Elias Akselsen, s/h (Foto: Andreas Viumdal)

Pris til Elias Akselsen

Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) har siden 1993 delt ut en årlig pris. For 2008 går den til Elias Akselsen.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Rff-prisen, skal gå til en person som har gjort en ekstraordinær innsats på områdene folkemusikk og/eller folkedans. Rff-prisen for 2008 er tildelt musikeren og tradisjonsformidleren Elias Akselsen.

Akselsen blir tildelt en pris som lyder på 15.000 kroner samt et steinmotiv, og det vil skje under representantskapmøtet i Rådet for folkemusikk og folkedans i Trondheim 16. oktober.

Dette er begrunnelsen:

Elias Akselsen er født på Årnes i Nes, Hedmark i 1947. Han har sin tradisjonsbakgrunn i taterkulturen og har gjennom en årrekke formidlet taterviser og historier fra tatermiljøet både på konserter og i mange andre sammenhenger.

Akselsen viste tidlig store musikalske evner, noe som bl.a. førte ham til Sverige, der han i en periode drev som gatesanger. Han hadde også planer om å ta en formell musikkutdannelse, men uten nødvendige skolepapirer var det ikke mulig for ham å bli tatt opp som student verken på musikkonservatoriet eller på musikkhøgskolen.

Etter at han kom tilbake til Norge begynte Akselsen å turnere rundt omkring i landet med taterviser og historier fra taterkulturen. Senest nå i høst har han vært på turné for Rikskonsertene sammen med datteren Veronica og sin medmusikant gjennom mange år, Stian Carstensen. Akselsens første plateutgivelse, Høstdrømmar kom i 1998. Senere har han gitt ut flere plater, både alene og i samarbeid med andre musikere.

Gjennom sin omfattende konsertvirksomhet har Elias Akselsen sørget for at taterkulturen og tatervisene i dag er blitt langt mer anerkjent enn tidligere. Taterkulturen har etter hvert oppnådd status i musikkmiljøet som en selvstendig tradisjon med et stort repertoar av særpregede viser, noe som i stor grad må tilskrives Akselsens innsats. Hans unike kombinasjon av formidling av musikk og historier fra sin egen oppvekst og liv har bidratt til at vi har fått langt større kunnskap om og innsikt i taternes kultur og tradisjoner.

Elias Akselsens store evne til å knytte bånd og ufarliggjøre barrierer mellom folk er samtidig et viktig bidrag til et mer mangfoldig Norge med respekt for kulturforskjeller.

En biografi på Elias Akselsen finnes på MIC sine sider.

Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev