Henrik Hellstenius

Verdenspremiere på nettet

I morgen går startskuddet for Ultima 2000, som i år kan by ikke mindre enn 27 uroppføringer, hvorav 25 norske. Et av disse nye, norske verkene er «Dream Of Late» av Henrik Hellstenius, som alt nå er lagt ut som en smakebit på Ultimas nettsider – en hel uke før premieren i Jakob Kulturkirke.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

For første gang kan du høre utdrag av Henrik Hellstenius’ verk, «Dream of Late», som skal urfremføres av Peter Herresthal i Kulturkirken Jakob den 12. oktober. Dette skjer allerede før Herresthal har spilt verket.

Smakebiten som Ultima har fått legge ut på nettet (med TONO-avtalen i orden), har Hellstenius satt sammen av fragmenter med allerede innspilte fiolinsekvenser, og deretter komponert en elektronisk stemme til.

Om Dream of Late sier Hellstenius selv:

«Dette stykket for fiolin og tape er andre etappe i et samarbeid mellom fiolinisten Peter Herresthal og meg som skal ende i en konsert for fiolin og sinfonietta. «Dream of Late» bygger på fragmenter som ble komponert til Nationaltheatrets oppsetning av ‘Draum om Hausten’ av Jon Fosse. Her arbeidet vi med å utforske de myriader av nyanser som finnes i fiolinens øverste register. Instrumentets ambivalente poesi i dette registeret med sine ubehagelige sylspisse anslag og nesten uhørlige overtonetriller er det

klanglige utgangspunktet for stykket. Verket er utformet i tre deler, hvor hver del består av et begrenset musikalsk materiale som utvikles i spiraler. Denne spiralutviklingen er sentral i mye av Hellstenius’ musikk og kan fungere som et bilde på de grunnleggende musikalske problemstillinger også dette stykket prøver å formulere seg om; sameksistensen av de to kontrastene stillstand og bevegelighet innenfor den samme tid.

Den elektroniske motpart til fiolinen er i storparten av stykket formet som en polyfon og selvstendig partner til fiolinen. Bare i få øyeblikk samles de to. Den elektroniske klangens tidvise ubestemmelige tonalitet og ambivalenete og uforutsigbare bevegelse gir fiolinen desto mer rom for sin insisterende kretsing rundt det begrensede materialet innen hver av de tre delene.»

En direktelenke til siden med Hellstenius’ musikk finner du her.

Merk deg også tid og sted for selve konserten: Kulturkirken Jakob, 12.10 kl. 22.00.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.