Heidi Dahlsveen

Festival på rivningstruede Volapük

Kulturhusene Volapük i Oslo nekter å gi seg uten kamp, men det er stor fare for at denne helgens store festival også kan bli den siste. I så fall går man i det minste ned med flagget til topps, med alt fra Stein Mehren, Big Audio Dynamite, Per Heimly, Gothminister og Heidi Dahlsveen (bildet) på scenen. Festivalen tar til onsdag 23. mai.

Kalender

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Rakhmaninov med venner

14/12/2023 Kl. 18:30

Oslo

Den store julegaven – Mest for barn, litt for voksne

16/12/2023 Kl. 13.00 og 15.00

Oslo

Det blir både litteratur, teater, musikk, performancer, utstillinger og DJer når det viktige kulturhuset Volapük i Oslo for kanskje siste gang inviterer til festival. De etter manges mening svært så verneverdige husene i Kruses gt 7 og 9 står i fare for igjen å bli overtatt av Selvaagbygg . I den forbindelse forbindelse oppfordrer Volapük regjeringen Stoltenberg på det sterkeste til å frede og ekspropriere husene, noe Ole Gunnar Selvaag selv har foreslått. Hvis dette ikke skjer, er det en reel fare for at husene er tapt for alltid.

Selv om Volapüks hovedenergi det siste året har gått til politisk og juridisk kamp har man hele denne perioden klart å opprettholde kulturaktivitetene. Nå kan arrangørene igjen presentere en fem dagers nasjonal og internasjonal kulturfestival uten noen form for offentlig støtte.

På plakaten finer vi alt fra verdensnavnet Big Audio Dynamite Sound System til den norske forfatteren Stein Mehren. BAD oppstod etter at the Clash ble oppløst, og hos Volapük presenterer de et såkalt DJ-show, som de også presenterte for mer enn 10.000 mennesker i Globen i Stockholm tidligere i år. Det blir videre gjester fra fem land som kommer for å delta på festivalen. Blant disse er Lars Andersson, en av Sveriges ledende prosaforfattere, den feirede indiske poeten Teji Grover og filmregissør Reeta Aalto fra Finland.

Volapük har ellers mange store norske navn på festivalen. Stein Mehren, Erling Kittelsen, Peter Serck, Liv Holtskog og Rolf Egil Moe er noen forfatterne som skal opptre. Den omstridte fotografen Per Heimly skal vise sin sensurerte musikkvideo «Tullips » med Morten Abel, men Heidi Dahlsveen vil stå for en erotisk eventyrkveld Artister som Zabeltitz, Barnet, Salvation Circus, Rastafarouts, Focolift, Monica Roland, Gothminister og Burning Rubber vil spille, mens det også blir teaterforestilling med Oslo Kaféteater. Festivalutstilling med installasjoner og performance er ved Overlevelsesstrategene – en kunstgruppe bestående av et titalls unge kvinnelige kunstnere. Ellers kan man møte mange håndplukkede mer eller mindre uetablerte artister innen mange genre. Dette er band, forfattere eller teatergrupper som alle er på vei opp, og som dessuten har en sterk tilknytting til Volapük.

Ballade vil herved også melde seg på i kampen for at Volapük skal overleve. Det komplette programmet dag for dag finner du på artikkellenken nedenfor.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.