Theatre de la Mezzanine

Festspillene åpner i dag

De 49. Festspillene i Bergen starter i dag. Den visuelle og musikalske spennvidden favner fra Claudia Schiffer til Haugtussa, fra Motorpsycho og Portishead til Arne Nordheim og Stockhausen. Sentrale temaer er kjærlighet, Napoli og Det Norske Kammerorkester. I dag kan du blant annet møte det amerikanske pensjonistkortet Young@Heart, som synger sanger av Led Zeppelin, Rolling Stones og Clash.

Kalender

Reza e i Ragazzi

12/04/2024 Kl. 20:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Andre innslag denne åpningsdagen er Mozart-forestillingen «Amadeus» på Den Nationale Scene, landskapsmaleriutstillingen «Naturvisjoner» ved Bergen Kunstmuseum, Ballet Preljocajs oppstetting av «Rome og Julie»i Grieghallen, det daglige innslaget «Stikk Innom» ved Studenter fra Griegakademiet i Grieghallens foyer, samt utstillinger for barn og unge på Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Under årets festspill kan man ellers få møte Tokyo String Quartet, Barbara Bonney, Vivaldi – og mye, mye mer. Festspillene i Bergen byr på både kirkeprogram, konserter, scenekunst og utstillinger, og inviterer bl.a. til et møte med en 800 år gammel kinesisk opera. Det blir videre fokus på Wien og Napoli som musikalske kraftsentre, samtidig som man markerer at Arne Nordhem fyller 70 år i juni. I kammermusikk-kategorien møter man stjerner som Truls Mørk, Leif Ove Andsnes og sopranen Barbra Bonney.

— Jeg synes jo at årets program er relativt okay, uttalte en beskjeden festspilldirektør Bergljot Jonsdottir til Ballade, da innslagene ble offentliggjort i mars. – Vi har i hvert fall forsøkt å legge vekt på et bredt spekter, der både film, teater og teknologi går inn som en naturlig del av helheten.

Filmprogrammet har tittelen ”Sound on Film Live”, og er den nordiske premieren på fire kortfilmer med nyskrevet musikk. Verdensregissører som Werner herzog, Hal Hartley og Nicolas Roeg har laget disse filmene, der musikken er av bl.a. Sir John Tavrener, Stockhausen og Adrian Utley (Portishead). Det er i den sistnevnte at Claudia Schiffer kommer inn i bildet.

På scenesiden blir det bl.a. opptredener med Theatre de la Mezzanine med den kontroversielle forestillingen ”La Transhumance des Riens”, som skal utspille seg på en karusell der menneskene er fanget i en evig runddans av fødsler, kriger og religioner. Konseptet ”Outsider Art/Music” tar for seg to kunstnere på utenfor det gode selskap: Den til sin død ukjente forfatteren og maleren Henry Darger og den ekstreme maleren Joe Coleman. Under Festspillene i Bergen skal bildene til Coleman lydsettes av Motorspycho. Spanske Pep Bou skal i følge forhåndsomtalen skape en hypnotiserende verden av fantastiske farger, lys og luft med sine såpebobler. Og fra Frankrike kommer den nå 74 år gamle divaen, sangerinnen, filmskuespilleren og opprøreren Juliette Greco.

Festspilldikteren for 2001 er Lars Amund Vaage, mens Per Barclay er Festspillutstiller i Kunstforeningen. Mye mer burde selvfølgelig vært nevnt, men vi anbefaler isteden et besøk til de meget gode hjemmesidene til Festspillene i Bergen, der du finner grundig informasjon om hver enkelt forestilling, samt et billedmateriale som bør skjerpe appetitten for alle som skal avlegge Bergen et besøk de neste fjorten dagene.

Årets festspill foregår fra 23. mai til 3. juni.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.