Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor til hundreårskonsert i Edmonton

Norge og provinsen Alberta i Canada kan begge feire 100 år i uavngeighetens navn i 2005. Den 31. mai markerer Det Norske Solistkor hundreårsjubileet i Edmonton, Alberta sammen med det canadiske ProCoro. I løpet av året vil også navn som Humcrush, Atomic og Ole Edvard Antonsen opptre i mer eller mindre offisielle sammenhenger i Canada.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Det Norske Solistkor markerer den 31. mai hundreårsjubileet i Edmonton, Alberta sammen med ProCoro Canada under ledelse av deres respektive dirigenter, Grete Pedersen og Richard Sparks. Konserten finner sted i Francis Windspear-senteret i Edmonton, som sies å være en av Nord-Amerikas fineste konsertsaler. ProCoro er Edmontons eget kor og regnes som et av Canadas ledende profesjonelle kammerkor. Konserten markerer 100 år for både Norge som uavhengig nasjon og for Alberta som provins.

Norsk og kanadisk musikk fra de siste 100 år står på programmet når korene møtes til konserten Northern Connections. Solistkoret synger verker av Fartein Valen, Edvard Grieg, Arne Nordheim, og Edvin Østergaard, mens Pro Coro synger egenbestilte verker av Imant Raminsh, Allan Bevan og Trent Worthington. Sammen vil de to korene synge Imant Raminsh’s Ave Verum Corpus og Knut Nystedts O Crux. Konserten er et samarbeidsprosjekt mellom ProCoro Canada og Den norske ambassade i Ottawa, støttet av utenriksdepartementet.

Det er ikke tilfeldig at den norske hundreårsmarkeringen i Canada legges til Edmonton. Det er sterke historiske bånd mellom Norge og Alberta. Av totalt 340 000 norsk-kanadiere finnes i Alberta 120 000 av norsk avstamming. De fleste innvandret rundt forrige århundreskifte.

— Blant de kulturelle spor de nye landsmenn satte, er kormusikken fortsatt høyst levende og utvikler seg i takt med tiden. Edmonton er byen med den mest levende kortradisjon i Canada, med paralleller sørover til Midtvesten i USA hvor skandinavisk bosetning har vært konsentrert, uttaler Randi Kårstad ved Den Norske Ambassade i Ottawa.

Pro Coro ble startet i 1980 av Michael Gervais som kultiverte frem et ensemble i den skandinaviske sangtradisjon. Under dagens kunstneriske ledelse, Richard Sparks har koret nådd nye høyder og regnes idag blandt Canadas ledende kammerkor. De har vunnet flere prestisjefylte priser, og fremfører regelmessig egenbestilte verker av kanadiske samtidskomponister.

Francis Windspear-senteret er oppført 1997, tar 1700 tilskuere og er akustisk i verdensklasse. Nidarosdomens guttekor vil synge der i juli på deres Alberta-turne. Deres turne er i del sponset av Norsk Hydro Canada, som har base i Calgary, og vil bl.a avholde konserter i Calgary, Edmonton, Camrose og Red Deer. Turneen er initiert og støttet av norske organisasjoner regionalt.

Det har allerede vært flere markeringer av det norske hundreårsjubileet i Canada, blamt annet knyttet til tradisjonelle norske aktiviteter som langrenn og ski. I tillegg til opptredenene til Det Norske Solistkoret, Nordic Voices og Nidarosdomens Guttekor, vil det også bli norsk dkoreltakelse under NorthWest-banneret, i forbindelse med Vancouver Internasjonale Jazzfestival i slutten av juni.

Det er Atomic og Humcrush som gir en rekke konserter på denne festivalen – både på egenhånd og i samarbied med andre gjester ved festivalen. Humcrush reiser dessuten på en pan-Canadisk turne til blant annet Toronto og Montreal. 28. og 29. oktober skal Ole Edvard Antonsen spille med Edmonton Symfoniorkester i Winspear -senteret under morttoet «Salute to Norway’s Centennial». William Eddins er dirigent, Michael Massey spiller piano, og på programmet står bl.a. Griegs «Om høsten»» og «Symfoniske Danser».

For mer informasjon kan interesserte gå til hjemmesiden til Den norske ambassade i Ottawa, og sjekke kulturprogranmmet på http://www.emb-norway.ca/events/. Ytterligere opplysninger bør være å finne på bl.a. www.norway2005alberta.ca og www.albertacentennial.ca.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev