240608

Kulturrådets ærespris for 2000 til Anne Brown

Norsk kulturråd gir æresprisen for 2000 til sangerinnen og sangpedagogen Anne Brown. Utdelingen av prisen vil skje i Oslo Konserthus tirsdag 5. desember.

Kalender

Anne Brown (f. 1912 i USA) har gjennom et langt liv spilt en viktig rolle i norsk musikkliv som pedagog og inspirator for stadig nye artistgenerasjoner. I avgjørende år har hun båret frem og synliggjort den afroamerikanske vokaltradisjonen og vært en banebryter for kulturell toleranse og et flerkulturelt uttrykk. I USA var hun med på urfremføringen av «Porgy And Bess», der rollen som Bess ble skrevet til henne av George Gershwin. Hun har hatt en stor internasjonal karriere som konsertsangerinne, og kom til Norge på femtitallet. Hun har som nevnt også hatt en betydelig karriere som sangpedagog for en rekke sangere innen flere genre her hjemme: deriblant Åse Kleveland, Karin Krog, Liv Dommersnes, Liv Ullman, Anne Nyborg og Sølvi Wang. I 1985 kom selvbiografien «Sang fra frossen gren» ut på Aschehoug Forlag.

Norsk kulturråds ærespris blir hvert år delt ut til en person som har gjort en verdfull innsats for norsk kulturliv. Prisen er på 250 000 kroner. Prisvinneren vil også motta en bronseløve, som er utformet av kunstneren Elena Engelsen.

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente personer fra norsk kulturliv, blant dem Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Synnøve Anker Aurdal, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann og Sverre Fehn. I fjor gikk æresprisen til forfatteren Finn Carling.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.