Nordic Voices fremførte Opus 42 i Landakotkirkja i Reykjavik 02.11.2010. Fra venstre: Tone Elisabeth Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrød, Frank Havrøy, Trond Olav Reinholdtsen og komponist Lasse Thoresen. (Foto: Thomas Olsen, Berlinkontoret)

Samtidsmusikk i folkelig drakt

Torsdag mottok Lasse Thoresen Nordisk Råds musikkpris i Reykjavik. Det er resultatet av å ha trent opp sangerne i Nordic Voices i to år.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Jeg ble overrasket, veldig overrasket, bedyrer Lasse Thoresen når Ballade møter han på Island.
Han har vært nominert til Nordisk Råds musikkpris fire ganger tidligere, men trodde sjansene var mindre enn noen gang for å vinne akkurat i år.
— Siden det er verk som ikke er spilt inn tenkte jeg at jeg var sjanseløs siden det ikke forelå noe godt lyddokument.
Men Nordisk Råds jury synes Thoresens ”Opus 42” som er en del av hans fem år lange konkressensprosjekt, var verdt den gjeve prisen. ”Opus 42”, som fremføres av Nordic Voices, består av fire verk som tidligere er fremført under Festspillene i Bergen og OSA-Festivalen. Verkene er resultatet av Thoresens forskning, hvis mål er å fornye vokalpraksis og -komposisjon.
Fornyer ny musikk
— Prisen gir oppmerksomhet og status til prosjektet. Jeg håper at man ser den berikelsen det er når den klassiske sangstemmen åpner seg for andre muligheter enn den man lærer i romanse og opera. Og at dette fører til en ny stemmekultur som omgjør vokalensemblene og korene til et helt nytt instrument, sier han.
Prosjektet ble avsluttet i høst med en fremførelse med Latvisk Radiokor. Med tildelingen av musikkprisen håper Thoresen at virkningen av forskningen vil vare, og også gjøre samtidsmusikken mer åpen og inkluderende.
— Den klassiske stemmen har vært dannet på idealet om det høye samfunnssjikt som har forfinet og sminket sin egen fremtreden og ekskludert det grovere, det mer folkelige. Mitt ideal er å gå mellom disse nivåene, ikke ut fra sosiologiske, men av rent klanglige grunner. Og jeg ser at prosjektet absorberer innflytelse fra andre kulturer. Så på den måten åpner dette også for en stemmekultur som kan lære av andre. Ikke bare av seriøs klassisk musikkkultur, men av folkekultur og kultur utenfor Europa.
Banebrytende
”Solbøn”, ”Likferdssælmin”, ”Himmelske Fader” og ”Tvetrall”, som utgjør ”Opus 42”, presenterer tradisjonell norsk folkemusikk på en moderne måte. Blant annet ispedd mongolsk overtonesang.
Nordisk Råds jury mener blant annet at ”den måte Lasse Thoresen her ikke bare bruker folkemusikk som krydder i kunstmusikken, men tvert i mot har funnet måter å integrere dens finstilte mikrotonalitet, overtonespekter, harmonikk og puls med vår egen tids modernistiske prosjekt, er banebrytende”.
Komponisten mener prosjektet ikke ville la seg gjøre uten sangerne i Nordic Voices.
— Jeg trente dem opp i to år, under konkressensprosjektet. Med tanke på hva de nå kan gjøre rent vokalt håper jeg å kunne fortsette samarbeidet med dem. De kan gjøre ting ingen andre norske kor kan.
— Hvordan da?
— Det ene er at de har åpnet mulighetene til å synge i helt ikketemperert kvarttoner og sjettedelstoner. Vi har jobbet med å innarbeide nye intervallkategorier. Å synge den vanlige durskalaen helt rent er vanskelig nok, men når man da legger til tolv tonetrinn til i form av kvarttonene, og så en hel mengde smånyanser i tillegg, så blir det ganske svimlende. Og det skal klaffe sammen i harmonikk, ikke bare melodikk.
Stor oppmerksomhet
I kveld mottar Thoresen musikkprisen pålydende 350.000 danske kroner under en høytidelig seremoni i Reykjaviks opera. Prisen betyr ikke bare penger, men også en hel del oppmerksomhet.
— Å få prisen har ført med seg mye publisitet, enormt mye. Men prisen vil ikke endre en tone av det jeg skriver, men den endrer mulighetene mine for å bli fremført. Man får ett navn, noe som igjen kan være et alibi for programmerere.
— Betyr det at vi kommer til å se deg mer i utlandet fremover?
— Jeg er veldig bundet opp i det nordiske feltet akkurat nå. Men jeg har noen prosjekter i Frankrike. Så vi får se. Men Nordic Voices turnerer masse med stykkene, så de blir allerede fremført. Og det blir enda mer av det nå.
”Opus 42” gis ut på CD av 2L på nyåret.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev