240608

Kunsten å overleve på løfter

Jazzsentrene avfeies med lovord om fremtidige tilskudd, hevder sentrale skikkelser i norsk jazzliv. De påpeker bl.a. at Norge for tiden har en bred stall av jazzmusikere som er blant de ledende på verdensbasis, men hvor skal de spille om fire-fem år, når arrangørnettet er lagt dødt?

Kalender

I en felles pressemelding fra Norsk jazzforum, Vestnorsk jazzsenter og Østnorsk jazzsenter heter det:

”Det at man ikke får så mye penger i år, trenger ikke bety at man ikke skal få det i framtiden” sa informasjonssjef i Kulturdepartementet, Berit Griebenow, til Aftenposten tirsdag 10.oktober.

Det er gledelig at departementet offentlig erkjenner eksistensen av utredningen ”Improvisasjon sett i system” og viktigheten av å utvikle norsk jazz , men hvordan skal de regionale jazzsentrene overleve i mellomtiden? Flere års iherdig innsats avfeies med lovord om framtidige tilskudd, men jazzsentrene kan ikke vente. Hvis vi skal sikre sentrenes framtid, må det komme en økning i 2001.

Spleiselaget stat, fylke og kommune skal finansiere norsk jazzliv. Fylkene og kommunene har langt på vei tatt ansvar, men jazzsentrene risikerer nå å miste også deler av disse tilskuddene dersom staten nå ikke påtar seg mer ansvar. Etter at sentrene fikk en svært beskjeden plass på kulturbudsjettet har det vært stillstand, og skepsisen til sentrale myndigheters vilje til medvirkning medfører nå at de regionale finansieringsinstansene har begynt å telle på knappene.

I følge Kulturdepartementet er ikke statens ambisjoner for jazzen endret, men når kommer pengene?

Norge har for tiden en bred og allsidig stall av jazzmusikere som ifølge omverdenen er blant de ledende på verdensbasis (ref. Wolf Mueller i Dagbladet 11.10.00), men hvor skal de spille om 4 – 5 år når arrangørnettet, som delvis er basert på frivillig innsats, gradvis og kontinuerlig går i oppløsning ?

Kontakt Østnorsk jazzsenter på mobiltelefon 9769 7424, eller Norsk jazzforum på telefon 2241 2010, alternativt mobiltelefon 9225 6225 for mer informasjon.

Erling Johansen Bo Grønningsæter Lise Gulbransen
Generalsekretær Daglig leder Prosjektleder
Norsk jazzforum Vestnorsk jazzsenter Østnorsk jazzsenter

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.