Tore Hansen, 2003

VG-lista: Lite støtte til Showtime

Tore Hansen i Norsk Artistforbund er ikke enig i at GGF med overlegg forsøker å holde visse typer musikk utenfor VG-listen, slik Arvid Berge i Showtime Records i Skien sa til Ballade i går. – Vi tror på dialog, og skal ha et møte med GGF i overskuelig fremtid, hvor vi skal få til en løsning når det gjelder å få en mer representativ liste, sier Hansen til Ballade. Jan Paulsen i FONO mener på sin side at dette ikke nødvendigvis er deres bord. – Det heter jo tross alt VG-listen, sier han til Ballade.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Av Kyrre Tromm Lindvig

For drøyt to år siden gikk Tore Hansen selv svært hardt ut mot VG-listen, som han kalte «konkurransevridende» og «tabloid». Han ønsket å anmelde listen til Konkurransetilsynet, og sa blant annet: «Når ei plate raser nedover på VG-lista, er det en sjølforsterkende dødsspiral. Flere utsalgssteder fører bare platene som ligger på Topp 20, og når man er ute, droppes man av grossistene, og dermed forsterker man en negativ trend.»

I dag bruker styremedlemmet i Norsk Artistforbund adskillig mildere ord, og sier at utspillet den gang var en brekkstang som fikk i gang en nødvendig prosess. Nå vil han og Norsk Artistforbund heller jobbe politisk, og slik gå inn i en sunn dialog med både Grammofongrosistenes Forening og andre.

Han vil heller ikke gå med på at danseband-genren med vilje blir nedprioritert av GGF, slik Arvid Berge hevdet i gårsdagens utgaver av Dagens Næringsliv og Ballade.

– Det er spissformuleringer jeg ikke vil kommentere, uttaler han.

— Vi har lenge hatt en god dialog med GGF. Vi møter dem jo i mange fora, slik som GRAMO, og jeg har tro på at vi med det møtet vi skal ha snart, vil kunne hjelpe med å få ting på plass, sier Hansen.

På spørsmålet om det kun er tekniske problemer som forhindrer for eksempel CDer solgt på bensinstasjoner til å bli inkludert på listene, er han tilbakeholden.

— Det er det vi skal diskutere på dette møtet, poengterer han.

Hansen hevdet i sin tid at «rundt 35 prosent av platesalget i Norge faller ut av VG-lista, fordi salget på bensinstasjoner og kiosker ikke har noen innvirkning på statistikken.»

Den gang mente han at det ikke skulle være vanskelig å få til tekniske løsninger for å inkludere bensinstasjonssegmentet, da alle utsalgssteder bruker strekkoder. I mellomtiden har ikke så fryktelig mye skjedd.

– Det er begrenset hvor mye vi kan si før vi faktisk har kommet sammen og hatt dette møtet, som vi altså skal ha snart, sier Hansen avslutningsvis.

Jan Paulsen i FONO poengterer at selv om de gjerne vil ha en liste som er så korrekt og representativ som mulig, så er det VG og GGF som har ansvaret for den.

— Den heter jo tross alt VG-listen, sier han til Ballade.

— Vi har forstått det sånn at det er tekniske problemer som gjør at for eksempel salg av CDer på bensinstasjoner ikke kommer med på listen, men at det jobbes med slike løsninger nå. Dette er uansett ikke vårt bord, forklarer Paulsen.

På spørsmålet om ikke en urepresentativ liste medfører at visse artister og selskaper favoriseres fremfor andre, svarer han:

— Vi ønsker oss som sagt en liste som er så korrekt som mulig.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev