Øystein Baadsvik (Foto: Erik Børseth)

Klang er ingenting, musikk er alt

INNLEGG: Jeg er trøtt og lei av alt snakket om lydkvalitet i musikkonkurranser, skriver tubasolist Øystein Baadsvik.

Kalender

Jeg er trøtt og lei av alt snakket om lydkvalitet i musikkonkurranser.
Hva er egentlig «en vakker tuba-lyd»? For min del kan du like gjerne spille på en binders – om du bare spiller musikalsk, vinner du hjertet mitt. Spiller du umusikalsk, men med «verden beste tubalyd», rører det meg ikke.
Les også intervju med Baadsvik: [link id=67730 title=»Tubakrisen«]
Med et orkester trenger man en spesifikk lyd for å kunne passe til resten av orkesteret. Spiller man solo, er situasjonen motsatt. Da må man skille seg ut, ha en stemme som blir hørt. Du må hele tiden kunne endre lyden for å tjene musikken. Noen ganger vakkert og syngende, andre ganger stygt og krast. Noen ganger fjærlett og ømt, andre ganger steinhardt. Vi burde heller snakke om lydkontroll enn lydkvalitet.
Å si at en lyd er bedre enn en annen, er like ignorant som å si at grønn er en bedre farge enn rød. God musikk krever en uendelig palett av lydfarger.
Følg musikkdebatten: Ballade på Facebook
Cirka 0,0001% av verdens befolkning spiller tuba og vet hva en god tubalyd er. Hvis det er disse du spiller for, kan du kanskje klare å imponere et par med den perfekte lyden din.
Hvis du har ambisjoner om å nå de resterende 99,9999%, så vit at de ikke aner hvordan en tuba bør høres ut, og at de heller ikke kunne brydd seg mindre. Det disse folkene bryr seg om, er å ikke kjede seg. Det skjer veldig, veldig raskt med «den perfekte tubalyden».
Gå nå avsted og gi den neste som snakker om “god lyd” et spark i baken.
Red. anm: Innlegget ble først postet av Baadsvik selv, på engelsk, på hans Facebookside, og er her oversatt og gjengitt med hans tillatelse.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Organist/ kantor/ menighetsmusiker

Kirkelig fellesråd i Bærum

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev