Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

– Vi må ikke gjøre det til et problem at publikum er overivrige etter å se norske band

Bør by:Larm og Alarm skilles klarere til neste år? Dette er et av spørsmålene som dukker opp når NRK-radiosjef Nils Heldal, Universal Musics norsksjef Yngve Næss og TUR-leder Anders «Lon» Lund formidler sine inntrykk fra by:Larm 2003. Flere tar også til orde for færre band, mens VGs Stein Østbø for første gang mener at seminardelen er på riktig vei.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Her er Ballades tre spørsmål, som vi stilte til en del ledende aktører i bransjen:

1) Hva var, slik du ser det, den største forbedringen fra fjorårets til årets by:Larm?

2) Hva fikk du ut av by:Larm i år, både på konsert- og «forretningsfronten»?

3) Hva bør by:Larm gjøre bedre til neste år?

Nils Heldal, radiosjef i NRK og medstifter av by:Larm:

1) Vi må ikke gjøre det til et problem at publikum er overivrige etter å se norske band. Det er og blir en sinnssykt god ting, men trengselen ble vel heavy noen ganger. Men like fullt er publikums interesse den største forbedringen fra ifjor til i år.

2) Jobba med alarm så bortsett fra et påbegynt magasår jeg fikk, husker jeg best Stonegard, Suferosa – og Petres Urørt.

3) Mye av den velmente kritikken som går på litt færre band – og en eventuell klarere deling av bylarm og alarm – bør lyttes til.

Stein Østbø, journalist, VG:

1) Interessen for by:Larm var atskillig større fra lokalbefolkningen i år, for å si det mildt… Ellers ser jeg ingen store forskjeller, annet enn at seminarprogrammet i år helt riktig har konsentrert seg rundt brød og ikke sirkus. Likevel savnet jeg klare, spisse debatter på utviklingen innen norsk musikk det siste året. Internasjonaliseringstanken på seminardelen var klar i år.

2) Som forventet – mye bra musikk i år også! VG-prisvinnerne Johndoe, Carpe Diem, Helldorado, Athome Project, for å nevne noen. Og Elia skulle jeg veldig gjerne ha sett – og hørt – et helt annet sted enn i rølpehullet Edgar på Samfundet lørdag kveld. Stakkars jente…

På forretningsfronten? Networking, networking og networking – finnes ikke noe bedre sted å gjøre det enn på by:Larm!

3) by:Larm Live bør bli mindre. Halver antall band, kutt ned til to kvelder og lag en høykvalitetsfestival. Den tredje kvelden bør vies helt og holdent til Alarm, dermed får du ikke problemer med at Alarmartistene stjeler oppmerksomheten fra by:Larm-banda. Lettere tilgjengelighet for nøkkelpersoner i presse og bransje må til – banda må ha mulighet til å vise seg frem for dem de er der for!

Seminardelen kan selvfølgelig fremdeles gå over tre dager.

Yngve Næss, norsksjef, Universal Music:

1) Vel, det var ikke så lett, personlig synes jeg at Trondheim er en ideell by:Larm-by, mye bra utesteder, Brittania Hotel funka meget bra. Dette har ikke så mye med selve by:Larm å gjøre, men mer med stemninga generelt.

2) Mye bra band, ikke minst Johndoe, We og et par mer etablerte artister + Alarmprisen. Sosialt samvær med to artistene våre, Askil Holm og Analogue Orchestra + mange fine bransjefolk. Fikk feiret Sonet Distribusjons 1. års bursdag ! En sinnsykt bra Vibeke Saugestad mini-konsert. Hadde møte med en meget bra og lovende artist, som ikke var en del av byLarm.

  3) Det som alle, bortsett fra Erlend mener; slippe inn de folka som har reist dit for å høre artister, ikke minst for artistenes skyld.

  Anders «Lon» Lund, leder, Trondheim Underground Radio (TUR):

  1) Vi i TUR har vært spesielt kritiske til seminardelen av by:Larm, men årets utgave var en god forbedring. Selv om jeg kommer fra et ståsted et stykke på utsiden av det man til daglig kaller «bransjen» fant jeg interessante seminarer og debatter. Godt å se at det frivillige musikklivet ble trukket med i utarbeidelsen gjennom bl.a. Norsk Musikkråd, og jeg synes at «miniseminaret» («Garantert Suksess») for bandmedlemmer i gruppen 15-17 år var et godt tiltak. Det er viktig å tenke på de som kommer etter…

  2) Føler jeg fikk godt utbytte av seminaret, og hadde god mulighet til å treffe til daglig «utilgjengelige» bransjepersoner som typisk befinner seg utenfor Trondheim. Det var dessuten godt å kunne se at band fra Midt-Norge jevnt over holder en høy kvalitet, og at mye av årets fokus på Johndoe og andre fra vår region ikke er tilfeldig.

  3) TUR har hele tiden vært kritisk til bruk av headlinere og det å legge Alarmprisen til samme tid som by:Larm. Jeg synes årets arrangement bygger godt opp under denne kritikken. Det er mulig det kan være taktisk med tanke på steder hvor det er vanskeligere å få publikum til konsertene, men fokus bør etter min mening være mer rettet mot by:Larm som en konferanse/seminar.

  Seminardelen var mye bedre i år, men det hadde vært bra om programmet kom tidligere.

  Espen Mosakk, General Manager, Bonnier Amigo Music Norway

  1) Trondhjæm i by’n, ellers svært lite.

  2) Fikk sett noen «morsomme» konserter i og for seg, men ikke de konsertene jeg langt på vei kom for å se, da det var fullt på disse stedene.

  Ender derfor med at det viktigste jeg fikk ut av 3 dager by:Larm i år, var _________________.

  3) Sørg for at delegatene får prioritert adgang til konsertene. Man må ikke allerede nå glemme hva dette arrangementet handler om, hva live-biten angår.

  Ballade kommer til å trykke svarene etterhvert som de kommer inn. Har du ikke mottatt mail fra Ballade med disse spørsmålene, men føler at du har noe å si; send gjerne en mail til Ballade.

  Hold deg oppdatert

  Meld deg på vårt nyhetsbrev