Cosmic Wind (Foto: Ana Emilia Tavares)

Kina må utfordres

INNLEGG: Hvis det Lu Xiaobo står for er uviktig, irrasjonelt og feil ville nok kinesiske myndigheter ikke tatt seg bryet med å intervenere, skriver Rolf-Erik Nystrøm fra Cosmic Wind.

I noe norsk media (bl.a. [link id=66284 title=»også på Ballade.no»]) har man kunnet finne en kommentar fra en norsk kunstner som omhandler at fredsprisen ødelegger arbeidet «vi/han gjør for å fremme samarbeid med Kina». Undertegnede er nevnt i artikkelen, og finner det nødvendig å kommentere mitt syn i korthet.
Cosmic Wind-prosjektet, som undertegnete med Poing var en vesentlig del av, fikk én konsert avlyst, men hadde over 10 konserter med foredrag og studiosessions både før og etter den avlyste konserten i flere byer i Kina.
Har ødelagt sin egen kultur
Etter å ha turnert store deler av Kina åtte ganger siden 2004, på alt fra universiteter, klubber, konserthus, festivaler, ambassader, offisielle og underground arrangementer innen så å si alle musikalske uttrykk, har undertegnete et forhold og en viss forståelse av landet. Men likevel kan man, uten å ha gjort dette, ha en forståelse av at Kina trenger og må bli utfordret, som enhver annen stat eller person, på sine standpunkter og holdninger.
At man kan ha mye å lære av Kina er utenfor enhver tvil, men ikke nødvendigvis ved å ta etter eller forstå det som om Kina har rett i sine handlinger. Ikke noe land har historisk sett destruert sin egen kultur under maktskifter slik Kina har. Og som Expo i Shanghai er et godt eksempel på: stort og nytt kan bety tomt, menings- og innholdsløst.
Hovedpoenget mitt er at Kina med sin enorme mengde historie og kultur likevel oftest framstår som overfladisk og uten dybde i større grad enn andre land. Ikke dermed sagt at ikke det er mulig å nå frem med uttrykk og holdninger som utfordrer enhvers ståsteder og oppfatninger, noe som jeg ser på som kunstens hovedoppgave, men det skjer sjelden at de utfordres.
Er ikke likegyldige
Når man presenterer noe musikalsk fra en scene er det det samme som å fortelle en historie. Noen skal være til ren forlystelse, mens andre skal være til utfordring, opplysning og selvransakelse. Og jeg er en klar tilhenger av det siste. Kina totalforbyr YouTube og Facebook, og tar ikke lett på kritikk av eget system. Noe som fredsprisvinneren, som en av millioner andre, har måttet føle på kroppen. Som besøkende i Kina merker man det best på den unnvikende holdningen de fleste har til å kommentere fravikende holdninger til myndighetenes, særlig i offisielle fora og møter.
Det at vårt prosjekt fikk en konsert avlyst vitner om at kinesiske myndigheter ikke er likegyldige til fredsprisvinneren, og føler seg kritisert nok til å ta affære. Hvis det Lu Xiaobo står for er uviktig, irrasjonelt og feil ville nok kinesiske myndigheter ikke tatt seg bryet med å intervenere med faren for mer negativ oppmerksomhet tilstede.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

Mitt hittil ærligste forsøk på å være et ansvarsbevisst menneske

I en tid der demokratiet står på spill får begrepet skyldfølelse renessanse.

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Ballade jazz: Å bryte og bygge vaner

Dette er platene du pakkar med deg i lag med krimromanen, kvikklunsjen og appelsina.

Nyhet! Ballades festivalguide

Nyhet! Ballades festivalguide

Vi lanserer Ballades festivalguide, som vil samle musikkfestivaler over hele landet, gjennom hele året.

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Oppspark til årets Inferno: Gjenhør med debatt om hatytringer i black metal

Ballade radio: Varm opp til metalfestivalen med den heite debatten om hatytringer i black metal fra fjorårets festival, med et sterkt internasjonalt panel.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

POSTKORT FRA JAPAN: – Individet er ikke verdt en jævla dritt. Og dét har japanerne skjønt.

Spellemannsnominerte Why Kai dro på turné til Japan, og fikk både nye fans og eksistensiell angst.

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Mørk kveldssang med Michael Krohn

Nylig ble det kjent at Michael Krohn legger opp som vokalist på grunn av sykdom. Her er hans siste nachspiel som sanger.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio