FB event (1)

Mye spennende fra Kor-90 i år

Mjøsdistriktets kanskje mest aktive kor kan allerede nå belage seg på at inneværende år blir både spennende og travelt. Det går fra ekstrakonserter med Inger Lise Rypdal, via urframføring av Halgrim Bratbergs nykomponerte bestillingsverk «Thomas», til adventskonserter med Finn Eriksen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kor-90 var samlet til årets første øvelse på Viken Folkehøgskole forrige helg. Sangerne møttes for å lukte på bestillingsverket fra Bratberg og friske opp repertoaret med Inger Lise Rypdal. Korets førjulsturne med Inger Lise var en så stor suksess at det vil bli holdt ekstrakonserter med henne i kirkene i Gjøvik og Åmot. Dette vil skje i løpet av februar.

Ola Narten Svendsen, manager og primus motor for Kor-90, forteller at disse konsertene kom i stand etter påtrykk fra publikum.

— Vi trodde vi var ferdige med dette prosjektet, men etter at det har vært mye uventet etterspørsel etter produksjonen gjør vi den gjerne et par ganger til. Juleturneen var en publikumssuksess og det er trolig ryktet fra denne som har skapt etterspørselen. I løpet av april eller mai skal vi ellers ha gospelgalla i Fjellhaven. Her inviterer vi gjester og gjestekor. Selvfølgelig med et fellesnummer fra alle aktører, sier Narten Svendsen.

Årets høydepunkt vil på mange måter bli urframførelsen av Halgrim Bratsbergs 70 minutter lange verk «Thomas». Dette vil skje i løpet av august. Verket realiseres med støtte fra Det Norske Komponist Fond. Det er tredje gangen Kor-90 mottar slik støtte. Grunnen til at de har fått penger fra fondet såpass ofte, tror de ligger i at Kor-90 faktisk får verkene spilt. Både for et publikum og gjennom etermedier og fonogram. De to tidligere bestillingsverkene som koret har oppført har begge blitt utgitt på cd og til sammen blitt spilt hele 13 ganger på konsert. Kanskje ikke så imponerende tall, men sannheten er at musikk skrevet med støtte fra fondet faktisk ikke har blitt spilt.

Når det nærmer seg jul igjen vil Kor-90 knytte til seg trompetisten Finn Eriksen som gjestesolist – eventuelt i et nytt samarbeid med Inger Lise Rypdal. De store linjene i Kor-90s aktivitetsår er satt. I tillegg kommer all prøving fram mot prosjektene og en del ad hoc-konsertering for kirke og sponsorer. I tillegg vil det alltids dukke opp noe underveis.

Hallgrim Bratberg fra Raufoss har skrevet det 70 minutter lange korverket «Thomas» for Kor-90. Bratberg begynte å skrive på musikken i juni og tror han blir ferdig i løpet av en 14 dagers tid. Tekstene til verket har også komponisten stått for, de er hentet fra «Thomas-evangeliet». Et evangelium tilhørende de apokryfiske skrifter, som ble skrevet omkring år 50 og funnet i Egypt i 1945.

— Evangeliet handler mindre om Jesu lidelseshistorie enn evangeliene i Det Nye Testamentet, det er mer en slags kristen filosofi, sier Bratberg. Han forteller at han ikke vet om noen andre som har brukt disse tekstene i en kristen kontekst. – Men dermed ikke sagt at det ikke har blitt gjort, tilføyer han.

For å framføre musikken må Kor-90 utvides med en strykekvartett, en perkusjonist og to blåsere. Bratberg har problemer med å beskrive musikken, men det inneholder enkle viser i vers-refrengform til klangflater, klustere og talekor.

— Litt klassisk-romantisk med groove, prøver han seg. Det er tonalitet som er kjent for våre ører. Noe modalitet men stort sett dur og moll.

Halgrim Bratberg er opprinnelig fra Raufoss, men er nå bosatt i Oslo. I vår kom han tilbake fra et lengere opphold i USA hvor han har studert ved New York University. Halgrim kom hjem med tittelen «Masters of Music Composition». Han er også utdannet musikkpedagog fra Norges Musikkhøgskole og har siden slutten av åttitallet vært en av landets mest brukte frilansgitarister.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.