Siri Narverud Moen_2007

Nye talenter – gamle plater

LESERINNNLEGG: Fjoråret var begredelig med hensyn til nye, norske utgivelser, skriver Urørts Siri Narverud Moen i dette innlegget. Hun mener likevel at verden ser lysere ut enn det mange vil ha det til, i hvert fall sett fra programlederstolen i Urørt. – Folket der ute skriver låter, de kombinerer overraskende lyder – og det er enormt mye mer spennende enn hva du skulle tro etter å ha sett en Idol-audition eller to, hevder Narverud Moen. Hun mener at argumentet med at vi er nede i en bølgedal må stamme fra en propp mellom utøverne og det apparatet som skulle forløst debutantene.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Siri Narverud Moen, programleder i Urørt/NRKP3

Fjoråret var fantastisk. Ida Maria ble Årets Urørt i januar, og resten er en suksesshistorie. Men fjoråret var også begredelig.

Blant dem som var enige om at 2007 hadde for tynne rekker av nye, gode norske utgivelser, finner vi musikksjef i P3, Håkon Moslet. Blant dem som var enige i dette, men som også skyldte på sjef Håkon, fant vi norske indieselskaper.

Sett fra programlederstolen i Urørt ser verden ganske mye lysere ut enn det mange ville ha det til på tampen av i fjor. For tilveksten – mengden kommende potensielle debutanter – er imponerende.

Granatsjokk?

For noen var problemet dårlig dekning i norske medier. Dette skulle, sammen med ”bølgedal”-beskrivelser og generelt dårlige tider for musikkbransjen, forklare manglende utgivelser og nysatsinger.

Dessverre var det få storselskap, i alle fall på ballade.no, som kom med noen forklaringer eller forsvar. Har de fått granatsjokk? Eller pirat-angst, av den typen som handlingslammer? Med unntak av eksempler som Universals hjelp til norske band (via underselskapet Sonet) som Heroes & Zeros – er de uansett lite ute og forteller oss hvordan de skal hjelpe nykommerne videre.

Vi kunne videre kanskje forventet flere kreative og nye løsninger fra småselskapene, siden de har vært så viktige for musikalsk nyskaping i Norge de siste 7 – 10 åra.

Dette er spørsmål som jeg tror vil besvares i løpet av ganske kort tid. Muligens ser organisasjonskartet helt annerledes ut om bare ett år. Uansett kan det være på sin plass å fortelle de som ikke har tatt det inn over seg: ønsket om å bli hørt er stort. Og talentene blomstrer. Folket der ute skriver låter, de kombinerer overraskende lyder – og det er enormt mye mer spennende enn hva du skulle tro etter å ha sett en Idol-audition eller to.

Stor aktivitet

Daglig sitter jeg og hører lydfilene som håpefulle artister laster opp på www.nrk.no/urort – tallene er imponerende. Vi har over 20 000 band/artist-konstellasjoner registrert på Urørt. I løpet av 2007 fikk vi nesten 18 000 låter som fortsatt er tilgjengelige, og det kom 5 000 nye band. Vi regner med at dette betyr minst 3000 aktive, reelle nye band. 3000 nye norske band på ett år, altså.

Skal vi være strenge og kun regne de som virkelig har noe å fare med, er faktum uansett at vi har flere gode/friske nye låter å ta av, enn de 50 vi kårer til Ukas Urørt på P3 i løpet av et år. Da nevnte Heroes & Zeros ble Årets Urørt for to år siden, hadde vi ikke rukket å gjøre dem til Ukas Urørt, for eksempel.

Argumentet med at vi er nede i en bølgedal må stamme fra en propp mellom utøverne og det apparatet som skulle forløst debutantene.

Med fare for å bli selvforherligende: Jeg har lite problemer med å si at Urørt tar godt vare på de nyeste talentene – og vi gjør det med ønske om å hvert år gi hundrevis av talenter en god start på det å presentere musikken sin for andre. Etter avslutninga på 2007 må jeg imidlertid lure på hva dere andre skal gjøre med disse talentene? Må de fortsette å komme opp med gode promo- og booke-påfunn sjøl? Skal vi regne med at Ida Maria og Ingrid Olava tar hele byrden som redninga for norsk pop og rock i år?

Det kan se ut som det lysner noe i år etter den bleke slutten på 07: EMIs Ingrid Olava-, Sonets Ida Maria og Racing Juniors Animal Alpha-satsning kan gå veien – om ikke annet som noe folk snakker om.

I Urørt er det kun lyden av det du lager som teller: er sangen god nok til å bli spilt på radio, er du ett skritt nærmere Årets Urørt-tittelen. Kan vi ønske oss flere som kan styre etter lignende prinsipper? Når skapertrangen er så stor og tilveksten kan fylle 7 timer radio i uka, hvem skal hjelpe dem videre etter dette?

Urørt er NRK P3s base for uetablerte artister på nett. Siri Narverud Moen er programleder for radioprogrammet som spiller de beste låtene fra nettbasen, og en av tre medarbeidere som plukker ut de Urørt-artistene det skal satses på innen pop, rock, elektronika, hip-hop og relaterte genre.

Førstkommende lørdag kårer NRK P3 Årets Urørt.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev