Bjarte Eike (Foto: Gorm Valentin)

Bjarte Eike er neste års festspillmusiker

Festspillmusiker Bjarte Eike, en norsk-islandsk dansepremiere, fire bestillingsverk, animasjonsopera og Sven Nordin som Brand i Calixto Bieitos regi. Dette er blant høydepunktene på festspill­programmet 2008.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Hovedlanseringen av Festspillprogrammet for 2008 ble holdt på en pressekonferanse i Korskirken tirsdag. Festspilldirektør Per Boye Hansen presenterte der neste års festspillmusiker: Bjarte Eike.

Bjarte Eike har vakt internasjonal oppsikt som barokkfiolinist. Interessen for tidligmusikk er stigende over hele Norden, og Eike er en av få strykere som konsentrerer seg om å spille på tidsriktige instrumenter. Han har markert seg både som spillende leder for Barokksolistene, konsertmester i ensembler som Concerto Copenhagen, medlem av Baroque Fever og som solist.

— Jeg er beæret over å bli spurt om å være Festspillmusiker. For meg er dette en kjempesjanse til å vise hvor levende og aktuell barokkmusikken er, og kan være sier Bjarte Eike, i en pressemelding fra Festspillene.

Festspilldirektør Per Boye Hansen begrunner valget av årets Festspillmusiker slik:

— Eike er en av Europas fremste barokkfiolinister, og en svært allsidig musiker, sier Boye Hansen.

Bjarte Eike studerte fiolin ved Griegakademiet i Bergen og barokkfiolin med Richard Gwilt i London, hvor han fikk toppkarakter. Programmet han har satt sammen til Festspillene, representerer hele hans vide repertoar og interessefelt fra 1500-tallet

Nye produksjoner

To av de mest banebrytende samtidskompaniene i Norden forener styrker under Festspillene i Bergen. Bergens Carte Blanche og Iceland Dance Company fra Reykjavik har gitt Ina Christel Johannessen oppdraget å skape en helaftens danseforestilling, Ambra, for de to kompanienes 22 dansere.

Som tidligere annonsert, vil den katalanske regissøren Calixto Bieito komme tilbake til Bergen etter at han gjorde furore med sin Peer Gynt-oppsetning i 2006. Denne gangen skal han tolke Ibsens Brand, med Sven Nordin i tittelrollen. Årets åpningsforestilling blir en animasjons-opera. L’amour de Loin er den finske samtidskomponisten Kaija Saariahos braksuksess fra premieren i Salzburg i 2000. Under Festspillene vil operaen iscenesettes av kunstnerduoen Ingar Dragset og Michael Elmgreen, som både har regi og scenografi.

Bestillingsverk fra Norden

I 2008 har Festspillene ikke mindre enn fire bestillingsverk på programmet, av komponistene Lasse Thoresen (N), Ruben Sverre Gjertsen (N), Magnus Lindberg (FI) og Ricardas Kabelis (LT). Alle fire komponistene vil være til stede under årets festspill. For øvrig vil Julian Rachlin komme tilbake til Bergen, denne gang for å fremføre alle Beethovens ti fiolinsonater i løpet av tre kvelder.

Festspillene presenterer også et av musikkhistoriens mektigste verk etter Beethovens 9. symfoni: Gurrelieder av Arnold Schönberg med Bergen Filharmoniske Orkester, Forsvarets Musikkorps Vestlandet Collegium Musicum og Estlands Nasjonale Mannskor.

Det blir også en konsertversjon av Wagners Valkyrien, første akt, også denne med Bergen Filharmoniske Orkester, ledet av Andrew Litton.

Norsk og ungarsk gjestespill

I tillegg til Festspillenes egne produksjoner, gjester Verdensteatret Festspillene i Bergen for første gang. De kommer til Bergen med forestillingen louder, som hadde premiere på Black Box Teater i Oslo høsten 2007.

Nytt litteraturprogram

Festspillene presenterer i år et helt nytt litteraturprogram under fellesbenevnelsen Litteratur i Logen. Her vil publikum blant annet få høre det nyeste innen nordisk poesi, diskusjon om hvorfor lage drama av romaner, samt møte Marianne Ihlen, Leonard Cohens mangeårige kjæreste og modell for hans legandariske «So long Marianne».

OiOi-festivalen:

Festspillene presenterer også i år uteprogram i Ole Hamres lekne regi. Dette programmet annonseres senere.

Sammen med Festspillenes lokale samarbeidspartnere presenterer vi også:
Bergen Kunsthall: Årets Festspillkunstnere Ingrid Book og Carina Hedén.
Satellitt Borealis: Industrihuset orgelorkester, sanger fra mellomalderen, modernismen og Røyksopp.
Den Nationale Scene: Yasmina Resas komedie Kunst, regi: Bjarte Hjelmeland.

Les om hele programmet på Festspillenes nettsider, eller i programkatalogen som vil være tilgjengelig i Bergen by fra onsdag 28.november.

Dette ifølge en pressemelding.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev