Tabanka Dance Ensemble (Foto: Tale Hendnes)

Bergesenprisen 2020 til Tabanka Dance Ensemble og HipHop 101 Studios

De to scenekunst- og musikkaktørene får to millioner på deling, som de igjen deler med møteplassen og festivalen SPKRBOX og organisasjonen INN.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

De to scenekunstmiljøene mottar kulturprisen Bergesenprisen 2020 for sine bidrag til scenekunst av høy kvalitet og for deres humanitære engasjement og arbeid, skriver Bergesenstiftelsen i en pressemelding.

Dansekompaniet Tabanka Dance Ensemble ble etablert i 2007. Kompaniet, med grunnlegger Thomas «Talawa» Prestø i spissen, har vært en sentral bidragsyter til å utvide den norske kunstscenen. Tabanka arbeider i krysningen mellom kunst, talentutvikling og samfunnsengasjement. De kombinerer kunstnerisk produksjon av høy kvalitet med rettighets- og helsearbeid, forankret i sitt arbeid med og for ungdom.

HipHop 101 Studios startet på Stovner for snart 10 år siden. Initiativtaker var rapperen og ungdomsarbeideren Jonathan «Boss» Castro. Han utmerker seg gjennom sitt samfunnsengasjement og arbeid med ungdom, med mål om å skape musikk og scenekunst på høyt nivå. HipHop 101 er i dag en talentfabrikk på mange steder i hovedstaden. Jonathan Castro samarbeider denne høsten med Røde Kors for å gjøre HipHop 101 til et landsdekkende tilbud for ungdom.

Skal deles med andre formål eller prosjekt
Bergesenprisen ble første gang delt ut i 1988, annethvert år – men fra 2020 skal den deles ut hvert år, melder stiftelsen. Prisen går til kulturelle og humanitære formål, og regnes som en av landets største i sin sjanger. Den karakteriseres også ved at mottaker av prisen velger ut et formål eller prosjekt å dele en vesentlig andel av prisen med.

De to scenekunstorganisasonene deler to millioner kroner, som de deler videre:
HipHop 101 deler med SPKRBOX, som kaller seg en møteplass for hiphop og teater. De er aktuelle med den kritikerroste forestillingen «Blokk til blokk», som nylig også mottok Oslo bys kunstnerpris. Forestillingen turnerer landet rundt med Riksteatret denne høsten, og har med seg Jonathan Castro, Don Martin og Fela blant hovedrollene.

Tabanka Dance Ensemble deler prisen med den nyetablerte organisasjonen INN, som arbeider for større mangfold på kunst- og kulturfeltet. Medlemsorganisasjonen vil sikre at kunst av høy kvalitet skal ha et ytringsmangfold, og jobbe for å bedre situasjonen til kunstnere og kulturarbeidere med minoritetsbakgrunn i Norge.

Her er Thomas Prestøs hilsen etter å ha fått prisen:

Og her er Jonathan Castros:

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.