Kristin Asbjørnsen

Vinterspillene på Lillehammer

Ballade gir deg her hele programmet for Vintermusikkspillene på Lillehammer. Det hele starter 12. februar, og varer frem til den attende. Is og snø, teater og musikk, debatter og revy er noen av stikkordene.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Mandag 12 februar

Den amerikanske pianisten og jazzlegenden Chick Corea og Trondheim Jazzorkester.
Chick Corea er en jazzpianist av høyeste internasjonale klasse. I en alder av 59 år, og med over hundre plater bak seg, utstråler han en entusiasme, musikalitet og teknisk ekvilibrisme som gjør ham til en absolutt ener på scenen.Trondheim Jazzorkester er et ensemble på 15 musikere, – et stort orkester i jazz-sammenheng. Orkesteret rekrutterer musikere fra det rike miljøet rundt jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Erlend Skomsvoll er kunstnerisk leder.
Sted: Kulturhuset Banken
Tid: 20.00

Tirsdag 13 februar
Lillehammer amatørteater – revyen ”Vorspiel”
Sted: Banken

Soløye – Søsken i toppklasse – Kari, Lars og Ola Bremnes
Bengt Hansen (tangenter), Gjermund Silset (bass) og Ottar Nesjø (perkusjon).
Tre søsken med sine egne karrierer slo seg sammen i fjor høst og laget CDen «Soløye». Nå er de klar for landets konsertscener med musikk fra albumet og (selvfølgelig) en del gamle favoritter. Selv om Kari, Ola og Lars har samarbeidet mye opp gjennom årene, som låtskrivere og tekstforfattere for hverandre, er det faktisk bare andre gang de har laget en Cd sammen, Ord fra en Fjord kom ut i 1992.
Kari Bremnes er for lengst etablert som en av landets fremste kvinnelige artister. Hun har sju egne plateutgivelser bak seg og en lang serie med utsolgte konserter gjennom de siste åra. En unik scenepersonlighet med et stort publikum. Ola Bremnes er den enste som har holdt seg i Nord Norge han har en sterk posisjon i landsdelens musikkliv og er en produktiv låtsnekker og har en serie egne utgivelser bak seg. Yngstemann i flokken, Lars, har 3 egne CDer bak seg og herjet norsktoppen i 99 med ”Jon har fått seg dame”.
Sted: kommer senere
Tid: 20.00

Onsdag 14 februar
Lillehammer amatørteater – revyen ”Vorspiel”
Sted: Banken

Konserten Trollfugl – med gruppen Streif
Georg Reiss – klarinett, tarogato, Torbjørn Økland – gitar, bousouki, mandolin, trompet, Tom Karlsrud, akkordion, tenorhorn, Birger Mistereggen – perkusjon, slåttetromme, vokal.
Streif spiller musikk fra hele Europa – fra Tyrkia i øst til Sogn i vest. En stor del av materialet er hentet fra norsk kildemateriale, blant annet tradisjonsmuskk som er blitt spilt på klarinett og slåttetromme. Historiene om trollfuglen, den store sorte fuglen med overnaturlige evner, har levd på folkemunne til alle tider. Lik folkemusikken har fortellingene blitt overlevert nesten uforandret i flere hundre år. Men i dag er mye forandret – det overnaturlige, sortkledde og ville finner man like gjerne i storbyen. Slik møter også folkemusikken i dag andre musikkformer, blander seg i et kulturelt og etnisk mangfold og ikler seg stadig nye musikalske drakter.
Sted: Bankkafeen
Tid: 20.00

Vinterspillene 2001
Barna er først ut. Slik skal og må det være. Og selvsagt åpner Vinterspillene med et arrangement som i aller høyeste grad tar vinteren i bruk. Sneen og isen er kreativt materiale og byens nyrenoverte Stortorg er ramme. På en lyssatt scene av snø, innrammet av snø- og isinstallasjoner fremfører elever fra Hammartun og Vingar skoler forestillingen Hvis jeg var… Prosjektet kan med rette kalles både genreovergripende og samarbeidsskapende. Her har barna samarbeidet med tre festivaler og med forfattere, billedkunstnere, musikere og designere som alle har tatt utgangspunkt i barnas egne tekster og uttrykk.

Torsdag 15.februar

Hvis jeg var… åpningsforestilling på Stortorget
Barna åpner Vinterspillene. Med utgangspunkt i tekster og musikk laget av elever fra Hammartun og Vingar skoler, i samarbeid med Lillehammers to andre festivaler; Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset dagene og Dølajazz, føres den kunstneriske prosessen videre til Vinterspillene. Med sneen og isen som kreativt materiale og byens nyrenoverte Stortorg som ramme, fremfører barna sine tekster, sin musikk og sitt visuelle uttrykk under årets åpningsforestilling – på en lyssatt scene av snø, innrammet av snø- og isinstallasjoner – slik det må og skal være i en vinterfestival i vinterbyen Lillehammer.
Sted: Stortorget, Lillehammer
Tid: kl.18.00

Folkemusikkgruppen Kvarts
Folkemusikken erobrer stadig nye konsertarenaer og nytt publikum. Runddanskvartetten KVARTS – årets Spelmannsprisvinnere i klassen for folkemusikk og gammaldans er verdige representanter for de unge utøverne med solid rotfeste i tradisjonsmusikken som samtidig greier å plassere sin musikk også å egen tid og egen form. Gruppen, som består av Jo-Asgeir Lie – trekkspel, Øystein O. Rudi – fele/hardingfele/bratsj, Tom W. Rustad – bass/gitar/torader/munnharpe og Erlend Styve – gitar, ble grunnlagt i sammenheng med Jo-Asgeir Lie sin hovedfagskonsert ved Norges Musikkhøgskole våren 1998. Resultatet ble altså blant annet CD-en KVARTS, og dermed årets Spelemannspris.
Repertoaret til kvartetten spenner fra bygdedans til runddansmusikk, og i kraft av at tre av medlemmene har solid bakgrunn i ulike musikalske distrikt innen folkemusikken, gir dette seg også utslag i et bredt utvalg av slåtter.
Sted: Kulturhuset Banken
Tid: 20.00

Teaterforestillingen Vaginamonologene
Forestillingen som alle snakker om. Fremført av blant annet Winona Ryder, Calista Flockhart (AllyMcBeal), Glenn Close, Whoopie Goldberg og Susan Saradon. Nå er Liselotte Holmene klar med sin versjon. Eva Enslers Vaginamonologer er basert på intervjuer med over 200 kvinner fra hele verden. Forestillingen er blitt et sammensatt puslespill av kvinnehistorier, fortellinger om styrke og mot, angst og glede, omvoldtekt og fødsler. Og ingen grunn til engstelse – dette er ikke pompøst preik. Snarere tvert i mot, her florerer humor og kraft, du kan gapskratte eller knise forlegent – her er det masse latter – både øm og aggressiv. For som forfatteren sier: Når du ler sammen med noen er det et menneskelig felleskap. Når både munnen og øynene er åpne, da åpner sinnet og tankene seg også.
Sted: Maihaugen
Tid: 19.30

Kulturen – fremtidens konkurransefordel
Kultur og næringskonferanse
Sted: Kulturhuset Banken

Fredag 16.februar

Musikkskolekonsert – elever og lærere fra Lillehammer Musikkskole
Sted: Kulturhuset Banken
Tid: 17.00

KRØYT i Frozen Waterfall Consert – A life`s parallels
Kristin Asbjørnsen – vokal, Thomas Dahl – gitar, Øyvind Brandtsegg – vibrafon, Atle Ramsøy halle – videoprojeksjoner, Magnus Torkildsen – lyddesign
KRØYT er popmusikk for framtida, og utfordrer den tradisjonelle sjanger-tankegangen. KRØYT spiller improvisasjonsmusikk i popformat, med et egenartet elektronisk/akustisk lydbilde. KRØYT spiller egenkomponert materiale, med tekster hentet fra norske og engelskspråklige lyrikere. KRØYT har fått overstrømmende kritikker både i norsk og utenlands presse for sine audio-visuelle konsertforestillinger. Gruppen fikk i år både Spelemannsprisen og Edvardprisen.
Sted: Mesnaelva/Bredesøylen
Tid: 21.00

Vinterkveld som varmer – Kor Lillehammer, Vingrom Sangkor, Fagforeningens Mannskor, Mannskoret Klang
Sted: Nordre Ål kirke
Tid: 19.00

Entré – en forestilling for fire dansere og to slagverkere.
Koreografi: Lise Nordal. Musikk: Kjell Samkopf.
Dans: Siri Leonardsen, Pia Holden, Ingunn Schumacher og Vibeke Reistad. Slagverk: Knut Aalefjær og Birger Mistereggen.
Forestillingen Entré er en sammensmelting mellom musikk og dans, der de to uttrykkene står som likeverdige partnere i forestillingen. Akkompagnert av de eminente slagverkerne Aalefjær og Mistereggen, beveger Lise Nordals dansere seg i en poetisk sfære der skiftende rytme, tempo og dynamikk, ørsmå skiftninger i føtter, ankler og knær, i hofter, skuldre og nakke, i albuer, håndledd og hender – tegner opp rommet i bredden og dybden. Dette er dansepoesi – ikke danseteater.
Sted: Maihaugsalen
Tid: 19.00

Den norske mannsoktett og VM-trosserne går rett vest
Den norske mannsoktett går «rett vest» og gir dermed en liten forsmak på neste års hovedtema for Vinterspillene. Turen starter lokalt representert med Prøysen og fortsetter rundt kloden. Nesten hele kloden! Beatles vies en egen avdeling delvis i oktettens nye og spennende vokalarrangementer. Med fornyelse i besetningen markerer oktetten 15 års virke med sang og sp(r)ell. Ensemblets bravader er mange og store, – de har hatt opptrådt på såvel Eurosport som Royal Albert Hall og mange vil sikkert huske samarbeidet med Olle Adolphson som resulterte i en konsertsuksess under Sigrid Undset-dagene 2000. Oktetten sies å være et av Norges mest sportslige kor og da er det selvsagt helt naturlig at de på en slik utfordrende reise allierer seg med det irskinspirerte bandet – VM Trosserne. I likhet med Den norske mannsoktett har VM-trosserne et ualminnelig godt lag med publikum og går overhodet ikke av veien for litt allsang i god gammel irsk pubtradisjon. Repertoaret spenner fra The Pogues, The Dubliners, Waterboys, Lindisfarne, Steely Span, Vømmøl Spelemanslag til Gitarkameratene. Sammen med de åtte meget sangkompetente herrene i Den norske mannsoktet lover de publikum en aften som går rett vest! Nei! Rettelse: Som vil huskes lenge…

Sted: kommer senere
Tid: 22.00

Kulturen – fremtidens konkurransefordel
Kultur og næringskonferanse
Sted: Kulturhuset Banken

Lørdag 17 februar

Torgdag på Stortorget
Sted: Stortorget

Utstillingsåpning med arbeider av Gitte Dæhlin
Sted: Lillehammer Kunstforening
Tid: 14.00

Brøttum Skolekorps – korpskonsert
Sted: Bankkafeen
Tid: 16.30

Meditasjoner, Inge Ås spiller på krystallboller, Olemic Thommesen, fiolin
Mange vil huske fjorårets stemningsfulle konsert i skinnet fra hundrevis av levende lys. Inge Ås har igjen flyttet sine fantastiske krystallboller ut i det fri ved Collets Bro og Marcello Haugens Svarga. Unn deg en stille time med spennende klanger ute i vinterkvelden.
Sted: Collets Bro
Tid: kl. 18.30

Det er sant hvert evig ord! Et alvorlig-muntert blikk på Henrik Ibsen
Av Lars A. Larsen, Monna Tandberg, Edith Roger
I denne forestillingen presenterer skuespillerparet Lars A. Larsen og Monna Tandberg oss for en begavet, underfundig og svært underholdende ferd gjennom Ibsens liv og dramatikk – gjennom sitater, beretningen om dikterens liv helt fra barndommen av og sentrale scener fra hans skuespill. Levert med all den innsikt og erfaring de to skuespillerne har tilegnet seg gjennom mange års scenesamliv med Ibsens skikkelser. Forestillingen har bokstavelig talt turnert verden rundt og over alt sitter superlativene løst; Strålende! Magisk! Full av beundring!
Sted: Kulturhuset Banken
Tid: 18.00

Lillehammer Byorkester, Stein Erik Olsen, gitar og Roar Engelberg, panfløyte
Sted: Maihaugsalen
Tid: 19.30

Frozen Waterfall og gruppen Krøyt
Kristin Asbjørnsen – vokal, Thomas Dahl – gitar, Øyvind Brandtsegg – vibrafon, Atle Ramsøy halle – videoprojeksjoner, Magnus Torkildsen – lyddesign
KRØYT er popmusikk for framtida, og utfordrer den tradisjonelle sjanger-tankegangen. KRØYT spiller improvisasjonsmusikk i popformat, med et egenartet elektronisk/akustisk lydbilde. KRØYT spiller egenkomponert materiale, med tekster hentet fra norske og engelskspråklige lyrikere. KRØYT har fått overstrømmende kritikker både i norsk og utenlands presse for sine audio-visuelle konsertforestillinger. Gruppen fikk i år både Spelemannsprisen og Edvardprisen.
Sted: Mesnaelva/Bredesøylen
Tid: 20.00

MadCon
Feilen med verden er at de dumme er så skråsikre, og de kloke er så fulle av tvil». Det er som om vi skulle ha sagt det selv», sier Yosef i hip hop gruppa MadCon. I snart to år har Yosef og Tshawe i MadCon jobbet med debutalbumet sitt. Uten platekontrakt, uten penger og uten hype. Men med noe på hjertet. Navid er produsenten deres, han er pakistansk og han kommer med helt andre ideer enn det en vanlig hip hop produsent ville gjort, i følge Yosef, Albumet «God forgive me» skal fungere på flere plan. Er du på byen, skal du gå på dansegulvet, hører du den på radio, skal du skru opp. Har du plata hjemme, skal du oppdage nye ting og meninger i tekstene. Men MadCon skal aldri bli kjedelig, «for vi er ikke noen selvhøytidelige typer. i liker å ha det gøy samtidig som vi har noe å si», sier Tshawe.
Sted: Scene B – Regionalt Elevsenter, Lillehammer
Tid: Dørene åpner kl. 20.30

Søndag 18 februar

Paizokvartetten – strykekvartett med unge musikere fra Norden.
Anna Zelianodjeva (Russland) – 1.fiolin, Kristine Futturp (Danmark) – 2.fiolin, Magda Stevensson (Sverige) – bratsj, Kaja Aadne (Norge) – cello
Kvartetten ble dannet i 1998 ved det Kongelige Danske Musikkonservatorium. De fire musikerne har gitt en rekke konserter i Danmark, og vant i år pris i Dansk Radio P2s kammermusikkonkurranse. Kvartetten vant dessuten både 1.prisen og publikumsprisen i Trondheim internasjonale kammermusikkonkurranse 2000. På programmet står blant annet verket Charm av den unge norske komponisten Jon Øivind Ness. Verket ble nominert til Nordisk Råds Musikkpris 2000. Dessuten spiller framføres Bartoks strykekvartett nr.2, op. 17, og en av Beethovens siste strykekvartetter, den store ciss-moll-kvartetten, opus 131
Sted: Lillehammer Kunstmuseum
Tid: 14.00

Blås i vinteren
Konsert med Kringsjå skolekorps, Hammartun skolekorps, Søre Ål skolekorps, Fåberg skolekorps, Utsiktsbakken brassband, Lillehammer janitsjar og Brøttum musikkforening. Solister: Georg Reiss -klarinett, Arne Kollandsrud – trompet, Birger Mistereggen – perkusjon og Henning Johnsen – trombone. Konserten lar oss møte musikere fra aspirantnivå, via skolekorps, voksne amatørmusikere til profesjonelle. Medlemmene i Lillehammers skolekorps fremfører sammen med Reiss, Nymark, Mistereggen og Johnsen blant annet musikk øvd inn på gehørseminar i løpet av helgen. Konserten avsluttes med det nyskrevne verket av komponisten Torstein Aagaard-Nilsen – Den evige klangen – for blåsergruppe og janitsjarbesetning. Før alle entrer scena i et feiende fellesnummer og blåser vinteren en lang marsj…
Sted: Maihaugsalen
Tid: 18.00

Meditasjoner, Inge Ås spiller på krystallboller, Olemic Thommesen, fiolin
Mange vil huske fjorårets stemningsfulle konsert i skinnet fra hundrevis av levende lys. Inge Ås har igjen flyttet sine fantastiske krystallboller ut i det fri ved Collets Bro og Marcello Haugens Svarga. Unn deg en stille time med spennende klanger ute i vinterkvelden.
Sted: Collets Bro
Tid: kl. 18.00

Irsk reise – ei einmannsferd gjennom irske klostre, naturlandskap og menneskeliv.
Vi avslutter Vinterspillene 2001 med en forsmak på neste års programområde – kulturen fra øyene og områdene rundt Nordsjøen; Irland, Skottland, Færøyane, Island og hele den langstrakte norskekysten. I en unik kombinasjon av musikk og fortellerkunst tar skuespilleren, forfatteren og musikeren Gunhild Marie Roald oss med på sin egen reise gjennom irske klosterrom og naturstemninger. Roalds uttrykk er sterkt beslektet med teatermonologen, og forestillingen har høstet gode kritikker overalt der den har vært fremført – være seg i NRK eller på teaterscener og kirkerom rundt om i landet. Reisen går gjennom frodige daler mot det åpne havet, over vidstrakte åkerland og lyngkledde bergnabber, gjennom brød, vin og folkemusikk. Vi møter brødrene som vokter fyret ytterst på Sheepshead peninsula, den gode munken på Mount Melleray, en ung canadier i Limerick, en frodig nonne på reise. Og inne i mellom brytes tekstene opp av sang og fiolininnslag som er hentet fra katolske ritualer og fra norsk og irsk folkemusikk. I møtepunktet mellom de ulike sceneuttrykkene makter Gunhild Marie Roald å skape et bilde av selve livet i et land der menneskene har tro på og forventninger til liv og død – til levende og døde..
Sted: sted kommer senere
Tid: kl. 19.00

Snøskulpturer:
Gruppen Minus med Peder Istad og Espen Vold

Barneprogram:

Kommer i januar
Seminar:
Georg Reiss – klarinett, Henning Johnsen – trombone, Arne Kollandsrud – trompet, Birger Mistereggen – perkusjon holder seminar 17. og 18. februar for skolekorpsene i Lillehammer

Institusjonskonsert:
Roar Engelberg og Stein Erik Olsen spiller på institusjon(er) i regionen 17. februar

Grendearrangement:
Rudsbygd Musikkforening og Follebu sangkor fremfører tekster og musikk av Vidar Sandbeck.

Nettsidene til Vinterspillene på Lillehammer finner du for øvrig her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.