Tora Söderström Gaden vant Forsker Grand Prix 2020 for sin formidling (Foto: Yngve Vogt)

Musikkterapeut til topps i Forsker Grand Prix

Tora Söderström Gaden forsker på musikkterapi for familier med premature barn. I helgen vant hun førstepremie i forskningsformidling.

Kalender

SANG OG MINDFULNESS I TOMBA EMMANUELLE

23/10/2021 Kl. 11.00 - 17.00

Oslo

GRIEG TRIO: Nocturne for tre

26/10/2021 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Under Forskningsdagene sist helg ble Tora Söderström Gaden kåret til årets, og Norges, beste formidler innen forskning. Söderström Gaden er utdannet musikkterapeut og forsker på musikkterapi, med fokus på båndene mellom premature, nyfødte barn og deres foreldre.

Blant årets finalister var det ni kvinner og tre menn, og det var forskere innenfor de fleste sjangere, fra mobbing til musikk og nanoteknologi, melder Khrono.no i sin sak om finalen. Felles for alle deltakerne er at de er godt i gang i arbeidet med doktorgraden, men at de ennå ikke har disputert.

Den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix fant sted på Byscenen i Trondheim. Rektor ved NTNU, Anne Borg, delte ut premien, og var i følge arrangøren svært glad for all formidling hun hadde vært vitne til gjennom dagen:
— Dette har vært helt fantastisk. Dere har vært så flinke. Forskerhjertet mitt har banket hardt i dag, sa Borg rett før vinneren skulle kåres.

I løpet av fire minutter overbeviste Söderström Gaden dommere og publikum om at hun er Norges beste forskningsformidler. I dommerpanelet satt vitenskapsjournalist i NRK, Erlend Lånke Solbu, områdedirektør i Forskningsrådet, Kristin Danielsen, og skuespiller ved Trøndelag Teater, Ingrid Bergstrøm. Et samlet panel ga toppkarakter til Gaden i finalerunden, melder Khrono.no.

– Det er så bra. Den roen, den inderligheten, den ærlighet du viser. Du er personlig uten å bli sentimental. Vi kan se at dette er viktig for deg og du gjør det lett tilgjengelig for oss. Utrolig fint, sa skuespiller Ingrid Bergstrøm om vinneren.

Forsker på musikkterapi
Tora Söderström Gaden er stipendiat ved Norwegian Research Centre (NORCE), Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (GAMUT). Forskningsprosjektet hun er del av har tittelen «Longitudinal study of music Therapy’s Effectivenessfor Premature infants and their caregivers».

I dette prosjektet undersøker hun og kollegene hvordan musikkterapi påvirker båndet mellom premature nyfødte barn og deres foreldre, foreldrenes mentale helse og barnets generelle utvikling. Forskerteamet følger familiene over to år gjennom sykehusinnleggelse og overgangen til hjemmet. Forskningen gjennomføres i Norge, Polen, Israel, Colombia og Argentina.

Vinneren av Forsker Grand Prix får en pokal og et reisegavekort på 20 000 kroner.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev