Therese Birkelund Ulvo (Foto: Andreas Ulvo)

"Sølv" til Norge i Internasjonale Rostrum for komponister

Therese Birkelund Ulvos Shadows and Shields ble anbefalt for radiospilling under konkurransen som ble avholdt fredag kveld i Wroclaw i Polen.

Kalender

Iternational Rostrum of Composers er en internasjonal mønstring av kringkastere fra nærmere 30 land som presenterer utvalgt ny musikk fra sine respektive land. Det 63. Internasjonale Rostrum for komponister gikk av stabelen kveld i Wroclaw i Polen.
Her ble det kåret «vinnere» i klassene; Generelle verk og Komponister under 30 år. I tillegg gir kategorien for unge komponister to anbefalte verk for radiospilling, mens det i den generelle kategorien er 11 verk som anbefales.
Norske Therese Birkelund Ulvos Shadows and Shields (for klarinett og orkester), i opptak fra urfremføringen i Grieghallen i Bergen kom blant de anbefalte verkene.
I den generelle kategorien ble det utvalgte verket:
Oscar Bianchi, Sveits: Partendo, Lasciando le erbe tali quali sono For kontratenor og ensemble.
I kategorien for komponister under 30 år ble det utvalgte verket: Maria Kõrvits, Estland: „langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi“ („falling up into the bowl of sky“) For symfoniorkester
Disse er garantert radioavspilling i omtrent 30 deltakerland, og distribusjon gjennom Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) til enda flere land (107 aktive og assosierte kringkastere i 76 medlemsland). Det er også mulighet for at de vil få bestilling fra Svensk Radio og Fransk Radio, men betingelsene her er ikke klare.
NRKs andre kandidat, Lene Grenagers Vev (orkester), nådde dessverre ikke opp blant de 55 verkene som ble vurdert. I fjor gikk Jan Erik Mikalsen til topps i Rostrum.
Rostrum, eller IRC, arrangeres av IMC (International Music Council) i samarbeid med de ulike radiostasjonene. Det skal ikke være en ren komposisjonskonkurranse, men et forum for å utveksle informasjon, trender, lære om tendenser og kulturpolitikk i deltakerlandene. En rekke land i Europa har deltatt i de siste årene, pluss Mexico, Hong Kong, Australia og Argentina. 30 land i alt. Fjorårets Rostrum ble arrangert i Tallinn, Estland, og neste år finner Rostrum sted i Palermo, Italia, i samarbeid med Italiensk Radio og Conservatorio di Palermo «Vincenzo Bellini» – en av verdens eldste musikkutdanningsinstitusjoner, som feirer 400-årsjubileum til neste år. «Rostrum» er latin for «nebb» men brukes i overført betydning om et talerør, eller en plattform for å dele informasjon (podium).

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.