Sarah Kane - "4.48 Psychosis"

Sterke menneskeskjebner – gratis teater med NISS

Tredjeklassestudentene på Skuespillerutdanning er snart ferdige med sine studier på NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio). Elevene har arbeidet i syv uker med forberedelser og prøver, og ønsker denne helgen velkommen til gratis teateropplevelser med to sterke og svært forskjellige skuespill om tabubelagte temaer og mennesker vi vanligvis ikke «ser»: «Guttene ved siden av» av Tom Griffin, og det rystende «04.48 Psyksose» av avdøde Sarah Kane.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

NISS hadde torsdag kveld premiere på to sterke teaterstykker på én kveld: «Guttene ved siden av» skrevet av Tom Griffin, og Sarah Kanes siste skuespill, «04.48 Psykose».

Tredjeklassestudentene presenterer de to skuespillene på denne måten:

I «Guttene ved siden av» blir vi kjent med fire personer som deler en kommunal leilighet. De har forskjellige grader av psykiske og fysiske handikap. Vi møter dem i hverdagen med sine små og store vansker, mens de prøver å holde verdigheten midt opp i det hele. For dem er hverdagen en utfordring, men de er alltid evige optimister.

Miljøarbeideren Janne Eriksen har ansvaret for flere boliger, men denne gjengen er hun spesielt knyttet til. Hun prøver å sjonglere sitt eget liv samtidig som hun prøver å gjøre hverdagen overkommelig for beboerne. Målet er at beboerne etter hvert skal integreres i storsamfunnet. Emnet som tas opp i denne forestillingen er for noen et emne som er skyggebelagt, men vi vil prøve å få publikum til å le med enkeltskjebnene i stykket – og ikke av dem. Håpet er at forestillingen vil gi en påminnelse om hvor mye vi tar for gitt. Instruktør er Ragnhild Lund.

Latteren kan nok fort sette seg i halsen i møtet med «04.48 Psykose» av den britiske forfatteren Sarah Kane, der Tony Totino har vært regissør. Sarah Kane hadde vært plaget med episoder av depresjon hele livet. Hver gang det skjedde ble graden av depresjon forverret, og til syvende og sist ble hun besatt av selvmordstanker. Mot slutten av sommeren 1998 falt hun inn i en ny depressiv periode. Det var denne opplevelsen, samt behandlingen hun fikk, som ga inspirasjon til stykket «04.48. Psykose». «04.48 Psykose» beskriver en del av sinnet som de fleste av oss forhåpentligvis aldri besøker, men som for mange mennesker er et sted de aldri unnslipper. Stykket ble skrevet i løpet av høsten og vinteren 1998/99, og den 20.februar 1999 begikk den da 28 år gamle Sarah Kane selvmord.

Tony Totino er fra Canada og har vært med på å utvikle improvisasjonsteater som kunstform både i Norge og internasjonalt. Totino underviser i improvisasjon og rolleinnstudering på NISS, og er kunstnerisk leder for Teatersport i Oslo.

Begge stykkene spilles i Arrangementsfabrikken i Lodalen, Kværnerveien 10, med adkomst fra Enebakkveien 69 b. Med bil gjelder innkjøring fra Enebakkveien 69b fra Svartdalsveien. Gratis parkering. Buss 37 eller 20 til Galgeberg. Fakkeltog fra bussholdeplass kl 18 og 20.

Forestillingene har premiere 25. mars og spilles hver dag frem til 31. mars på følgende tidspunkter; «04.48 Psykose»; klokken 18.30 alle dager, «Guttene ved siden av»; klokken 20.30 alle dager.

Dørene åpner klokken 18.00, og det er gratis entré. Det vil i pausen, før og etter forestillingene være servering med musikk og kunstutstilling.

Med mer enn 650 fulltidsstudenter fordelt på 11 utdanninger og nærmere 1000 kortkurselever er NISS Nordens ledende utdanningssenter innen scene og studio, film og kunstfag. Instituttet er lokalisert sentralt i Oslo og har tilbudt yrkesrettet fagutdanning siden 1984.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev