Joakim Haugland 2 2005

Bjellesau 2007

Bjellesauprisen 2007 er tildelt plateselskapet Smalltown Supersound og selskapets leder Joakim Haugland.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Fra FONO heter det om årets prisvinner:

— Årets Bjellesau representerer ”den nye generasjonen” av mindre norske plateselskaper som har vært drivende i utviklingen av norsk platebransje de senere år: Gjennom innovativt arbeid for å finne og videreutvikle nye og talentfulle artister, et arbeid som i all hovedsak gjøres av disse ”indie-selskapene”, har Smalltown Supersound utmerket seg som en ener. Selskapets utgivelser har vakt stor oppmerksomhet ikke minst utenlands, hvor det i dag regnes som et av de viktigste i det sjangermessige grenselandet mellom jazz, elektronika og samtidsmusikk.

Fra selskapets egenpresentasjon:

”Supersounds intensjon er å gi ut mindre norske band/artister med høy kunstnerisk kvalitet, på forholdsvis lave og realistiske budsjetter. Slike band/artister har ofte vanskelig for å få utgitt sitt materiale fordi de ligger litt utenfor de kommersielle veier som de store selskapene ofte går. – Vi mener det er viktig å få norsk musikk ut i verden, og ser på dette som vår store oppgave. Vi føler at vi med vårt idealistiske arbeid er med på å opprettholde bredden i norsk musikk, samtidig som vi hele tiden eksponerer norsk musikk for det utenlandske markedet.”

FONO mener at Smalltown Supersound i høy grad har lyktes med både intensjoner og oppgaver.

Joakim startet selskapet i Flekkefjord i 1993, til å begynne med som et ”soveromsselskap” under navnet ”Rød bil”, ifølge ham selv. Fra denne spede begynnelse har selskapet gjennom målbevisst, langsiktig og stort sett ulønnet arbeid etablert seg som en utsøkt og kvalitetsbevisst label med en rekke kjente artistnavn i stallen: Vi nevner Mats Gustafsson, Jazzkammer, Jaga Jazzist, Mental Overdrive, Lasse Marhaug, Paal Nilssen-Love, Bjørn Torske, 120 Days, Lindstrøm og Kim Hiorthøy, – og det fins mange flere. Selskapet har utgitt nærmere 150 plater siden oppstarten.

Gjennom sin virksomhet har Smalltown vist vei for små norske selskaper: Det er faktisk mulig å etablere seg som et viktig selskap i norsk musikkliv ved dyktighet og utholdenhet. Smalltown Supersound er sammen med Rune Grammofon det norske plateselskapet som gir norsk platebransje et ansikt ut i verden, og begge er gründer-selskaper som er bygget opp sakte men sikkert over mange år. En nøkkel til selskapets suksess utenlands er at det gjennom mange år har bygget opp et verdensomspennede nettverk av distributører og samarbeidspartnere.

De som ser på ”platebransjen” som noen få store, multinasjonale og kyniske selskaper, bør se nærmere på selskaper som dette. De er ikke drevet av profitthunger, men genuin kjærlighet til den musikken de utgir og formidler, og musikklivet hadde vært betydelig fattigere uten disse selskapenes innsats.

Driften av Smalltown Supersound har ikke vært noen økonomisk gullgruve: Ettersom små norske plateselskaper økonomisk sett i hovedsak er overlatt til seg selv og egen inntjening, har det å drive selskapet vært en økonomisk utfordring. Selskapets leder har såvidt vites knapt tatt ut noe som ligner lønn i løpet av selskapets 10 første driftsår.

FONO er svært stolt over å ha Smalltown Supersound som medlem i foreningen. Vi vil gjøre vårt beste for at selskaper som dette skal få bedre rammevilkår, slik at gründere som Joakim Haugland kan få arbeidsrom for sin viktige virksomhet. Det har de gjort seg fortjent til!

Vi gratulerer med prisen som overrekkes lørdag 10. november under FONOgramseminaret 2007 som finner sted på Toten Hotell.

Det er FONO som melder dette nå i dag.

Tidligere prisvinnere er:

1994
NRK P1 v/Per Ole Hagen
Kirkelig Kulturverksted v/Erik Hillestad

1995
Voices of Wonder v/Ketil Sveen og Dag Krogsvold

1996
Norske Gram v/Gunnar Hordvik

1997
Grappa Musikkforlag v/Helge Westbye
Rockefeller Scene v/Hans A. Lier

1999
Åge Aleksandersen

2000
Per Eirik Johansen

2001
Rune Larsen

2002
Jan Eggum

2003
Valgerd Svarstad Haugland

2004
Audun Tylden

2005
Jan Paulsen

2006
Hallvard Kvåle

Bjellesauprisen ble innstiftet av FONO i 1994 og tildeles ved jevne mellomrom personer eller institusjoner som, ved å vise vei (være Bjellesau), har gjort en helt spesiell innsats for norsk musikk.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev