Carl Høgset 2006-1

Høgset utnevnt til Ridder

H.M. Kongen har utnevnt Carl Halvor Høgset til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hans innsats for norsk musikkliv.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Dekorasjonen ble overrakt av Kansellisjef Egil Vindorum, assistert av Kansellist Thomas Gram, under julekonserten til Alle-kan-synge-koret i Oslo Konserthus søndag 16. desember.

Over 400 sangere sto på podiet og hyllet sin dirigent da han mottok ordenen. Gjesteartister på konserten var Tora Augestad, sang og Stian Carstensen, akkordeon, Rasmus Høgset m/ band og Grex Vocalis. Inger Elise Reitan trakterte klaveret.

Innsats for korkunst

Ordensrådet har i sin begrunnelse lagt særlig vekt på Høgsets innsats for korkunst og kormusikk nasjonalt og internasjonalt. Det er også lagt vekt på hans virke som sanger, dirigent og sangpedagog, og ikke minst på hans arbeid for å utbre og utvikle sangforståelsen og sanggleden både for den erfarne korsanger og for nybegynnerne.

Dirigent og kontratenor

Carl Høgset startet tidlig som sanger og sang i Sølvguttene i 20 år, fra han var 10 år til han var 30 år gammel. Han ble cand. philol. ved Universitetet i Oslo i 1974, med musikk hovedfag. Her var han blant annet Knut Nystedts elev og senere etterfølger som dirigent for Schola Cantorum, Institutt for Musikkvitenskaps kor. Han tok i 1976 diplomeksamen i sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole, og debuterte som kontratenor i 1977. Hans solo-CD med sanger av Purcell, Händel, Grieg og Nordheim kom i 1995.

Carl Høgsets har gjennom sitt pedagogiske virke undervist ved en rekke institusjoner, fra Norges musikkhøgskole til flere videregående skoler og et stort antall kurs- og seminarvirksomheter i inn- og utland. Imidlertid hadde han i over 30 år sitt faste virke ved Foss Videregående Skole, som lektor i sang og ensemble-ledelse.

Høgset er født i Oslo 3. november 1941 og ble i teorien pensjonist i 2004. Til tross for at han fylte 65 år i 2006 og ikke lenger har sin faste lektorpost ved Foss Skole, fortsetter han sin pedagog- og dirigentgjerning verden rundt med uforminsket intensitet.

Som kunstner og kunstnerisk leder har Carl Høgset vært en utpreget igangsetter. Han har startet en rekke kor og ensembler som har nådd internasjonal anerkjennelse. Da Carl Høgset startet Grex Vocalis i 1971 var norsk korliv i beskjeden grad profesjonalisert. Han satte en ny standard for både repertoar og musikalsk nivå. Avisanmeldelser fra de første årene, skrevet blant annet av våre meste kjente komponister, forteller at her hadde noe nytt skjedd. Grex Vocalis har også mottatt Spellemannsprisen i klassen for klassisk musikk to ganger, i 1977 for Norwegian Folksongs & European Madrigals og i 1983 for CD-en Renessanse for kor. Og i 2006 mottok Grex Vocalis og Kringkastingsorkestret Spellemanprisen i klassen for samtidsmusikk for innspillingen av Arne Nordheims Draumkvedet .

Carl Høgset har bidratt til at norsk kultur har vært representert og eksponert gjennom flere tiår. Med det ulike ensemblene han har turnert, har han vunnet 1. priser i de fleste toneangivende korkonkurranser i Europa. Hans evne og muligheten til å gi instruksjon i mange land skyldes hans språkmektighet i kombinasjon med hans kulturelle kunnskap og dannelse, som går på tvers av landegrensene.

Carl Høgset har tidligere mottatt Oslo bys kulturpris og han var også den første dirigent som mottok statens 3-årige arbeidsstiend i 1998 for sitt arbeid med kor.

Det er Beate Styri ved Kulturbeaten som melder dette i en pressemelding.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev