Erik Brataas (til høyre) og Oke Göttlich, Finetunes den gang disse slo seg sammen Foto: Phonofile

Phonofile kjøpt opp

Den norske digitaldistributøren er solgt til Sony-eide Orchard.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Dagens Næringsliv (DN) melder torsdag at den digitale distributøren Phonofile er solgt til amerikanske Orchard. Selskapet, som distribuerer både musikk, film og tv-serier er eid av Sony.

Phonofile fusjonerte i fjor med den tyske distributøren Finetunes under holdingsselskapet SendR SE. Begge selskapene er ifølge Mediabiz.de nå solgt for en pris mellom 19,6 og 21.6 millioner euro.

Orchard sikrer seg med oppkjøpet tilgang til det europeiske markedet. Phonofile vil, ifølge Musicbusiness World Wide (MBW), på sin side få tilgang til alle Orchards 25 øvrige markeder.

Unik eierstruktur
Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture, som før fusjonen med Finetunes eide 25 prosent av Phonofile, sa til DN i fjor at de kom til å selge seg ut av Phonofile i løpet av et år. Salget nå var derfor kanskje ikke overraskende.

– Phonofile har vært svært privilegert ved å ha hatt meget langsiktige eiere helt siden etableringen i 1999. Eierstrukturen er en ganske unik kombinasjon av bransjebaserte aktører som FONO og NOPA, og mer finansielle aktører. Strukturen vi nå bygger innebærer mer fleksibilitet for de finansielle eierne, samtidig som vi sikrer bransjeaktørene “en hånd på rattet”. Utgangspunktet er at alle Phonofiles aksjonærer får tilbud om å konvertere sine aksjer til aksjer i SendR, og så får tiden vise hvordan dette fungerer for de ulike aktørene, sa administrerende direktør Erik Brataas til Ballade i fjor.

I Ballade-intervjuet snakket han også varmt om hvordan fusjonen ville gi norsk indie-bransje innsikt i det europeiske markedet, samtidig som verdiskapingen forble i Norge.

Dårlig indie-nytt?
Oppkjøpet er for øvrig det fjerde Sony eller et Sony-eid selskap gjør av uavhengige distributører i Europa på under ett år.

– Dette er ikke gode nytt for indie-selskap eller uavhengige artister, sier daglig leder Charles Caldas i Merlin, en interesseorganisasjon for uavhengige rettigheter til MBW.

Caldas er bekymret for at de store selskapenes stadige mer eller mindre indirekte oppkjøp av indie-selskap gir en ytterligere skjevfordeling mellom majorselskapenes og uavhengige musikeres inntekter dra blant annet strømmetjenestene.

Fortsetter som før
Erik Brataas sier til DN at oppkjøpet ikke vil føre til noen endringer i selskapets daglige drift. Det vil heller ikke påvirke arbeidsstokken; alle skal fortsette i sine vanlige roller.

Phonofile har i dag kontorer i Oslo, Stockholm, Gøteborg, København, London og New York, i tillegg til å være representert i Serbia.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev