Teater: Virus Productions, 2004

Virus Production Team på Black Box: «An Autopsy of Thoughts»

Det er mer enn Ultima som foregår på Black Box i Oslo om dagen. Torsdag kveld er det premiere på «An Autopsy of Thoughts» – teksten som ga forfatteren Finn Iunker hans internasjonale gjennombrud. I versjonen til Virus Production Team blir Iunkers tekst dissekert og igjen satt sammen til noe som formmessig ligner en krysning mellom konsert og teater.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Den korte, rare og for mange tilsynhelatende uspillelige teksten «The Answering Machine» formidles i følge Black Box Teater «intenst, tett og overraskende». Forestillingen lar video, bilder, tekst og musikk møte publikum med Arnt Christian Teigen som øyeblikkets seremonimester. Spenningsforholdet mellom menneske og maskineri er sentralt i forestillingen, spesielt representert gjennom lydbildet, skriver teatret i en forhåndsomtale.

Virus Production Team er en internasjonal konstellasjon, denne gangen bestående av norske Arnt Christian Teigen og Anders K. Restad i samarbeid med regissør Sara Serrano Lopez , scenograf og fotograf Eduardo Balanza Martinez og lydperformancekunstneren Pedro Guirao Valverde fra det spanske kunstnerkollektivet La Fragua.

Arnt Christian Teigen kom under studietiden i England på sporet av kunstneriske undergrunnsmiljøer som nå gjennom hans virusslignende nettverk presser ulike nye uttrykk til overflaten. Nyradikalt, nyskapende og internasjonalt er nærliggende stikkord for Virusprosjektet, som er nært knyttet til visjonen om et interkulturelt nettverk, kalt Las Islas de Fraguas: Øyer hvor en kan smi sin lykke, eller virus – som våpen i kampen om produksjonsmidlene – som skaper drømmer, begjær og kunnskap, sier Black Box.

— «An Autopsy of Thoughts» er som en trojansk hest, sier Arnt Christian Teigen. – En krigsmaskin av et virusprogram som fungerer som et implantat i sinnet. Til slutt står du i fare for å tenke slik teksten gjør, at ‘All the thinking going on isn’t really thinking. It’s just thoughts that somehow get into our minds. And they stay there for a little while. And then they move to new homes.’ Men på et et annet nivå er det også langt mer enn dette, for An Autopsy of Thoughts fungerer også som en slags klassisk tragedie, der du godt kan oppleve en god gammeldags katharsis: Den indre dialogen slutter å rotere og tenkningen oppleves som død. Trist? Hva skal vi gjøre nå da? Vi lager et teatralt disseksjonsrom og inviterer alle blivende medisinmenn og medisinkvinner til obduksjon.

Finn Iunkers tidlige teatertekster – og kanskje særlig «The Answering Machine» – er svært åpne i formen og gir derfor ingen indikasjon på hva teatret som sådan kan eller bør gjøre med dem. Den eneste bemerkningen vi finner i «The Answering Machine» er stykkets undertittel, som sier «A text for a theatre». Derfra er formen prosa, tidvis fragmentert og tidvis poetisk. Dramatikk er det imidlertid ikke.

Iunker skrev teksten under et opphold ved Dasarts (De Amsterdamse School/Advanced Research in Theatre Studies) våren 1994 og stykket fikk sin uroppføring i Giessen, Tyskland – regissert av amerikanske John Jesurun. Senere har teksten blitt oppført i flere steder, i mange varianter (både med hensyn til form og antall utøvere på scenen), men mest kjent er Tg Stan og Frank Vercruyssens monologversjon, som hadde premiere senhøsten 1994, og som det følgende året turnerte vidt i Europa.

Iunker er født i 1969 i Oslo, og for tiden bosatt i Bergen. Iunker arbeider også med rent skjønnlitterære tekster, ved siden av sitt virke som teaterforfatter. Stykkene hans har vært oppført i Tyskland, Belgia, Nederland, Danmark, Østerrike, England og Canada.

Forestillingen spilles på engelsk og er støttet av Norsk Kulturråd. Forestillingen spilles på Black Box’ Lille scene, torsdag 14. oktober til søndag 17. oktober, hver kveld kl. 20.30.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev