Dynetrekk og lakenskrekk

Lydyngel: et musikalsk mylder

Like mange som det er regndråper i Bergen en guffen høstdag, like mange skal det myldre av forventningsfulle småfolk rundt Lille Lungegårdsvann under festivalen LYDyngel. I løpet av fire tettpakkede konsertdager får alle de 29 000 grunnskolebarna i Bergen oppleve musikk av beste merke. Det hele starter i morgen, tirsdag 21. november.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

I pressemeldingen Ballade har mottatt fra Rikskonsertene, blir LYDyngel omtalt på denne måten:

«Anne Lise Berntsen, Eldbjørg Raknes, Stian Carstensen, Tri O’ Trang, Kristin Asbjørnsen, Pen Jakke og Schubert-ensemblet er bare noen av de vel hundre profesjonelle musikerne som skal få utfordre det unge publikummet. Alle sjangre blir å høre; mye morsomt blir å gjøre. 18 ulike konsertsteder spredt rundt i Bergen sentrum tas i bruk; det vil med andre ord krible og kry av skolebarn overalt!

LYDyngel 21.-25.november er Rikskonsertenes store mønstring av skolekonserter. I alt 27 forestillinger fordelt på 190 konserter vil vise mangfoldet og kvaliteten i produksjonene som dagens skolebarn får oppleve. I tilknytning til festivalen blir det dessuten arrangert en nordisk fagkonferanse for musikere, produsenter, lærere, forskere og alle andre som arbeider med formidling av musikk til barn og unge.

På åpningsdagen, tirsdag 21.november, må alle stille inn klokken! Presis kl.12.59 penser nemlig LYDyngel inn på sporet i Jernbanehallen NSB i Bergen, anført av The Brazz Brothers og et kobbel av korpsmusikere. I regi av den finske multikunstneren Tuomo Haapala vil hallen med ett forvandles til et spinn av musikk, fra kriker og kroker, balkonger og spor.

Velkommen til LYDyngel! Kom bare ikke for seint; toget er i rute…»

«Det unge mennesket og musikeren»
Fagkonferansen under LYDyngel har fått tittelen «Møte mellom det unge mennesket og musikeren», og temaet vil bli belyst både fra et kunstnerisk perspektiv og fra et barnefaglig perspektiv.Konferansen vil foregå dels parallelt med festivalen, dels i etterkant. Det blir korte miniseminarer hver ettermiddag. Konferansens hoveddel vil være fra fredag 24. november kl. 12.00 til lørdag 25. november kl. 14.00.

Det blir videre en rekke åpne konserter for det allmenne publikum, der Rikskonsertene i farten kan nevne følgende innslag:

LYDyngel på sporet
Tirsdag 21. november kl. 12.55 i Jernbanehallen NSB

En helt spesiell åpningsseremoni på Bergen jernbanestasjon. Vi har hyret inn den finske multikunstneren Tuomo Haapala som kunstnerisk leder for åpningsarrangementet, og han har tidligere gjort utrolige og spektakulære forestillinger over hele Norden. The Brazz Brothers deltar bl. a. sammen med over 80 korpsmusikere. Velkommen til Jernbanehallen i ny lyddrakt. Men kom ikke for seint. Toget er i rute! I samarbeid med Hordalands krets av Norges Musikkorps Forbund og Drivhuset.

Produsent: Håkon Skoge. Gratis adgang.

.comDANCE – Unge danser til all verdens musikk
Fredag 24. november kl.1900 på USF

USF vil være stedet for en flerkulturell dansehappening der dansemusikk fra forskjellige deler av verden vil høres fra fem forskjellige scener. Ungdomsskoleelever har fått tilbud om kurs i bl. a. breaking, DJ-ing, afrikansk dans, tango og hallingdans tidligere i uka, og resultatene vil bli presentert for publikum denne kvelden.

Produsent: Hallgeir Frydenlund. Billetter: kr. 100,-/ 40,-

Music Meditation – The Brazz Brothers med 60 unge strykere
Bergen Domkirke, onsdag 22. november kl. 21.00

The Brazz Brothers har valgt ut musikk tilpasset de vakre omgivelsene og akustikken i Domkirken i Bergen. Musikken kommer fra flere verdensdeler og er arrangert av Jan Magne og Helge Førde for messingbrødrene og stor strykerbesetning. Ønsket med konserten er at musikken skal fremkalle ro og refleksjon i en ellers hektisk hverdag.

Produsent: Hallgeir Frydenlund. Billetter: kr. 120,-/ 40,-

LYDbakeriet -familiekonsert
Onsdag 22. november kl. 17.30 og 19.00

Konsert i Logen for de yngste skolebarna med sine familier. Her blir det innslag fra noen av skolekonsertene og et stort barnekor på scenen. Alt rammes inn av Det bor en gammel baker og andre Inger Hagerup-tekster til nyskrevet musikk av jazzmusikeren Eldbjørg Raknes.

Produsent: Irene Rosenblom og Rhoda Gravem. Billetter: kr. 80,-/ 40,-

Internettkafé
LYDyngels internettkafé er i Café9 i Bergen kunstforening hver dag fra kl. 09.00 til kl. 15.00

Her vil du finne forskjellige nettbaserte prosjekter, så som LYDyngels interaktive elevsider, prosjektet Ungdom som arrangører, prosjektet Konsert og skole, forberedelser til Spindelvev@ og presentasjon av Zone 5, samt mye mer. Internettkafeen er i samarbeid med Bergen senter for elektronisk kunst (BEK) og KB2000.

Komprovisasjon i tre akter
Grieghallen, Peer-Gynt-salen tirsdag 21. november kl. 19.00

Improvisert verdensmusikk og nyskrevet musikk for unge mennesker – resultater av musikkverksteder der barn og ungdom prøver ut nye lydutrykk sammen med rutinerte musikere. Tre grupper er med i denne konserten: The Schubert Ensemble, BIT20 og Pierre Dørge/Irene Becker.

Billetter kr.80,-/40,-

BIT20

BIT 20, Bergens eget samtidsmusikkensemble,har i gjennom en treårsperiode gjennomført et større komposisjonsprosjekt for barn og ungdom på Stord, blant annet i samarbeid med Rikskonsertene. Sammen med en gruppe barn vil ensemblet presentere resultater av den kompetanse ensemblet har tilegnet seg gjennom
Stord-prosjektet. Les mer på http://www.bit20ensemble.no/

Produsent:Stein Henrichsen

The Schubert Ensemble

Besetningen i The Schubert Ensemble matcher akkurat den som er i Schuberts klaverkvintett (Die Forelle), men gruppa spiller langt mer enn klassisk kammermusikk. De er særlig opptatt av komposisjonsverksteder og konserter for og med unge mennesker. Gjennom prosjektet Chamber Music 2000 har de stimulert noen av de fremste nålevende britiske komponistene til nyskriving av kortere stykker særlig velegnet for unge musikere. Prosjektet i Bergen inkluderer studenter fra Griegakademiet og elever fra Bergen kulturskole. Her skal noen kammermusikkgrupper framføre nyskrevne engelske stykker, i tillegg til urframføringer av verk av de norske komponistene Jostein Stalheim og Jon Øivind Ness, bestilt av Rikskonsertene. I samarbeid med British Council. Les mer på http://www.schubertensemble.com/

Pierre Dørge og Irene Becker

Pierre Dørge og Irene Becker er to av Danmarks ledende musikere innen verdensmusikk. Pierre er gitarist og leder for bandet ew Jungle Orchestra, og Irene spiller tangentinstrumenter i samme band. Sammen med 12 barn vil disse to ha et komposisjonsverksted som skal resultere i en urframføring av et improvisasjonsverk. Bergen kulturskole har plukket ut deltakerne etter instrumentspesifikasjoner. Les mer på http://www.worldmusic.dk/katalog/7921.html

Produsent:Øyvind Lyslo

Songjen i fossaduren – familiekonsert
Torsdag 23. november kl. 17.30 i Gimle

Songjen i fossaduren er et program rundt Geirr Tveitt med Reidun Horvei, Knut Hamre og Geir Botnen. Elever fra Paradis skole medvirker. Siktemålet med prosjektet Konsert og Skole (KoS) er å sette skolekonsertene inn i en større sammenheng og gi skolene en mer omfattende rolle der de kan være med og påvirke det lokale konsertopplegget og videreutvikle samarbeidet om dette. Seks kommuner i Hordaland og Rogaland er med i prosjektet. Statens utdanningskontor og fylkeskommunene i Hordaland og Rogaland står bak prosjektet sammen med Rikskonsertene. Høgskolene i Stavanger, Stord/Haugesund og Bergen bidrar med faglig støtte til skolenes forarbeid og evaluering.

Produsent: Jostein Stalheim. Billetter: kr. 80,-/ 40,-

For komplett program og mer utfyllende opplysninger henviser Ballade til Rikskonsertenes svært så fyldige sider for LYDyngel-prosjektet, som du finner ved å gå hit.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole