Hans T. Zeiner-Henriksen

Ukultur i kulturkanal

DEBATTINNLEGG: – NRK mangler en kulturkanal for lyttere med hovedinteresser innen pop og rock – en kanal med debatter, kulturnyheter og musikkprogrammer som ”går i dybden” innen den musikken som berører og engasjerer store deler av vår befolkning, skriver doktorgradsstipendiat Hans T. Zeiner-Henriksen i dette innlegget. – Den store delen av Norges befolkning som har sitt musikk-kulturelle ståsted innenfor pop og rock må også oppleve at deres musikk tas på alvor av NRKs kulturkanal, mener han.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Hans T. Zeiner-Henriksen

Doktorgradsstipendiat ved Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo

I følge Dagsavisen 10. desember skal nå NRK P2 fjerne den lille andel de har av pop og rock fra sendeflaten. P2s musikksjef Jorunn Hope hevder at populærmusikken ivaretas utmerket i NRKs øvrige kanaler.

P2 er kulturkanalen. En kanal der debatter, kulturnyheter og musikkprogrammer som ”går i dybden” får følge av klassisk, jazz, norsk folkemusikk, viser og såkalt world music. Men pop og rock hører altså ikke hjemme.

En myte

Det tragiske ved denne situasjon (som nå forverres) er at den baserer seg på en misforståelse. En myte. En situasjon som var reell for 30-40 år siden. Da blandet man ikke kortene. Var man opptatt av kultur og seriøse spørsmål i samfunnet så hørte man også på seriøs musikk. Og seriøs musikk var da definitivt ikke pop og rock.

Dette er ikke situasjonen lenger. Dagens befolkning er oppvokst med pop og rock. Og det er denne musikken som berører og engasjerer et stort flertall nordmenn. Og både utøvere og lyttere har et svært seriøst og dyptgående forhold til denne musikken.

P2s programinnhold

P2s programinnhold retter seg mot en del av befolkningen som er interessert i debatter, kulturspørsmål, nyheter, osv. Dette interessefelt treffer sikkert også deler av befolkningen som har sin smak innenfor de smalere musikkuttrykk P2 favoriserer. Men at det i langt større grad treffer deler av befolkningen som har pop og rock som sin hovedinteresse innen musikk er faktisk langt mer sannsynlig.

Hope henviser til de andre NRK-kanalene. Dette er ikke kanaler som i stor utstrekning debatterer aktuelle temaer, diskuterer kulturelle spørsmål eller går i dybden i forhold til musikk.

Ureflektert musikksyn

Henvises den store gruppen lyttere med hoved¬preferanse innen pop og rock til andre kanaler henvises de også vekk fra det innhold P2 har. Hvilke prosesser dette fører til i samfunnet bør Hope og hennes medsammensvorne vurdere nøye. NRK burde ideelt sett hatt et tilbud i tillegg til P2 med en kulturkanal der mangfold innen musikken hovedsaklig ble hentet fra det mylder innen pop og rock som eksisterer. Da kunne den lyttergruppen med sterke aversjoner mot pop og rock beholdt sitt ”rene” tilbud slik Hope nå ønsker P2 skal være.

Så lenge dette ikke finnes og P2 er NRKs tilbud som kulturkanal kan den ikke ignorere den egentlige samtidsmusikken. Vi kan ikke ha en kanal tilknyttet vår statskanal med et ureflektert musikksyn som driver regelrett diskriminering.

Den store delen av Norges befolkning som har sitt musikk-kulturelle ståsted innenfor pop og rock må også oppleve at deres musikk tas på alvor av NRKs kulturkanal.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev