G-KRAFT - logo

G-kraft

26. november-1. desember arrangerer Oslo Strykekvartett sin årlige festival, denne gang med Griegs musikk som utgangspunkt – med et bearbeidet, konfronterende og humoristisk blikk. Kvartettens cellist, Øystein Sonstad, har omarrangert en rekke av Griegs mest sentrale komposisjoner, «Ballade i g- moll», Bjørnsons melodrama «Bergljot», og hele «Peer Gynt». Han har også fullført Griegs ufullendte F- dur kvartett, i Griegs eget tonespråk! Det blir dessuten debatt og mere til.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

G-kraft: Betegnelse på belastningen et objekt utsettes for ved kraftig akslerasjon/bevegelse, for eksempel ved rakettutskytning, flyakrobatikk og lignende.

I anledning 100-års markeringen av Edvard Griegs død, har Oslo Strykekvartett valgt å dreie årets festivalprogram omkring Griegs musikk, riktignok med et bearbeidet, konfronterende og humoristisk blikk. Oslo Strykekvartettes cellist, Øystein Sonstad, har blant annet omarrangert en rekke av Griegs mest sentrale komposisjoner, ”Ballade” i g-moll, Bjørnsons melodrama ”Bergljot” og hele ”Peer Gynt”. I tillegg har han fullført Griegs ufullendte F-dur kvartett, i Griegs eget tonespråk!

Samarbeid med Musikkinformasjonssenteret har gjort det mulig å presentere en svært spennende festivalåpning!

PROGRAM:

Mandag 26. november kl. 19.00

KONFRONTASJON
Debatt: Dagens kunstner – humanist eller narsissist?

Mytene om kunstnerne er mange og har både narsissistisk og humanistisk tilsnitt. Kunstneres kontakt med det sublime – det geniale, har legitimert deres dyrking av det egosentriske og selvbevisste. Men samtidig eksisterer også ideen om kunstneren som kritisk og sentral humanist og samfunnsdebattant. Hva er status for kunstnerrollen i norge i dag? Er den virkelig en kritisk kraft i samfunnet, eller er det myten om narsissisme og sedat hvitvinsdrikking som best beskriver dagens kunstner? Inspirert av Grieg-markeringens fokus på Edvard Griegs humanismeperspektiv og samfunnsdeltagelse, stiller vi spørsmålet: Hva bør vi forvente av kunstnerrollen anno 2007?

Musikkinformasjonssenteret (MIC) i samarbeid med Oslo Strykekvartett ønsker velkommen til debatt!

Innledere:
Debattredaktør Knut Olav Åmås
Forfatter Anne Oterholm
Regissør Tore Vagn Lid

Pause

Samtale mellom innlederne

Edvard Grieg:
Strykekvartett i g-moll op. 27
Un poco andante – allegro molto ed agitato
Romanze. Andantino – allegro agitato
Intermezzo. Allegro molto marcato – più vivo e scherzando
Finale. Lento – Presto al Saltarello
i aftenposten.
Han har tidligere vært
Onsdag 28. november kl. 19.30
forlagsredaktør i Universitetsforlaget
BALLADE

Edvard Grieg:
Ballade i g-moll op. 24
Arrangert for strykekvartett av Øystein Sonstad

Edvard Grieg:
Bergljot
Melodrama for resitasjon og strykekvartett
Arrangert av Øystein Sonstad
Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson
Resitasjon: Lise Fjeldstad

Pause

Edvard Grieg/Øystein Sonstad:
Strykekvartett i Fdur
Sostenuto – Allegro vivaco e grazioso
Allegro scherzando – Più vivo
Adagio
Allegro giocoso

Lise Fjeldstad er en av våre mest kjente og etterspurte skuespillere. Hun har hatt store roller på mange norske scener, men først og fremst kjenner vi henne som en av de mest profilerte skuespillerne i nationaltheatrets ensemble. Fjeldstad har spilt inn en rekke filmer, og de senere årene har hun også virket som instruktør ved en rekke større oppsetninger. Fjeldstad har blant annet mottatt Per Aabels Ærespris, Heddaprisen, amandaprisen og kritikerprisen.

Øystein Sonstad er en av de mest etterspurte norske cellister. Han har vært solist med flere av landets orkestre og vant 1. pris i Ungdomssymfonikernes solistkonkurranse i 1993 og 1. pris i Prinsesse astrids Musikkpris i 1996. Sonstad er solocellist i det norske kammerorkester. I tillegg er han meget aktiv som arrangør og komponist. Han har blant annet komponert musikken til Cumulusteatret’s ”Kærlighed og dæmoner” i 2003 og ”Skyggen” i 2005.

Fredag 30. november
kl. 12, kl. 15 og kl. 17

PEER GYNT FOR BARN

Oslo Strykekvartett spiller, dramatiserer og leker seg igjennom Henrik Ibsens skuespill ”Peer gynt” med Edvard Griegs musikk på 50 minutter. Urpremiere!

Passer best for barn i alderen 7 – 12 år.

Lørdag 1. desember kl. 18.00

AVSLUTNINGSKONSERT

Gynt-kraft

G-kraft – festivalens avslutningskonsert er viet ”Peer Gynt” i sin fulle bredde. Øystein Sonstad har arrangert hele griegs originalmusikk, for strykekvartett og fem sangere. det er en glede å presentere fem sangere fra Nordic Voices som kveldens gjester!

Nordic Voices ble dannet i 1996 og består av seks sangere utdannet ved norges musikkhøgskole og Statens operahøgskole. de utforsker et uvanlig bredt spekter av musikalske uttrykk, fra gregoriansk sang til nye bestillingsverk av ledende norske komponister, og fra religiøse tekster til høyst profan musikk. Nordic Voices er et etterspurt ensemble både hjemme og i utlandet. de fem sangerne fra Nordic Voices som deltar på denne konserten er: Tone E. Braaten, sopran, Ingrid Hanken, sopran, Per Kristian Amundrød, tenor, Frank Havrøy, baryton, og Trond Olav Reinholdtsen, bass.

Lokaliteten for denne konserten er nasjonalbibliotekets store lesesal, innimellom salens pulter og bokhyller. Forestillingen er derfor både inspirert av rommets historiske sus og av dets nåtidige friskhet! Kvelden er stappet med overraskelser og uventede innslag. det er med andre ord duket for en fulltonet helaftens festivalavslutning!

Oslo Strykekvartett bestående av fiolinistene Geir Inge Lotsberg og Liv Hilde Klokk, bratsjist Are Sandbakken og cellist Øystein Sonstad, er et av Skandinavias ledende musikkensembler. De spiller jevnlig på alle norske musikkfestivaler, men også på en rekke av de største internasjonale musikkfestivalene, og de har regelmessig konserter i Wigmore Hall i london. I 2005 gjorde kvartetten sin ”Carnegie-Hall” debut i New York. Kvartetten mottok komponistforeningens pris i 1998, og kritikerprisen 1999-2000. I 2007 har kvartetten fått et nytt medlem. Det er en glede å presentere kvartettens nye 2. fiolinist, Liv Hilde Klokk, for vårt publikum. – ”En hendelse å fortelle barnebarna om i 2050” Morgenbladets anmelder etter Oslo Strykekvartetts festival, Beethovenkoden, i 2006.

Festivalen er støttet av:
Grieg 07
Norsk Kulturråds Ensemblestøtte
Fond for Utøvende Kunstnere

Festivalens samarbeidspartnere:
Musikkinformasjonssenteret MIC
Nasjonalbiblioteket
Ingrid Røynesdal (kvartettens rådgiver)

Tid: 26. november – 1. desember 2007
Sted: Nasjonalbiblioteket på Solli plass, Henrik Ibsens gate 110
Billetter: Selges ved inngangen: Voksne: 150 kr / Student: 75 kr, Barnekonsert: 50 kr

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev