Innføring i verktøy og musikkproduksjon står på timeplanen (Foto: JM Norway)

Høylytt jenteleir satser på remiksing

Musikkproduksjon er i fokus på musikkleire for jenter, trans og ikke-binære flere steder i Norge denne sommeren. Smittevernriktig nok er årets «LOUD!»-leire delt opp i dager, og dropper overnattingene i år.

Kalender

Odd René Andersen med band på Hankø

30/11/2020 Kl. 21.00

Viken

Rikke Normann på Hankø

30/11/2020 Kl. 21.00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Seks runder med musikksamlinger for unge som ikke er menn er i gang. For niende gang arrangeres LOUD! – bandsamlinger som har som mål å senke terskelen for kvinner og flere som er underrepresentert i mange roller i musikklaging. Med årets samlinger øker de fokuset på de moderne sidene av musikkproduksjon, samt en egen remiksdel.

– Produsenter har en portvaktrolle – de er med å avgjøre hvem som får mulighet til å spille inn sin musikk, og de preger det musikalske uttrykket til artistene de jobber med. Samtidig kan det være høy terskel for å prøve seg, fordi det å produsere forutsetter tilgang til teknisk utstyr og fordi mange unge aldri har sett andre enn godt voksne menn i denne rollen. Det sier prosjektleder for LOUD!, Sofie Søndervik Sæther, til NTB. Hun organiserer en egen remikslab som del av årets sommerkurs, denne starter 6. juli i Oslo.

Et møte med artisten Lil Halima, samt en egen del for de eldste med fokus på remiksing, er blant årets innhold. Banddelen har aldersgrense 11 år, remiksdelen er for dem mellom 14 og 20.

Prosjektlederen mener de fungerer sosialt utjevnende, og mener dette kan være ekstra viktig etter en vår der mange unge har sittet hjemme, og forskjellene mellom dem som har tilgang på produksjonsutstyr, og dem som ikke har det, kan øke.

I en pressemelding fra JM Norway beskriver de at metodene deres er «prøve og feile, møte gode forbilder og lære om musikk og teknikk (så) deltakerne kan oppdage og oppleve at det å spille i band er en enestående sosial og kreativ setting som ikke er forbeholdt guttene».

LOUD! er et samarbeidsprosjekt mellom AKKS og JM Norway (en grein av det internasjonale nettverket Jeunesses Musicales
International). Bandleirene er allerede avholdt i Oslo i to runder, og de er i gang med én i Bergen og avholder en i Stavanger i slutten av juli. Så følger en runde i Halden. Alle kurs-rundene går over flere dager, men uten overnatting, og det er dette som er koronatilpassinga.

Hvorfor ikke-mannlige musikkurs? Arrangørene beskiver at: «Både AKKS og JM Norway sine øvrige tiltak er åpne for alle kjønn. LOUD! er
imidlertid forbeholdt jenter, trans og ikke-binær ungdom, ettersom dette har vist seg å være et vellykket virkemiddel i «Girls Rock Camps» over hele verden. En jenteleir bidrar til å fjerne kjønnsdimensjonen i en alder hvor både samfunn, familie og ungdommene selv legger mye begrensninger. Det gir deltakerne mulighet til å prøve seg i alle roller i musikken, uavhengig av normene som ellers regulerer hvem som kan spille en gitarsolo, produsere eller være vokalist. Gjennom dette målrettede
rekrutteringsarbeidet ønsker vi å bidra langsiktig til et variert og rikt kunstliv som speiler samfunnet vi lever i.»

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev