Nominert for ny musikk: Peter Herresthal (t.h.) sammen med dirigent Mao-Takacs og komponist Saariaho. Produsent Hans Kipfer redigert inn øverst til venstre

Edvard-prisen 2000

De nominerte til Edvard-prisen ble offentliggjort i slutten av juli. I år deles det ut to priser for samtidsmusikk, to priser for populærmusikk, en pris for musikk til annen kunstart, samt en tekstpris. Selve utdelingen skjer først 28. oktober.

Kalender

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Edvard-prisen deles ut i regi av TONO, som forvalter fremføringsrettigheter til musikk her i Norge. Årets pris tilfaller opphavsmenn og – kvinner til verk som er urfremført i løpet av 1999. Hver pris er på 40.000 kroner, samt et eksemplar av Edvard-troféet, som er designet av Bruno Oldani. TONO håper med denne prisen å bidra til å øke oppmerksomheten rundt nyskrevet norsk musikk og tekst.

Og de nominerte er…
I kategorien «Populærmusikk – mindre verk» finner vi følgende artister og tonsettere: Ny-jazzbandet Krøyt for komposisjonen «Silent», Annbjørg Lien for stykket «W» og Claudia Scott for sangen «Unconditionally». Disse stykkene er henholdsvis hentet fra albumene «Low» (BP), «Baba Yaga» (Grappa) og «Soul On Soul» (Norske Gram). I kategorien «Populærmusikk – større verk» finner vi følgende nominerte: Jon Balke for det tidelte verket «Solarized», Geir Lysne for storbandkomposisjonen «M.B» og Tone Hulbækmo/Hans Fredrik Jacobsen for «Babels forståelse» – som var et bestillingsverk til Førde Internasjonale Folkemusikkfestival.

Fra Operatoriet til Blåfjell
I kategorien «Musikk til annen kunstart» finner vi «Sera» av brødrene Axel og Henrik Hellstenius, som er det første musikkdramatiske verket fra «Operatoriet» – studioet for ny norsk opera. I samme kategori er også trompetist og komponist Arve Henriksen nominert for sin «My Own Private Fury», som ble skrevet til en forestilling på det Åpne Teater i Oslo i november. De tredje priskandidatene i denne klassen er parhestene Geir Bøhren og Bent Åserud, som har blitt innstilt for musikken til TV-serien «Jul I Blåfjell». I kategorien «Tekst til musikk» finner vi «Himmelrand» av poeten Stein Mehren, som Ketil Bjørnstad satte musikk til. Forfatteren Axel Hellstenius er på ny nominert for sin tekst til «Sera», mens den tredje mulige vinneren er Øystein Sunde for sin «Folk til slikt».

To ganger Ness
I kategorien «Samtidsmusikk – mindre verk» er Jon Øivind Ness nominert hele to ganger for henholdsvis verkene «Charm» (en strykekvartett) og «Dangerous Kitten» (et stykke for trombone og sinfonietta). Og her dukker også Henrik Hellstenius opp igjen – denne gang for den trespråklige korkomposisjonen «Four Fragments». Den siste kategorien er «Samtidsmusikk – større verk», der vi finner Bjørn Fongaard med «Uran 235» – et gjenoppdaget verk som ble førstegangsfremført 37 år etter tilblivelsen. Bjørn Kruse er nominert for «Concerto for Percussion/Orchestra», mens John Persen er nominert for det store orkesterverket «Over kors og krone». Det vil ellers ikke bli delt ut noen ærespris i år.

TONO-nytt
TONO gir for øvrig også ut bladet TONO-nytt, og har i sin siste utgave et interessant intervju med dobbeltnominerte Jon Øivind Ness, som for øvrig ble eier av en Edvard-pris alt i 1998 – det første året prisen ble delt ut. Her forteller han bl.a. at «Charm» er inspirert av det engelske bandet The Smiths, og at han oppfatter mye av dagens såkalte modernisme som både konform og lite utfordrende. Selv lytter han for øvrig gjerne til norske komponister og artister som Mark Adderley, Rolf Wallin, Asbjørn Schaathun, Bogus Blimp og Anja Garbarek. I det samme intervjuet kritiserer han også kulturprofilen til NRK: – Når NRK skal lage kulturprogrammer, tar de mål av seg til å favne de som egentlig ikke er så interessert i kultur. På den måten havner programmet i et ingenmannsland. Vi som virkelig har kulturinteresser er henvist til fagblader og interne kanaler.

Årets Edvard-pris blir for øvrig delt ut på direkten av nettopp NRK2. Om du vil lese hele intervjuet med Ness, anbefaler vi at du tar en titt her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hovedinstrument-lærer på klarinett

Barratt Due musikkinstitutt

Hovedinstrument-lærer på horn

Barratt Due musikkinstitutt

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev