Palle Mikkelborg (Foto: Svend Withfelt)

Festspillene i Vestfold

Det er ikke bare Nord-Norge som er irriterte på Dagbladet om dagen. Heller ikke Vestfold Festspillene ble funnet verdige til en plass i oversikten over «sommerens viktigste festivaler» – til tross for et program som byr på alt fra Nils Petter Molvær og Palle Mikkelborg til Arne Nordheim og Gro Dahle, samt det største hjemlige fokuset på brasiliansk musikk noensinne.

Kalender

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Rakhmaninov med venner

14/12/2023 Kl. 18:30

Oslo

Den store julegaven – Mest for barn, litt for voksne

16/12/2023 Kl. 13.00 og 15.00

Oslo

— Jeg må jo si at jeg finner en slik uteglemmelse ganske merkelig, særlig siden Terje Mosnes alt hadde skrevet om oss, sier markedssjef Kaare Weider i Vestfold Festspillene. – Men det er vel dessverre ikke utypisk for Dagbladets prioriteringer. Da programmet til Festspillene i Bergen ble lagt ut, var Dagbladets dekning et lite bilde og fire-fem linjer, mens resten av tosideren var viet Big Brother. Jeg tror nok Dagbladets kulturredaktør Eva Bratholm fremdeles har et lang lerret å bleke i så henseende.

Weider forteller at han også har henvendt seg til Dagbladets musikkjournalist Håkon Moslet i saken, men at han foreløpig ikke har fått noe svar tilbake.

— Vi ser gjerne at dagbladet ajourfører oversikten sin. Vi er ikke sure, men som alle andre er vi jo på jakt etter god omtale. I dagens mediaverden blir det en økonomisk utfordring å satse på navn som ikke er på forsiden av Se & Hør, eller har klippekort på ”God Kveld Norge”. Men forskning har vist at folk egentlig elsker å møte det ukjente, bare de blir gjort oppmerksomme på det.

En av hovedsatsingene til Vestfold Festspillene i år er brasiliansk musikk, der de har fått kyndig hjelp fra Tom Lund og Trio de Janeiro.

— Trio de Janeiro skal være vårt ”ensemble in residence”, og kommer til å opptre gjennom hele festivalen. Mange nordmenn forbinder bare brasiliansk musikk med strutsefjær og karnevalssamba, men vi skal forsøke å vise noe av den store veven av afrikanske, amerikanske og europeiske impulser som finnes. Interesserte kan jo på forhånd besøke hjemmesidene våre, der Gustavo Tavares har skrevet en stor artikkel om brasiliansk musikk for oss, samtidig som man finner detaljert omtale av hvert enkelt innslag.

Et annet tyngdepunkt for årets festival er litteratur, der man ser på forfattere med sterk tilknytting til Vestfold.

— Det blir fokus på blant andre Dag Solstad, Odd Børretzen og Gro Dahle, i form av både musikk, opplesinger og teateroppsetninger. Dessuten har vi noe vi har kalt et kriminelt vandreteater. Stykket ”Kalde Hender” tar utgangspunkt i Jan Mehlums roman ”Kalde Hender”, og skal spilles rundt om i gatene i Tønsberg, der publikum beveger seg fra åsted til åsted.

Av andre høydepunkter trekker Weider blant annet frem dette:

— Vi har jo Palle Mikkelborg, som kommer rett fra åpningen av Roskilde, der han skal fremføre Lennons ”Imagine” som en minestund for de ni som døde der i fjor. Og så blir det soloppgangskonsert med Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Rune Arnesen, Audun Erlien og DJ Strangefruit. De skal gå på utescenen ved Verdens Ende klokken kvart over fire om morgenen, så det er bare å holde seg oppe.

Det blir også en markering av 70-årsdagen til Arne Nordheim, som opprinnelig er fra Larvik.

— Det blir to kirkekonserter med Grex Vocalis, som jo er et ypperlig kor. De har i denne anledning også alliert seg med svært gode solister, og vil fremføre stykkene ”Aurora” og ”Respons”. Dessuten skal Odd Børretzen og Lars Martin Myhre åpne en splitter ny bro ved Kjærrafossen.

Alt dette – og mye mere til – over hele elleve dager. Men altså ikke nok til å passere nåløyet til Akersgata. Men det komplette programmet kan du selv ved å trykke på artikel-lenken under, eler besøke Vestfold Festspillenes egne hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.