Kirkefestspillene 2007, logo

De 36. Kirkefestspillene i Kristiansand

Lutter øre er tittelen på årets Kirkefestspill. Det har ingenting med Martin Luther å gjøre. I følge arrangøren dreier tittelen seg om å fokusere på selve handlingen det er å lytte: – Oppdag ditt eget lyttende og nysgjerrige øre. Lytt til stillheten mellom tonene som utgjør musikkens rammeverk. Lytt etter musikernes og komponistenes stemme og budskap. Lytt til deg selv og hvordan musikken virker på deg. I løpet av festivalen blir det også mulig å oppleve Edvard Grieg – live…

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Den nye kunstneriske ledertroikaen, Rolf Gupta, Katrine Ganer Skaug og Grete Pedersen, har skapt et program med både store kirkemusikalske verk og mer uformelle konserter. Det loves blant annet kammermusikk av høy kvalitet, dans, orgel-impro og intet mindre enn en livekonsert med Edvard Grieg.

De 36. Kirkefestspillene i Kristiansand åpner med Mozarts Messe i C- moll, fremført av Det Norske Solistkor og Kristiansand Symfoniorkester med en internasjonal solistkvartett ledet av Rolf Gupta.

Kirkefestspillenes artist in residence er Atle Sponberg. Han byr på improvisasjonsmusikk, jazz, folkemusikk og samtidsmusikk på festspillenes uformelle utendørsområde, Vingården.

Fredag inviteres alle til Kammerklubben, salen som skal ha Kristiansands beste akustikk for kammermusikk. Menyen her byr på alt fra rytmisk og melodiøs tango til Brahms Klaverkvintett fremført av pianist Alex Taylor (KSOs nye programsjef). Her blir det både Mozart og trollstemt barokkmusikk ved folkemusikeren Nils Økland. Nystartede Kristiansand Solistensemble debuterer på festspillene med en av Norges fremste kordirigenter, Grete Pedersen. Alt dette fordeles på tre korte konserter der publikum selv kan gjøre sitt utvalg fra menyen.

Domkirken er Kirkefestspillenes hovedscene. Under domkirketakets hvelving er det stor takhøyde med naturlig plass både til tradisjonell kirkemusikk og moderne musikk under et festspill som også tar samtiden på pulsen. Lørdag kveld improviserer organisten Nils Henrik Asheim her. Amerikanske Amy Knoles og Michael Sakamoto viser danseforestillingen Sacred Cow, og den norsk/engelske gruppen The Geordie Approach bidrar med sitt unike musikalske uttrykk som best kan karakteriseres som fri-impro elektronika.

Under Høymessen søndag kl 11.00 bidrar festspillene til en musikalsk forsterket åndelig opplevelse. Da skal det fremføres symfoniske messer i sin opprinnelige liturgiske sammenheng. Festspillene har valgt Haydns Messe i Krigstid (Missa in tempore belli) for å minne folk om at vi lever i et hjørne av verden som er velsignet med fred. Verket fremføres av Kristiansand Domkor og orkesteret fra Universitetet i Stavanger under ledelse av Grete Pedersen.

Grieg live – første gang i Norge på 100 år

I forbindelse med 100-årsmarkeringen for Griegs død i år kan Kirkefestspillene stolt meddele at de har sporet opp intet mindre enn en sensasjon.

I 1906 spilte Grieg inn flere av sine pianostykker på Pianolaet (et mekanisk piano) som ble lansert i 1904 som en slags urtids iPod.

Verdensberømte pianisters spill ble med dette verktøyet tilgjengelig for verden på en helt ny måte. Lydgjengivelsen er totalt fri for støy fordi det spilles live akustisk ved hjelp av en pre-computer, en mekanisk anretning av hullpapir:

— Innspillingene har så vidt vi har maktet å bringe på det rene ikke vært kjent i Norge tidligere, og heller ikke vært tilgjengelige siden Grieg spilte dem inn i 1906. I malerisalen på Gimle Gård blir det på festspillenes avslutningsdag, ved hjelp av vakuumkraft og støvete mekanikk, mulig å høre Edvard Griegs anslag og frasering slik komponisten selv spilte det, lover arrangøren.

I tillegg tar Atle Sponberg utfordringen som Griegs medmusikant for anledningen. Uten øyenkontakt med sin medspiller må Sponberg ubønnhørlig rette seg etter pianistens 101 år gamle krumspring.

Hver morgen starter med Carpe Diem, Kirkefestspillenes morgensang. I samarbeid med Øyvind Stabrun og Kirkens Bymisjon inviterer publikum til en inspirerende liten meditasjonsstund før dagens dont.

Kirkefestspillene 23. – 26. august 2007
Mer info: kirkefestspill.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev