Utsnitt av påskekort fra Nasjonalbibliotekets arkiver, ca 1922 (Foto: Nasjonalbiblioteket)

God påske!

Ballade tar påskeferie og er tilbake tirsdag 3. april. I den stille uke kan du lese disse sakene vi har hentet frem fra arkivet.

Kalender

Vi går inn i den stille uke. Om du er på hytta, på fjellet eller ved sjøen, hjemme eller et helt annet sted, håper vi at roen uansett vil senke seg. Og at du får tid til å lese langsomt eller lenger enn vanlig.

Redaksjonen i Ballade gir deg derfor fire fine essay; og en dyptpløyende serie i fire deler om rettigheter, synk og Skam.
 

Fra innsiden og ut
Kan fenomenologi åpne for nye lytteerfaringer med Fartein Valens musikk, spør Annabel Guaita og Daniel Øvrebø.

Finnes det et «male gaze» i musikken?
Hvilke muligheter har en kvinnelig komponist i møte med eksisterende normer i kunstmusikkfeltet, spør Rebecka Ahvenniemi.

Hinsides lystprinsippet
Sondre Lerche inviterer til nytelse. Men samtidig er uttrykket hans en kamp mellom det enkle, det friksjonsløse og umiddelbare på den ene siden, og viljen til å komplisere, til å skape og til å kødde med oss på den andre, skriver Bernhard Ellefsen.

Da vi opna hjertedøra
Sputnik var eit svært fenomen i åra rundt 1990. Kva gjorde at folk flest fall sånn for artisten, mens eliten hata han, spør Bjørn Hatterud.

Rettigheter, synk og Skam:
Egentlig skulle vi lage en enkeltstående, større sak om P3-serien Skam. Saken skulle handle om den ambisiøse musikkbruken i serien, om betydningen bruken av musikk har hatt for de aktuelle artistenes videre karrierer, og ikke minst om NRKs muligheter for å kunne gjenta sin største, internasjonale suksess kanskje noen sinne, uten at det ender med geoblokking på grunn av manglende musikkrettigheter.

Hva skal forleggere ha på plass for å gi tillatelse til musikkbruken i en slik serie? Hva med plateselskapene? Artistene? Komponistene? Låtskriverne? Og hva må NRK eventuelt gjøre i forkant, etter lansering, eller så fort de kan?

Nye spørsmål kom også til: Hvor og hvor lenge kan musikken brukes? På hvilken medieplattform? Hvilken musikk? For hvilken målgruppe? Hva sier hvilke avtaler, og hva skal til for at noe er en avtale?

Forvirret? Det ble vi også. Derfor:

NRK har lov til å dele musikk i sosiale medier – men sier de ikke kan rapportere ennå

Drømmer du om global suksess i neste SKAM? Glem det!

Slik synker du ”musikk for jente 16 år”

Tungt å forenkle synken

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.