IZZAT

IZZAT – en kjærlighetsopera

Fredag er det premiere på IZZAT – en kjærlighetsopera. Det er Musikk i Skolen som i samarbeid med Den Norske Opera står bak dette sceneshowet, der 60 ungdommer i alderen 15-25 år fra mer enn 10 nasjoner deltar. – Tanken var å sette fokus på problemstillinger i forhold til innvandring, integrering, konflikter rundt tvangsgifte og så videre – og samtidig sette fokus på hvordan skolen kan organisere seg best mulig for å kunne jobbe med kulturarbeid sier prosjektkonsulent Guro von Germeten.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Ida Habbestad

For tre år siden tok Musikk i Skolen sammen med Den Norske Opera initiativet til et treårig skolesekkprosjekt med tittelen IZZAT. Fredag 3. mars er det premiere på IZZAT – en kjærlighetsopera – på Den Norske Opera, der 60 ungdommer i alderen 15-25 år fra mer enn ti nasjoner er involvert.

— Denne ideen hadde ligget en stund hos begge institusjonene, forteller prosjektkonsulent i IZZAT, Guro von Germeten. – Tanken var å sette fokus på problemstillinger i forhold til innvandring, integrering, konflikter rundt tvangsgifte og så videre – og samtidig sette fokus på hvordan skolen kan organisere seg best mulig for å kunne jobbe med kulturarbeid.

Den kulturelle skolesekken ble tidlig involvert, og under prosjekttittelen IZZAT har det vært jobbet aktivt på seks utvalgte ungdomsskoler i Oslo gjennom tre år. Totalt har 450 elever medvirket i prosjektet.

— Det første året skulle skolene organisere seg, og ledelse og lærere ble skolert og veiledet for å legge grunnlaget for langsiktig arbeid med kultur på den lokale skolearenaen, forteller Germeten. – Det andre året skulle elevene produsere sitt eget musikkeater og en utstilling på hver skole. Temaet var friere og bredere enn nå: hat kjærlighet, ekskludering og integrering var overordnede temaer de fikk spinne rundt. Noen konsentrerte seg om kultur, problematikken mellom svart og hvit, mens andre hadde laget noe om homofil-hetero- problemstillingen.

På grunnlag av de seks lokale forestillingene har komponist Kjetil Bjørnstad og lyriker Gro Dahle skrevet musikk og libretto til IZZAT – en kjærlighetsopera.

Operaen handler om en innvandrerfamilie som bor i Norge. Hovedpersonen Arellys er eldste datter i familien, som møter sin prins Sebastian, og de opplever begge sin store ungdomsforelskelse. En dag har mor og far invitert en ung gutt, Javeed, som er i slekt med Arrellys; og hun aner at foreldrene ønsker seg et arrangert ekteskap mellom dem.

Fremføringen skjer på Den Norske Opera 3.-6. mars. Elever fra Lindeberg, Sagene, Bøler, St. Sunniva, Hauketo og Ila medvirker, og dessuten elever fra Barratt Due og nyutdannede skuespillere. I tillegg til ungdommene medvirker også to av Europas ledende skatere, Adil Dyani og Espen Røed, samt flere av Norges ledende dansere, bl.a. Adil Thataal, kjent fra TV-programmet Dansefeber.

I tilknytning til selve operaen vil det i forestillingshelgen også bli presentert utstillingsarbeider i Operaens foajé rundt temaene inkludering, ekskludering og kjærlighet. Dette er arbeider som stammer fra lokale utstillinger på de samme skolene.

Prosjektet har som mål å vise at kunstnerisk samarbeid kan ha integrerende og holdningsskapende effekt og hver skole får tilført betydelig kompetanse gjennom prosjektet.

— Jeg synes det er spennende at operaen ser at det er viktig å jobbe fra et grasrotnivå, å gå inn på et pedagogisk prosjekt for ungdom, sier Germeten. – Og vi er veldig stolte av å ha fått til dette prosjektet sammen med Operaen og Den Kulturelle Skolesekken.

Les mer om forestillingen, bakgrunn og om de medvirkende på www.operaen.no, se også Musikk i Skolen og Den Kulturelle Skolesekken i Oslo.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev