Middelalderballade (Tegning: Gerhard Munthe)

Middelalderfestival i Gamlebyen 24.-27. juli

Stiftelsen Modus arrangerer middelaldermusikkfestival i Gamlebyen 24.-27. juli, og på programmet står blant annet konserter, Olsokmesse, Guillame De Machaut, masterclass i middelaldersang og kjærlighet.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kjærlighet er et sentralt tema for den Europeiske diktning og musikkformer som utvikles på 1100 tallet, først og fremst gjennom trubadur sanger. Samtidig utvikles også teoretiske forståelser av kjærlighetsbegrepet, tidligst hos Andreas Cappelanus, som var prest og hoffpoet i Champagne i annen halvdel av 12.århundre. Han definerte kjærlighet slik: «Kjærlighet er en viss naturlig følelse som springer ut av synet av og den ukontrollerte tanken om det annet kjønns form».

Sommerens Modus festival setter fokus på kjærlighet. Det blir blant annet konserter med kjærlighetssanger og representasjoner av kjærlighetshistorier fra middelalderen, for eksempel den historiske og tragiske kjærlighetsaffæren mellom Pierre Abelard og Heloise i det tidlige 1100 tallet i Paris. I tillegg vil festivalen også ha et sterkt fokus på den store 1300-talls dikter og komponist Guillaume De Machaut. Programmet ellers inneholder musikk fra bl.a Spania, Frankrike og Sverige og vil dessuten by på opplysende foredrag arrangert i samarbeid med Center for Studiet af Kulturarven fra Middelalderens Ritualer ved Københavns Universitet.

I år inviteres det også til masterclass og konsert med Lena Susanne Norin, en av Europas ledende sangere innen tidlig musikk. Seminaret henvender seg til sangere og instrumentalister som ønsker å arbeide med interpretasjon av middelaldersang og akkompagnement og er åpent både for passive og aktive deltagere.

Modus ble startet som stiftelse i 1988. Stiftelsens formål er å være et kompetansesenter innen middelaldermusikk og gjøre musikken bedre kjent og tilgjengelig gjennom å selge kurs, konserter og faglig konsulentvirksomhet.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.