Terje Boye Hansen 2006

– Hvor på nettet finner jeg de klassiske musikkritikkene?

DEBATTINNLEGG: – Jeg har en stund lurt på hvordan og hvor jeg kan finne stoff om avholdte klassiske konserter, repertoar og reaksjoner, fra ulike steder i vårt land. Internett er jo det stedet man bør kunne finne det meste, sies det, det er på internett man skal finne kunnskaper og opplysninger om alt det man ønsker og er interessert i. Dirigent Terje Boye Hansen har gått gjennom nettutgavenen av de største avisene på jakt etter tekster om klassisk musikk.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Terje Boye Hansen, dirigent

Når jeg søker i våre medier på: Kultur>musikk, kommer det ingenting om den klassiske musikken.

Hvorfor?

Er det andre måter man kan søke på? Kanskje jeg skal prøve å søke på en spesiell institusjon?

Jeg begynte med Aftenposten og søkte på ”Oslo filharmoniske orkester”. Det kom opp tre treff, de handlet om noe helt annet en det jeg var på jakt etter. ”Oslo filharmoniske orkester” er jo et begrep, et kulturelt flaggskip; hvordan kan alt mulig annet komme opp, det som ikke handler om saken, konsertene, omtalene, kritikkene?

Så forsøkte jeg Dagbladet, der fikk jeg opp 428 treff som alle henviste til papirutgaven. Disse var igjen lagt ut som PDF-filer. Dette virket lovende!
Men hvordan kam man finne fram til det man leter etter? Kanskje finns det ikke?

Dagsavisens nettside fikk jeg 2 (to) treff: 14. april 2005: Gratis AHA i Frognerparken og 19. desember 2005: Gullfeber i Konserthuset.

Klassekampen og Vårt Land: 0 (null) treff,

Nationen: 5 treff fra 2001-2002,

VG: 22 treff fra 1998- 2006 (mindre enn 3 i året).

Og hva med de andre byene? Bergen for eksempel?

Bergens Tidende gledet med 413 treff på ”Bergen filharmoniske orkester” som også virket relaterte; turneer, CD-innspillinger, ansettelser og bevilgninger. Jeg prøvde å sortere på dato men det fungerte dårlig, derfor var det med så mange treff vanskelig i få oversikt. Men allikevel, dette var oppløftende.

Bergensavisen viste meg 150 treff hvor svært få virket relatert til BFOs daglige virke.

Adressa i Trondheim kunne skilte med 183 treff om TSO, Stavanger Aftenblad med 395 treff om SSO. I Kristiansand kunne Fædrelandsvennen vise 22 treff som var en herlig blanding bevilgninger og streik samt en (1) anmeldelse og den var ett og halvt år gammel.

Jeg vet at det skrives en del i papirutgavene som aldri kommer på nettet. Dette blir da naturlig å oppfatte som lokal og provinsiell informasjon uten nasjonal eller internasjonal, betydning.

Det jeg prøver å få fram med dette innlegget er en forståelse for at den klassiske musikken, konserten, omtalene og kritikkene, hører hjemme på avisenes nettsider og derfor må komme opp når man søker: Kultur>musikk. (eller: Underholdning?>musikk).

Der finner man i samtlige aviser populærmusikken, og intet annet.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev