Direktør i Kulturtanken, Lin Marie Holvik, presenterer DKS-portalen. -Dette er bare begynnelsen av det dere kommer til å få se av et skikkelig offensivt Kulturtanken, sa hun under lanseringen 2. september (Foto: Knut Sørhusbakken)

– Et stort skritt for Den kulturelle skolesekken

Mandag 2. september lanserte Kulturtanken sin nye portal for Den kulturelle skolesekken. Det skal bety mindre byråkrati, og mer kunst.

Kalender

Den nasjonale portalen for Den kulturelle skolesekken (DKS) skal gjøre det mulig for utøvere å søke, rapportere og samle informasjon på ett sted. Tidligere har man måttet søke enkeltvis til forskjellige fylker, med tilsvarende forskjellige frister.

Forfatter Alfred Fidjestøl kaller prosjektet «Et lite skritt for menneskeheten, men et stort skritt for DKS.» Fidjestøl har reist mye på skoleturneer, og ser frem til en enklere arbeidshverdag.
– Til nå har man måttet leite opp, søke, finne frister… Jeg tror og håper portalen blir en praktisk, enkel løsning. Jo mindre tid vi bruker på byråkrati, jo bedre kulturpolitikk er det.

-Demokratisk og rettferdig
Lin Marie Holvik, direktør for Kulturtanken, er fullt klar over at portalen er et etterspurt verktøy.
– Som statlig etat skal vi alltid være på lag med de vi er til for. Nå har vi endelig én administrativ ordning som skal være demokratisk og rettferdig for alle. Målet er at arbeidshverdagen skal bli vesentlig lettere for kunstnere, sier Holvik.

I tillegg til at det nå blir én felles søknad, frist og rapporteringsrutine, kan utøvere også planlegge, administrere turnéplaner, evaluere og gi tilbakemelding på prosjekter. Den skal også gjøre det administrative arbeidet for skoler, fylker og DKS-tilsatte enklere.

Skal bli offensive
Kulturtanken har måttet tåle mye kritikk siden nedleggelsen av Rikskonsertene i 2015. DKS-portalen blir det mest konkrete som nå kommer på plass etter at Rikskonsertene ble lagt om til Kulturtanken som statlig, nasjonal etat for Den kulturelle skolesekken.
– Vi håper også at portalen kan bidra til å gjøre DKS mer synlig og tilgjengelig – og kanskje inspirere flere til å søke, sier Holvik.
– Dette er bare begynnelsen av det dere kommer til å få se av et skikkelig offensivt Kulturtanken.

Den etterlengtede portalen for Den kulturelle skolesekken er åpnet (Foto: Knut Sørhusbakken)

Vil spare mye tid
Øyvind Sunde Høstaker, rådgiver i Sogn og Fjordane fylkeskommune, har sittet i en av referansegruppene i prosessen frem mot portallanseringen. Han er en av dem som har kommet med innspill fra fylkeskommunalt hold.
– Når Kulturtanken ble opprettet, var dette en av de sakene vi fylkene spilte inn aller først: vi trenger ett felles planleggings- og rapporteringsverktøy. Kulturtanken har vært flinke til å hente inn tilbakemeldinger fra feltet, mener Høstaker. Han tror portalen på sikt kan spare inn mye tid for alle parter.
– Men det viktigste for fylkene er at vi nok får større muligheter og høyere kvalitet i det vi gjør: bedre kontakt med skolene, kommunene og utøverne. Vi snakker om en helt annen oversikt enn tidligere.

Prosjektet er støttet med 9,6 millioner kroner av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Ifølge en analyse gjort av Rambøll for Kulturtanken, vil portalen spare inn estimerte 100 millioner kroner de neste ti årene, skrev Ballade i fjor.

Den kulturelle skolesekken er landets største arbeidsplass for kunstnere og kulturformidlere, og over 3500 utøvere reiste rundt med produksjoner i 2018, kom det fram av fjorårets rapport om DKS.

inn i portalen her.

Les også: Færre forestillinger i kulturell skolesekk

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev