Kampen Janitsjar - historisk bilde

Kampen Janitsjar fyller 75 år med jubileumskonsert og bok

Kampen Janitsjarorkester ble stiftet 10. september 1929, og runder i år 75 år. Jubileet feires på mange måter, men hovedbegivenheten vil være jubileumskonserten 6. november i Oslo Konserthus, der Putte Wickman, Frode Thingnæs og Sigurd Jansen på forskjellig vis vil bidra til feiringen. I tillegg har Kampen-veteranene Grete Letting og Terje Knudsen forfattet en hyllestbok til jubilanten, der korpsbevegelsen, det frivillige arbeidet og kameratskap i medgang og motgang står sentralt. Boken har fått tittelen «Fra Kampen til New Orleans», og beskrives som en fortelling om Oslo gjennom flere generasjoner.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Kampen Janitsjarorkester har imponerende 75 år på baken. Det hele startet med en liten gjeng musikkinteresserte østkantgutter i 13-15 års alderen, med utgangspunkt i Sigurdsgate 5 på nedre Kampen. Instrumentene ble rasket sammen så godt det lot seg gjøre – en viktig kilde var skraphandleren der instrumentene ble kjøpt etter vekt og ikke kvalitet.

Rolf Letting pekte seg tidlig ut som en leder, og dirigerte orkesteret sammenhengende i hele 42 år «med samme suverene oversikt, pedagogisk innsikt og inspirasjon», som det heter på nettstedet Kampen-janitsjar.no. Orkesteret utviklet seg raskt under Rolf Lettings ledelse – med spilling i mindre jazz- og danseband i helgene, og øvelser på Kampen på torsdager. Herfra stammer tradisjonen med å spille jazz i gaten, noe som til fulle kan oppleves bl.a. 17. mai på Karl Johan i Oslo.

Protokollene fra orkesterets første år – så godt som hele førkrigsperioden – eksisterer dessverre ikke lengre. Derfor har det tatt forfatterne Grete Letting og Terje Knudsen tid å nøste opp historien fra de første årene til etter krigen. Gjennom intervjuer og eldre jubileumsskrifter, samt søk i eksterne kilder og i media, har det vært mulig å avdekke historien gjennom 75 år.

«Fra Kampen til New Orleans» omtales på Kampen Janitsjars egne hjemmesider som en fascinerende, spennende og tildels rørende histore. Boken følger korpset fra den spede begynnelsen til det velrenommerte janitsjarorkesteret det er i dag, og beskrives som en fortelling om Oslo gjennom flere generasjoner; om østkanten, korpsbevegelsen, det frivillige arbeidet og kameratskap i medgang og motgang. Boken er gjennomillustrert med historiske bilder og andre illustrasjoner, og betegnes som «Kampeguttas egen versjon».

Grete Letting er oppvokst i Kampen Janitsjarorkester, mens Terje Knudsen har spilt i orkesteret i 40 år. En fin, personlig betraktning om å leve opp med Kampegutta, signert nettopp Grete Letting, kan interesserte lese på denne nettsiden.

I tillegg til boken, som ble utgitt på selve jubileumsdagen av Schibsted Forlag, vil Kampen Janitsjar også by på en stor jubileumsforestilling i Oslo Konserthus 6. november. Dernne konserten vil både se framover og i noen grad også betrakte orkesterets 75-årige eksistens i et historisk perspektiv.

— Kåre Conradi vil være konferansier, og en rekke venner av Kampegutta med Putte Wickman i spissen vil sørge for en spenstig musikalsk kveld, forteller arrangørene. – Putte fyller for øvrig 80 år på samme dag som Kampen fyller 75, og er en selvsagt gjestesolist. Frode Thingnæs har dirigert orkesteret gjennom 30 år, og bestiger selvsagt dirigentpulten. Det vil også vanke noen overraskelser, og det skulle ikke forundre om Wenche Myhre kommer en tur.

Det blir også bli en uroppførelse av Sigurd Jansen-stykket «Kontrastenes bydel», som nettopp er tilegnet Kampen Janitsjarorkester.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev