Jazznytt_06

Jazznytt – et nytt dusteforbund?

NRKs Erling Wicklund har lest siste nummer av Jazznytt – og er ikke imponert over det han oppdager bak en ambisiøs og frisk fasade: Arild Rønsen som fyrbøter – ”med de følgene det må få”, klønete språk og omstendelige intervjuer er noe av det han møter ved nærmere lesning. – Dusteforbundet er nedlagt, men er det Jazznytts oppgave å fylle tomrommet?, er Wicklunds spørsmål etter å ha lest Norsk Jazzforums ”tidsskrift for jazz og annen rytmisk kvalitetsmusikk”.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Erling Wicklund, NRK

Nå er fredningstida for Jazznytt ute. Her er det fresk layout og journalistiske ambisjoner om virkelig å svinge med i tiden.

Imponerende utseende
Ann Iren Ødebys fotografier og redaktør Jan Granlies illustrasjonsstrek blir bare bedre og bedre, og innholdet spenner over alt jazznorge kan ønske seg: musikerportretter, klubbnytt, konsertanmeldelser og festivalreportasjer fra inn- og utland, blindebukk-lek og ønskejazz, frimodige ytringer og ikke minst plateanmeldelser – i januarnummeret 2007 har et drøyt dusin anmeldere vurdert til sammen 60 CD’er, 38 av dem norske.

Imponerende, inntil man begynner å lese Jazznytt. Plutselig svinger det ikke mer. At redaksjonen ennå ikke har anskaffet en norsk rettskrivningsordbok får så være – det verste er ikke ortografiske feil og klønete setninger, vi skjønner jo hva de mener, eller i hvert fall hvordan de tenker. Det er det verste.

Går raskt av sporet
Under tittelen ”Jazzåret 2006” får vi en paneldebatt som går av sporet allerede i første sving, på grunn av manglende problemstillinger og uklar rollefordeling mellom redaktør og deltakere.

Morsomt er det jo ellers å se den nykårede ”årets unge internasjonale jazzmusiker” drite seg ut som blindebukk i et repertoar han ikke har et forhold til – men det spørs om Jazznytt-leseren henger bedre med i redaksjonens platevalg.

Møtet med storbandjazzens vestlandsfanden Olav Dale kunne vært dynamitt, men blir omstendelig og småkjedelig. Mer trøkk er det i New York-intervjuet med saksofonist Ole Mathisen, og et saftig Tom Waits-portrett trekker ytterligere opp, selv om det har lite med jazz å gjøre.

Fyrbøter Rønsen
Men redaktør Granli ønsker tydeligvis enda mer kok i Jazznytt, og har gitt journalist Arild Rønsen oppdraget som fyrbøter – med de følger det må få.

Etter i forrige nummer å ha blitt satt solid og på plass av bassisten Arild Andersen for uryddig kildebruk, bruker Rønsen nå en helside på å fordreie Andersens resonnement og forklare sine gode hensikter.

Lært noe har han ikke, for i intervjuet med den britiske trommis Bill Bruford bruker Rønsen samme teknikk: provoserer intervjuobjektet ved å sitere fornærmelser fra en ikke navngitt kilde. Og når Bruford elegant parerer ved å spørre Rønsen om han er interessert i jazz, belærer journalisten leserne og engelskmannen om sin interesse og forståelse for både jazz og rock og forskjellen på de to sjangerne.

Den flittige Rønsen opptrer ellers som anmelder med sterke om enn ikke særlig velbegrunnede meninger, og han får uttelling: Etter massakreringen i forrige nummer av Anne Lande og Per Husbys ”Sakte Sanger”, bryter Husby nå kunstnernes uskrevne lov om aldri å svare på kritikk.

Dermed har Jazznytt fått temperaturen de ønsker, og redaktør Granlie tar sin fyrbøter i forsvar med disse ord:

— At Husby ikke har sans for Rønsens vurderinger av platen han har gjort sammen med Anne Lande, er fullt og helt Rønsens ansvar så lenge Rønsen holder seg innenfor de lover og regler satt av myndighet og presse.

Nå er jo Dusteforbundet nedlagt, men er det Jazznytts oppgave å fylle tomrommet?

Denne kronikken er gjengitt med velvillig tilltatelse fra forfatteren.

Stillinger

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev