IMG_0463

Stavanger ble europeisk kulturby

Igår utpekte Ministerrådet i EU Stavanger-regionen til europeisk Kulturhovedstad i 2008, sammen med Liverpool i Storbritannia. Superlativene satt løst i juryen da de skulle beskrive Stavangers foreslåtte program. Lørdag 5. juni blir det storstilt feiring i Bergstedparken med en forestilling for og med barn og unge

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Det er første gang et land som ikke er medlem av EU, får en kulturhovedstad-utnevnelse etter de nye reglene. ”Panelet var imponert av det vågale programmet som Stavanger foreslo, og kommenterte at den kunstneriske kvaliteten var utmerket, ” het det i juryens uttalelse om Stavangers kandidatur. Juryen fremhevet også ”et bemerkelsesverdig, utfordrende samtidsaspekt i programmet”.

Stavanger 2008 skriver på sine nettsider i dag at de setter seg store mål. ”Vi ønsker at regionens kultursatsning skal favne hele nasjonen. Det er vår intensjon at dette ikke bare skal resultere i en regional grunntanke for fremtidig kultursatsning, men utgjøre en modell for kulturbygging i regioner, i Norge og i Europa for øvrig. Deler av programmet for 2008 er alt klart. Et av høydepunktene er landart-prosjektet Hånden, Båten, Krukken, Kniven og Tråden, der den anerkjente amerikanske arkitekten, billedkunstneren og regissøren Robert Wilson setter fokus på overleverte håndarbeidstradisjoners rolle og forhold til internasjonal samtidskunst. Vi planlegger videre et storslagent prosjekt med teater i landskap, bygd på en gresk tragedie med tusenvis av statister og med Jærstrendene som spektakulær arena, under ledelse av den kjente litauiske teaterinstruktøren Eimuntas Nekrosius. I prosjektet Norwegian Wood inviterer vi verdenskjente arkitekter til å bygge boliger i flere av regionens trehusbyer. Disse boligene skal aksentuerer den tradisjonelle, regionale byggeskikken og dens bruk av tre som materiale. For bare å nevne noe,” heter det der.

Lørdag 5. juni kl. 12.00 vil Stavanger feire, og folkene bak søknaden inviterer til feiring i Bergstedparken. Der har de satt sammen et program for og med barn og unge. Alt fra Pippi Langstrømpe, Rogaland Teaters barneteater, et rocketroll, noen Idoldeltakere, elektronikamusikk, rock, dans, deltakere fra kulturskoler til Tungtvann skal være med på denne forestillingen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.