hatt fremragende lærere som Heidi Johansen i Den Norske Operas Orkester, og nå Ole Edvard Antonsen og Arnulf Naur Nielsen som lærere på Barrat Dues Musikkinstitutt. La meg nevne at alle hennes lærere i sin tid har vært elever av den 81-årige Harry Kvebæk, opprinnelig fløter fra Fetsund, og senere solotrompeter i Oslo Filharmoniske Orkester og professor på Norges musikkhøgskole. Slik sett kan det kanskje trekkes en halvt hundreårig lang linje i vår norske trompettradisjon fra den unge trompetspillende tømmerfløter på Fetsund og til vår prisvinner her i dag.

Å klare å etablere seg som internasjonal solist er svært krevende. Tine har vist for hele Europa at hun har potensialet. Nå trengs enda mer hardt og målrettet arbeid, tålmodighet og gode hjelpere. Vi håper det vil være en god satsplanke og til inspirasjon å motta Den norske solistpris her på Edvard Griegs hjem Troldhaugen. Men, til syvende og sist er det kanskje ikke det å bli prisvinner som vil løfte deg fram til en plass i fremste rekke, men din egen dypereliggende vilje og evne til, for å si det med danskene; ”å kunne spille englene ned fra himmelen”.

Lykke til med det og gratulerer Tine!

Eirik Birkeland

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev