The Beautiful People (foto: Erle Strøm)

Zoom-vinnerne: – Vi er utrolig fornøyde

Tre vokalister, tre cola og en kaffe, og ni konserter igjen av Zoom-turneen. – Silence The Foe, The Mayflies og The Beautiful People forteller at for deres del, så kunne denne turneen bare ha fortsatt i flere år. – Vi bor godt, spiller for varierte publikum sammen med gode band, og har aldri hatt så mye penger, fortalte en sliten men strålende fornøyd vokalist-trio i forkant av konserten på Oslos John Dee. Med lungebetennelse, groupie-angrep, festivalinnbydelser og flere nyttige avtaler, betaler Zoom-seirene seg allerede for de tre bandene.

Kalender

Cute Aggression

30/09/2022 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera 1. oktober

01/10/2022 Kl. 15:30

Oslo

Cikada duo på Nødutgangfestivalen

01/10/2022 Kl. 20:00

Nordland

Av Knut Steen

— Konsertene har vært veldig forskjellige, og publikum har vært like variabelt, så langt er det vel Porsgrunn, Bø og Stavanger som har pekt seg ut som de beste konsertene, forteller Silence The Foe-vokalist Anders Voldronning, som betegner bandets musikk som «femi hardcore».

— Fordi bandene er så forskjellige musikalsk, blir det ofte en del måping med åpen munn, i Bø skjønte de ingenting av hva vi holdt på med. Sånt er lett å se fra en scene, forteller The Beautiful People-vokalist Ådne Meisfjord, som stiller på scenen i kjole. – Men i Kristiansand gikk vi rett hjem, legger han til.

Voldronning føler at publikum fort blir et veldig tilfeldig utvalg av mennesker og musikksmaker, som aner lite om hva som venter dem. – Men vi har en fordel fordi vi er såpass viltre på scenen, at selv de som ikke liker hard musikk synes det er moro å se på oss. «Dette var gøy, men jeg kunne aldri tenke meg å kjøpe plata», er en vanlig kommentar fra enkelte. Men det er jo også en del av pakka med å ikke være veldig kjente – på denne turneen får man virkelig mulighet til å vise seg frem, sier den tungt tatoverte og piercede sangeren, som foreløpig setter Porsgrunn og Stavanger-konsertene øverst på sin liste.

For Mayflies ble Bø i Telemark en nærmest surrealistisk opplevelse.

— Vi hørte en del skriking utenfor backstage før konserten, og lurte fælt på hva som var galt. Da noen åpnet døra sto det en skokk med jenter der, med hjemmelagde Mayflies-t-skjorter, og tryglet om å få komme inn. Det var fryktelig rart, for ingen visste hvor de kom fra eller hvorfor de var der, forteller en smilende – og lett beklemt – Erik Salvesen.

«Vi vil se EEEEEEEEEEEEEERIK», simulerer Voldronning i falsett, mens Meisfjord tørt bemerker at det nærmeste han har kommet å bli angrepet av groupier, var da en dame spurte om han spilte i The Beautiful People – for å få sjekket opp keyboardisten deres.

The Mayflies, som er det eneste bandet uten EP, solgte 30 demoer etter denne konserten, mens salget for de andre bandene tradisjonelt har vært bedre: «Sweet Sweet Suicide» og «Sedated Times» har solgt jevne 10 eksemplarer hver per konsert.

For andre Zoom-band og -artister før dem, har denne spesielle norgesturneen fungert som et turbo-boost på karrieren. Navn som Perculator, Ricochets, Salvatore, Bronco Busters, Furia, Surferosa, Ricochets og The Jessica Fletchers har alle skrytt av hva Zoom har gjort for dem.

Også årets vinnere har forhåpninger – uten på noen måte å miste bakkekontakten.

— Skal man få noe ut av dette, må man være innstilt på å jobbe knallhardt både før og etter turneen. Det er utrolig mye lettere å komme tilbake til et sted man har spilt på før, men det er viktig å holde Mayflies-navnet og publikum varme. Fortsetter man ikke å spille mange konserter, blir man fort glemt, mener Salvesen.

The Beautiful People har allerede dratt i land en plate-avtale med Perfect Pop fordi noen så dem på Zoom.

— Mayflies kommer ut med et minialbum i august som skal hete «Circus Noir». Plata blir på seks eller syv spor, og vi går i studio rett etter turneen, forteller Salvesen.

Silence The Foe, som er det klart mest konsert-erfarne bandet av de tre, kommer straks ut med en video til låta Kamikaze Mind. Ellers har bandet halt i land en ny distribusjonsavtale, og venter spent på plateslipp i Tyskland.

Samtlige band varsler om en aktiv festivalsommer, uten at de ønsker å gå inn på konkrete navn, fordi mange avtaler fremdeles er av muntlig natur.

Til tross for tett program og lite søvn, er årets Zoom-vinnere bortimot sjokkerte over hvor godt turneen er organisert.

— Jeg har bedre plass på turnébussen enn på rommet mitt, og jag har aldri hatt så mye penger, forteller Voldronning entusiastisk: Silence The Foe har vært på turneer i åtte land, reist 1000 mil for 14 jobber, hatt rotter på backstage og sovet på scenen. På begynnelsen av turneen fikk vi beskjed om at vi ville få 300 kroner dagen i kostpenger, og jeg ble i alle fall utrolig fornøyd. Det ville jo holde fint til både mat og røyk og mer til! Så begynner vi å reise rundt i denne fine bussen, og får servert mat backstage, og middag i tillegg. Da jeg spurte om hva de 300 kronene skulle brukes til, svarte de «dere får jo ikke frokost». Dette er utrolig fett for en kar som vanligvis spiser ett måltid om dagen, sier Voldronning, og bommer villig bort pakkens siste røyk.

Meisfjord fyrer opp og samtykker: – Det er en ganske stor forandring å verken trenge flaskepanting eller lånte penger fra mamma for å kjøpe gitarstrenger. Ulempen er at vi spiser så godt at ingen av klærne mine passer lenger.

Salvesen er sjeleglad over å slippe å spille med dårlige band. – Å dele scene med band du virkelig ikke liker er sørgelig. På denne turneen er vi kjempeheldige, både The Beautiful People og Silence The Foe er veldig gode band, som vi både liker som mennesker og respekterer som musikere. Jeg er utrolig sliten av å synge så mange konserter tett på hverandre, men vi får energi av de andre bandene, og blir mer og mer gira for hver konsert vi spiller, selv om det egentlig burde vært motsatt.

Voldronning nikker ivrig. – Etter syv jobber lå jeg flat. Jeg sliter med lungebetennelse og overlever på hostesaft med morfin, men så lenge vi lever er det bare å gi på, kvitterer han.

Disse konsertene gjenstår på Zoom 2004:

Torsdag 18. mars Sogndal Meieriet
Fredag 19. mars Volda Kroa
Lørdag 20. mars Molde Tapperiet
Onsdag 24. mars Trondheim Blæst
Torsdag 25. mars Tromsø Kaos
Fredag 26. mars Alta Samfunnet
Lørdag 27. mars Bodø Sinus

Mer informasjon om Zoom-turneen kan den interesserte leser finne på nettsidene til NorgesNettet, som det er lenket til nederst på denne siden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev