Geir Johnson (Foto: Ann-Iren Ødeby)

Lever sangere lenger?

Blant finlandssvensker lever menn som synger i kor lenger enn dem som ikke gjør det, skriver Geir Johnson i denne stemningsrapporten fra en konferanse om musikk og minoriteter i Hanoi.

Kalender

Det er ett av de bokstavelig talt livsviktige spørsmål som nå diskuteres i Hanoi, på konferansen om musikk og minoriteter som pågår i denne og neste uke. Konferansen, som er en del av utvekslingsprosjektet Transpositions aktiviteter i Vietnam i år, samler nesten 100 deltakere fra 30 land, stort sett etnomusikkforskere som har spesialisert seg i hvordan minoritetskulturer greier å overleve de mest ulike former for represjon, det være seg kommersielt, økologisk eller politisk. Her er det innlegg om musikken blant fattige i Vancouver, om sigøynernes musikalske tradisjoner, om asiatiske musikkulturers kamp for å overleve under vestens kommersielle trykk, men også om taiwanske aboriginers dans i presentasjon på Youtube. Kort sagt er det en original konferanse, der også dette kontroversielle spørsmålet blir stilt: ”Har minoritetene den beste musikken?” Man har jo ofte en forventning om at det som er på den minoritetens side besitter noen umistelige kvaliteter, det gjelder vel egentlig for de fleste opposisjonelle eller undergrunnsbevegelser at man ser seg selv som ”bedre”. Det man regner for autentisk, regnes ofte for ”bedre” i en eller annen forstand, og det er også del av selvforståelsen. Men under denne konferansen blir altså ”bedre” erstattet med ”lenger”. Altså tilbake til begynnelsen og det originale spørsmålet: Lever sangere lenger?
Den som stiller spørsmålet er Ros-Mari Djupsund, en sosiolog som har studert den finsk-svenske minoriteten i Finland, og som har kommet til den oppsiktsvekkende konklusjonen at mannlige finlandssvensker i snitt lever 8.7 år lengre enn finske menn. Det interessante med undersøkelsen er at den baserer seg på deltakelse i korsang i amatørkor, og det er nettopp menn som synger i kor som lever lenger enn de som ikke gjør det.
Man kan selvsagt si mye om en slik undersøkelse i nettopp Finland, ikke minst i forhold til våre forestillinger om landets drikkekultur og generelle helse. Men gjennomsnittlig levealder blant finlandssvenskene er regnet blant verdens høyeste, og det interessante her er at finlandssvenskene er en minoritet i Finland, med bare omlag 5% av befolkningen. Dødelighetsrater favoriserer som regel ikke minoriteter, men finner altså sitt unntak i Norden. Tradisjonelt blir også sosial deltakelse forbundet med et mer meningsfullt liv, og sett på som en faktor fremmer et lengre liv. Derfor blir spørsmålet viktig: Hva er det som er de helsefremmende faktorene blant finlandssvenskene? Er det at de har sterkere sosiale nettverk, hvor korsang er en viktig del av livet, eller er det korsangen som så å si danner forutsetningen for et godt sosialt nettverk med lengre liv som resultat? Med andre ord: Er det de som synger som lever lenger, eller de som lever lenger som synger?
Slike ting diskuterer vi altså i Hanoi, i 35 graders varme, og får samtidig nyheten om at en av de berømte generalene fra slaget ved Dien-Bien Phu i 1954, da vietnameserne knuste franskmennene, nylig fylte 100 år. På spørsmålet om hva som hadde gjort ham så gammel, svarte han: ”Tre ting. Klassisk musikk, nok av vin, og min hjemmelagde biff!” Han hadde også formidlet dette til den franskmennenes generaler for lenge siden, men antakelig har de ikke skjønt hans strategi her heller. Og nå var de borte for lenge siden. Så kanskje det ikke er korsang alene som kvalifiserer.
Geir Johnson er initiativtaker og prosjektleder for Transposition, et norsk-vietnamesisk musikksamarbeid som er finansiert av Utenriksdepartementet og administrert av MIC Norsk musikkinformasjon. Han var direktør for Ultima-festivalen 1998-2009.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this