Ginnungagap (fire av seksten korister)

Klart for Norges største korfestival

– Under åpningsseremonien skal det fremføres en helt ny fylkessang, forteller festivalsjef Oddvar Skogen. 1600 sangere reiser til Stryn i Kristi Himmelfartshelgen for å delta på Norges største korarrangement, Landsfestival for Kor. Årets festivalkor er Ginnungagap, med fire konserter på programmet. Ginnungagap kom med sin første utgivelse «Cor» i 2002, og har hovedtyngden av repertoaret innen ny musikk.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Tormod Halleraker

20.-23. mai samles rundt 46 kor og et større antall enkeltkorister fra hele landet i Stryn for å holde konserter og delta på seminarer i løpet av en tre dager lang festival der kor- og vokalmusikk står i høysetet. Det mest langveisfarende koret kommer helt fra Alta for å delta.

— Under åpningsseremonien skal det fremføres en ny fylkessang som har blitt til etter tekst- og komposisjonskonkurranse, forteller festivalsjef Oddvar Skogen.

Siden den spede begynnelsen i 1851 har Landsfestival for Kor utviklet seg til et årlig, landsdekkende arrangement som kombinerer musikkfaglig utvikling og kunstnerisk kvalitet med yrende folkeliv og sosialt fellesskap.

Landsfestival for Kor arrangeres av Norges Korforbund, som er landets største interesseorganisasjon for kor og dirigenter. Distriktsleddene i forbundet veksler på å ha vertskapet, som i år er Norges Korforbund Sogn og Fjordane.

— Det er rundt 150 frivillige og 14 frittstående komiteer som har jobbet målbevisst for å gjøre dette til en begivenhet for både deltakere og publikum. I løpet av festivalen skal det avvikles 17 konserter i Stryn, Innvik og Horningdal, som oftest med 5-6 kor på hver konsert, forklarer Skogen.

Ginnungagap er festivalkor i 2004. Koret ble dannet i 1998 og består av 16 sangere i 20-års alderen. Ginnungagap vant 1. pris i Korforbundets landskonkurranse i 2000 og i 2002 1. pris i klassen for kirkemusikk i den internasjonale korkonkurransen i Tolosa, Spania. Under Nordisk-baltisk Korfestival i 2002 i Litauen var Ginnungagap representasjonskor for Norge, og koret har også blitt invitert til andre musikkfestivaler i inn- og utland.

Ginnungagap ga ut sin første CD (Cor) i 2002, til gode kritikker i bl.a. Vårt Land, VG og Dagens Næringsliv. Repertoaret har hovedtyngden innen ny musikk, og musikk som faller utenfor det vanlige repertoaret for norske kor. Målet er å inspirere andre kor til å forske ut hittil ukjent terreng.

Dirigent for koret er Kjetil Almenning, som også blir instruktør for damekorseminaret under festivalen. Kjetil er frå Sandane i Nordfjord, utdannet kirkemusiker ved Norges Musikkhøgskole, kantoreksamen 2003. Han dirigerer Ginnungagap og Vestoppland kammerkor, i tillegg til at han selv synger i Det Norske Solistkor og Barents International Chamber Choir.

Blandakorseminaret med tema musikal/operette blir ledet av Kari og Michael Pavelich, Øystein Fevang er instruktør for mannskorseminatet. I tillegg til seminarprogrammet og de planlagte konsertene blir det «singers corner» flere steder i Stryn, så det burde være god anledning til å få med seg både uhøytidelige stunts og korsang av høy klasse – alt unntatt Ginnungagap er gratis for publikum.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev