Konsertplakat for Frigyas Hidas requiem, 2005

Marinemusikkens påskekonsert: Norgespremiere på «Requiem» av Frigyas Hidas

Selv om også Kongelige Norske Marines Musikkorps lider under mye av den samme økonomiske usikkerheten som de andre militærkorpsene her hjemme, slår de ved inngangen til påsken til med Norgespremiere på den ungarske komponisten Frigyas Hidas’ «Requiem». Terje Boye Hansen er dirigent i et stykke som siden premieren i 1996 har hatt stor popularitet ved ulike fremførelser i Europa, og som beskrives som lett begripelig samtidsmusikk.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

For første gang i Norge fremføres «Requiem» av Frigyasd Hilkdas – et stykke for solister, kor og korps.

— Det finnes ikke mange orginalverk i dette formatet og for denne bestningen, og i tillegg som er godt og interessant skrevet for både sangere, musikere og publikum, sier produsent Kjersti Tubaas i Kongelige Norske Marines Musikkorps.

— Der er derfor med stor interesse dette fremføres for første gang i Norge. Frigyas Hidas beskrives som en tonal og harmonisk samtidskomponist, og det var med sine verker for messing- og treblåsere han gjorde seg bemerket i Europa, forteller KNMM-produsenten.

Selve Norgespremieren finner sted i Larvik kirke, torsdag 17. mars, kl. 19.30. Forestillingen blir også spilt fredag 18. mars kl. 19.30, i Tønsberg Domkirke.

Frigyas Hidas beskrives som en politisk engasjert komponist, som 1996 skrev ”Requiem” for å minnes de omkomne i ulike kriger, og markere sin motstand mot det kommunistiske regimet i Ungarn året 1956. Requiem har en varighet på ca en time, og er skrevet for solister, kor og korps i et lett begripelig tonespråk, selv med et dystert tema. Uroppførelsen av verket var i 1996 i Budapest med Budapestkoret og Budapest symfoniske blåseorkester, og det har siden hatt stor popularitet ved ulike fremførelser i Europa. Det er nå første gangen dette nå settes opp i Norge.

Frigyas Hidas er født i Budapest i 1928. Han studerte komposisjon ved Liszt Akademiet i flere år med János Visky. I 15 år fra 1951 – 1966 var han orkestersjef ved National Teateret i Budapest og deretter fra 1974 – 1979 i samme funksjon ved Budapest Operette Theater. Men det er som komponist Frigys Hidas har gjort seg bemerket. Hans uttrykksmåte beskrives som tonalt og harmonisk, og han beveger seg innenfor de musikalske termer som er lett forståelig. Han har skrevet verker innenfor opera, ballett, solokonserter, orkesterverk, kammermusikk og koralverker. I Europa er han mest kjent for sine komposisjoner for messing- og treblåsere, og ikke minst komposisjoner for korps.

Medvirkende under oppsettingen er:

Charlotte Fongen, sopran

Ingebjørg Kosmo, mezzo

Nils Harald Sødal, tenor

Magne Fremmerlid, baryton

Kongelige Norske Marines Musikkorps

Tunklang vokalensemble

Terje Boye Hansen, dirigent

Interesserte kan studere verket nærmere på denne undersiden hos KNMM.no. Her kan du også lese mer om kveldens solister, samt Kongelige Norske Marines Musikkorps’ lange og ærerike historie.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev