Skjermbilde av helseminister Bent Høie fra dagens pressekonferanse om koronasituasjonen

Stavanger ble europeisk kulturby

Igår utpekte Ministerrådet i EU Stavanger-regionen til europeisk Kulturhovedstad i 2008, sammen med Liverpool i Storbritannia. Superlativene satt løst i juryen da de skulle beskrive Stavangers foreslåtte program. Lørdag 5. juni blir det storstilt feiring i Bergstedparken med en forestilling for og med barn og unge

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det er første gang et land som ikke er medlem av EU, får en kulturhovedstad-utnevnelse etter de nye reglene. ”Panelet var imponert av det vågale programmet som Stavanger foreslo, og kommenterte at den kunstneriske kvaliteten var utmerket, ” het det i juryens uttalelse om Stavangers kandidatur. Juryen fremhevet også ”et bemerkelsesverdig, utfordrende samtidsaspekt i programmet”.

Stavanger 2008 skriver på sine nettsider i dag at de setter seg store mål. ”Vi ønsker at regionens kultursatsning skal favne hele nasjonen. Det er vår intensjon at dette ikke bare skal resultere i en regional grunntanke for fremtidig kultursatsning, men utgjøre en modell for kulturbygging i regioner, i Norge og i Europa for øvrig. Deler av programmet for 2008 er alt klart. Et av høydepunktene er landart-prosjektet Hånden, Båten, Krukken, Kniven og Tråden, der den anerkjente amerikanske arkitekten, billedkunstneren og regissøren Robert Wilson setter fokus på overleverte håndarbeidstradisjoners rolle og forhold til internasjonal samtidskunst. Vi planlegger videre et storslagent prosjekt med teater i landskap, bygd på en gresk tragedie med tusenvis av statister og med Jærstrendene som spektakulær arena, under ledelse av den kjente litauiske teaterinstruktøren Eimuntas Nekrosius. I prosjektet Norwegian Wood inviterer vi verdenskjente arkitekter til å bygge boliger i flere av regionens trehusbyer. Disse boligene skal aksentuerer den tradisjonelle, regionale byggeskikken og dens bruk av tre som materiale. For bare å nevne noe,” heter det der.

Lørdag 5. juni kl. 12.00 vil Stavanger feire, og folkene bak søknaden inviterer til feiring i Bergstedparken. Der har de satt sammen et program for og med barn og unge. Alt fra Pippi Langstrømpe, Rogaland Teaters barneteater, et rocketroll, noen Idoldeltakere, elektronikamusikk, rock, dans, deltakere fra kulturskoler til Tungtvann skal være med på denne forestillingen.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev