ErlikOslo (forside)

=Oslo = feirer 1. år på rådhusplassen

Gateavisen for og av byens vanskeligstilte, =Oslo, fyller ett år i disse dager. Det skal selvsagt feires, og den 30. juni holdes et gratisarrangement på Rådhusplassen i Oslo. Her stiller blant andre Surferosa, forfatteren Vigdis Hjort og byrådsleder Erling Lae – og selvfølgelig noen av bladets mange selgere. – Vi har hele tiden blitt møtt med en voldsom velvilje blant byens borgere, og denne markeringen er ikke minst en takk til byen og dens befolkning. Det har vært et nesten overraskende godt samarbeid mellom byborgerne og de rusavhengige siden dag én, sier journalist i = Oslo, Anlov P. Mathiesen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

=Oslo ble til etter modell av gateaviser i en rekke land, som den velkjente The Big Issue, og selges på gaten av rusavhengige og vanskeligstilte.

— Faktisk har vi nærmere 400 registrerte selgere, forteller Anlov P. Mathiesen, journalist i =Oslo. – Noen av disse er veldig aktive, mens andre er mer til og fra. Det sier seg selv at det er mange ulike mennesker blant disse, fra superselgerne som vil tjene mest mulig penger til de som setter like stor pris på å få kontakt med andre type mennesker enn de omgås til daglig.

Voldsom velvilje

Mathiesen fremhever den voldsomme velviljen =Oslo har blitt møtt med av byens borgere.
– Det er lett å glemme hvorfor vi lager dette arrangementet når vi står midt oppe i alt det praktiske som skal ordnes, men vi har hele tiden blitt møtt med en voldsom velvilje blant byens borgere, og denne markeringen er ikke minst en takk til byen og dens befolkning. Det har vært et nesten overraskende godt samarbeid mellom byborgerne og de rusavhengige siden dag 1.

— Dessuten er det viktig for oss å hedre alle selgerne som har gjort en kjempeinnsats, og sist men ikke minst alle de frivillige som jobber gratis hver dag for at vi skal få bladet til å gå rundt, sier Anlov P. Mathiesen.

Han kan fortelle at de får benytte Rådhusplassen nærmest gratis av kommunen, og at de kun må dekke grunnleien. Toaletter, vakthold og gjerder bidrar likevel til at utgiftene løper opp mot nærmere 100 000 kroner, som indirekte er støttet av Oslo kommune. De bevilget nylig 500 000 kroner til =Oslo.

Vanskelig å få artister til å stille opp

— Vi er veldig spente på oppmøtet! Jeg håper virkelig folk støtter opp om dette arrangementet og oppfordrer byen til å stille opp, sier Mathiesen:

– Det blir noe for enhver smak, og det er en flott mulighet for folk å oppleve at rusavhenige også er mennesker med mange kvaliteter.

Programmet er ikke 100% ferdig i skrivende stund, men det meste er nå på plass. Den musikalske hovedattraksjonen blir nok for mange Surferosa, i tillegg til fire mindre band (blant andre Harmonica og Remind – som også spilte på åpningsfesten for ett år siden). Det jobbes også med å hente inn et par andre artister. Mathiesen kan fortelle at det har vært svært vanskelig å få kjente artister til å stille opp under denne festen:

— Det har ikke vært lett nei, men det skyldes ikke mangel på velvilje hos artistene. Årsaken er snarere at tidspunktet ikke er det gunstigste. Kombinasjonen av ferietid og festivalsesong har gjort det veldig tungt å jobbe med å hente inn kjente band.

— Konferansier under festen blir Rigmor Galtung, i tillegg vil byrådsleder Erling Lae holde et innlegg, Vigdis Hjort vil lese noe passende fra sitt forfatterskap. Per-Kristian Lomdalen – en av de to som satte i gang det hele – vil holde en tale, og ikke minst vil fem av selgerne bidra med både diktopplesning og musikk.

Likhet og rettferdighet
Hvilken betydning vil du si at =Oslo har hatt å si for byens vanskeligstilte?

— Mange trekker frem følelsen av verdighet, det å gjøre noe det står respekt av. Vi tar ikke noe politisk standpunkt, men som det ligger i navnet står vi for verdier som likhet og rettferdighet, og selgerne føler nok at dette bidrar til en form for utjevning og at de er litt mer på nett med ordinære mennesker.

=Oslo har et opplag på mellom 40-50 000. Det kommer ut hver sjette uke, og har en målsetning om å bli et månedsblad.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev