Collets bro - Lillehammer

Vinterspill på Lillehammer i februar

Arrangørene av Vinterspillene på Lillehammer håper på kaldt, vakkert og hvitt vintervær i februar. Men om snøen likevel skulle utebli, burde det kunstneriske programmet kunne veie opp for det meste. Folkemusikkgruppen Kvarts, Kari, Lars og Ola Bremnes, Krøyt og Chick Corea med Trondheim Jazzorkster er noe av det man har å by på, i tillegg til teaterforestillinger, korpskonserter og revy.

Kalender

POING ALMOST CLASSIC – releasekonsert

06/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Musical Sanatorium

07/03/2024 Kl. 18:00

Viken

Vinterspillenes bergenske festivalsjef, Tone Kolaas, vurderer å emigrere tilbake til Bergen. Hun har fått det for seg at det uendelige regnværet over sentrale østlandsstrøk skyldes værgudenes misforståtte vennlighet og forsøk på mildne den klimatiske overgangen fra vestland til østland. Men nå har hun tatt en alvorsprat med de høyere makter og tar sjansen på å legge frem programmet til Vinterspillene 2001 – for det blir kaldt, og det blir vinter, og det blir festival.

Her er noe av det arrangørene lover under årets vinterspill:

Chick Corea kommer. Kari, Lars og Ola Bremnes kommer. Det blir Krøyt i Frozen Waterfall Concert med Kristin Asbjørnsen, Thomas Dahl og Øyvind Brandtsegg. Streif med Georg Reiss, Torbjørn Økland, Tom Karlsrud, Birger Mistereggen kommer. Folkemusikkgruppen Kvarts kommer med Jo-Asgeir Lie, Øystein O. Rudi, Tom W. Rustad og Erlend Styve. Liselotte Holmene kommer med forestillingen Vaginamonologene. Lars Andreas Larsen og Monna Tandberg kommer med Ibsenforestillingen «Det er sant hvert evig ord!», og Gunhild

Marie Roald kommer med forestillingen «Irsk reise».

Frozen Waterfall Concerts er etter hvert blitt en metafor – et synonym for Vinterspillene. Årets bestillingsverk til Frozen Waterfall er altså Krøyts nye komposisjon A life’s parallels, som blir CD. Krøyt selv har kjøpt seg isbrodder og sikkerhetsline, slik at de er sikre på å stå støtt under årets Frozen Waterfall-konserter – hvis det altså blir kaldt i det hele tatt denne vinteren…..

En trommeslager må kunne mer enn å slå trommer. Opplev perkusjonisten Birger Mistereggen i tre utgaver med bandet Streif, ikledd minimalistiske kostymer i danseforestillingen Éntre og som barnevennlig pedagog sammen med alle skolekorpsmusikantene i Lillehammer.

Noen har hang til forgjengelighet og noen er ekstra tiltrukket av kald forgjengelighet. Møt sne- og iskunstnerne Peder Istad og Espen Voll i gruppen MINUS. På sommerstid er de to henholdsvis billedkunstner med store utsmykkingsoppdrag og møbeldesigner med internasjonale priser og stoler som vekker oppsikt. Under Vinterspillene lager de scenografi til Frozen Waterfall og samarbeider med barn fra Hammartun og Vingar skoler i åpningsforestillingen Hvis jeg var….

Opplevelsessektoren kan komme til å spille en avgjørende rolle for fremtidens vekst innen samfunn og næringsliv. Og Vinterspillene 2001 er Nordisk møteplass for kultur og næringsliv gjennom konferansen KULTUREN – FREMTIDENS KONKURRANSEFORDEL. Hvordan skapes konkurransekraften i morgendagens samfunn og næringsliv er spørsmålet. Og blant de spørrende finner vi blant andre Stein Erik Hagen – kjøpmann og investor. Jon Lilletun – stortingsrepresentant og medlem av Stortingets Næringskomite, Piers Ibbotson -director, Royal Shakespeare Company (UK), Dagny Anker Gevelt – kulturdirektør i Kristiansand Kommune.

En nytelse for både øye og øre er koreograf Lise Nordals danseforestilling Éntre med musikk av Kjell Samkopf. Vinterspillene er også svært stolte av å kunne presentere komponist Kjell Samkopf og koreograf Lise Nordahls danseforestilling Éntre, med danserne Siri Leonardsen, Pia Holden, Ingunn Schumacher, Vibeke Reistad og perkusjonistene Knut Aalefjær og Birger Mistereggen. Entré er en sammensmelting mellom musikk og dans, der de to uttrykkene står som likeverdige partnere i forestillingen. Dette er dansepoesi – ikke danseteater. For ungdommene serveres det hip hop med gruppen MadCom, og for den kammermusikkglade er det mulig å oppleve unge nordiske musikere i strykekvartetten Paizo.

Lillehammer byorkester får besøk av Stein Erik Olsen og Roar Engelberg. Korpsene i Lillehammer holder seminar og konsert med Georg Reiss, Arne Kollandsrud, Birger Mistereggen og Henning Johnsen. Den norske mannsoktett møter VM-trosserne.

Er man i det mer kontemplative hjørnet legger man veien til Mesnaelva og Collets bro for krystallbollekonsert i skinnet fra hundrevis av levende lys. Eller opplever arbeider av Gitte Dæhlin i Lillehammer Kunstmuseum.

For barna blir det dukketater. På Stortorget kan en som i fjor oppleve torgdag i gammel stil. Musikkskolen er der. Korene er der. Amatørteateret er der. Og selvsagt er det barna og forestillingen «Hvis jeg var» som åpner Vinterspillene. Ute. På torget. Omkranset av snøscene og snø- og isinnstalasjoner. Slik det skal være på en vinterfestival i vinterbyen Lillehammer.

Samarbeid med Maihaugen og kulturhuset Banken

Årets festival har et meget stramt budsjett. Godordene om festivalen er mange og positive. Men her som i mange andre sammenhenger er det lettere å servere festtale-støtte enn reell støtte. Uten et ualminnelig positivt og konstruktivt samarbeid mellom Vinterspillene og kulturinstitusjonene Maihaugen, kulturhuset Banken og festivalene Norsk Litteraturfestival og Dølajazz, hadde det ikke vært mulig med årets budsjett å skape et så omfattende og bredt program som en festival med Vinterspillenes ambisjoner bør ha. Særlig har Maihaugen og Kulturhuset Banken bidratt med både tjenester og risiko.

Fra jazzpiano til Vaginamonologer

Mange vil nok også sette pris på en varmende kveld med mesterpianist Chick Corea i samspill med Trondheim jazzorkester i konserten som ble betegnet som årets beste under jazzfestivalen i Molde 2000, eller med de tre søsknene Kari, Lars og Ola Bremnes. Sammen med Bengt Hansen (tangenter), Gjermund Silset (bass) og Ottar Nesjø (perkusjon) fremfører de komposisjoner fra sin siste felles plate «Soløye» i Maihaugsalen. Andre vil lufte lattermusklene til Liselotte Holmenes versjon av Vaginamonologene, eller glede seg over Lars Andreas Larsen og Monna Tandbergs kritikerroste og magiske Ibsenforestilling «Det er sant hvert evig ord!»

Publikumsyndlinger i kammerformat

Den som setter pris på kammermusikk skulle ha mye å glede seg til i møte med den unge nordiske strykekvartetten Paizo. De fire unge musikerne; Anna Zelianodjeva (Russland) Kristine Futturp (Danmark) Magda Stevensson (Sverige) Kaja Aadne (Norge) har gitt en rekke konserter i Danmark, og vant i år pris i Dansk Radio P2s kammermusikkonkurranse. Kvartetten vant dessuten både 1.prisen og publikumsprisen i Trondheim internasjonale kammermusikkonkurranse 2000. På programmet står blant annet verket «Charm» av den unge norske komponisten Jon Øivind Ness. Dessuten framføres Bartoks strykekvartett nr.2, op. 17, og en av Beethovens siste strykekvartetter, den store ciss-moll-kvartetten, opus 131.

Tradisjonsmusikk fra Tyrkia til Sogn

Årets Vinterspill har heller ikke glemt folkemusikken. Gruppene Kvarts og Streif har hver sine innfallsporter til tradisjonsmusikken. Spelemannprisvinnerne i Kvarts med Jo-Asgeir Lie, Øystein O. Rudi, Tom W. Rustad og Erlend Styve har solid forankring i folkemusikken og repertoaret spenner fra bygdedans til runddans. Streif med Georg Reiss, Torbjørn Økland, Tom Karlsrud, Birger Mistereggen spiller musikk som spenner fra Tyrkia i øst til Sogn i vest. En stor del av materialet er hentet fra norsk kildemateriale, blant annet tradisjonsmuskk som er blitt spilt på klarinett og slåttetromme. Streif lar norsk tradisjonsmusikk bli farget av dagens etnisk mangfold og ikler melodiene stadig nye musikalske drakter.

Lokale stevnemøter med profesjonelle artister og kunstnere

Som tidligere år er lokalt kulturliv bredt representert. For Vinterspillene er det helt vesentlig at det lokale og regionale kulturliv setter sitt preg på festivalen. Men festivalen skal først og fremst skape et møtepunkt mellom det lokale og de besøkende, enten disse kommer fra andre steder i eget land eller utenfor landets grenser. Vinterspillene setter derfor stor pris på at

både Lillehammer byorkester, korpsene i byen og barnekulturprosjektet Hvis jeg var… inngår samarbeid med festivalens artister.

Gode og forseggjorte hjemmesider for Vinterspillene på Lillehammer finner du her. Hele programmet kan du også lese ved å klikke på artikkelen nedenfor.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.