Vaskeriet (Kristiansand)

Vaskeriet stenger dørene

Dårlig publikumsoppmøte på konserter og millionunderskudd to år på rad er årsaken til at Vaskeriet i Kristiansand nå stenger dørene. I januar er Kristiansand dermed uten en stor livescene knappe to måned før platebransjens årlige treff by:Larm inntar byen med horder av bransjefolk, journalister og mengder med norske artister. -Vaskeriet har kjørt feil konsert-profil. Derfor er stengingen ikke overraskende, sier andre aktører i bransjen.

BransjenPopulærmusikk

I forrige uke ble det klart at Studentsamskipnaden har vedtatt å stenge kranene på Kristiansands største scene. Årsaken er millionunderskudd og laber interesse for konsertstedet blant byens studenter.

— Problemet er rett og slett at studentene ikke bruker stedet lenger, sier styreformann for Studentsamskipnaden i Agder Tom Erik Grimslid til Fædrelandsvennen. Han understreker at samtidig at vedtaket var enstemmig i styret, og at det foreløpig er lite som tyder på at avgjørelsen vil bli omgjort.

Og nå begyner det å haste med eventuelle endringer av vedtaket. 7. mars inntar nemlig bransketreffet by:Larm Kristiansand med mengder av artister som skal vise seg fram for en samlet musikkbransje. Men Erlend Mogård-Larsen fra by:Larm avviser at stengingen av Vaskeriet vil ha noe å si for avviklingen av arrangementet.

— Vi har allerede vært i samtale med både Vaskeriet og Kristiansand Kommune, og vi har fått forsikringer om at Vaskeriet skal holdes åpent under by:Larm. Selv om de har stengt kranene, åpnes lokalet for oss i mars. Det er dermed ingen fare for at by:Larm må flytte til en annen by på grunn av dette. Avviklingen av arrangementet vil gå som planlagt, og det kommer til å bli kjempebra.

Som en slags protest mot stengningsvedtaket har ledelsen på Vaskeriet i høst kjørt et intensivt program med hyppige konserter og andre arrangementer. Vaskeriet ønsker med dette å demonstrere at de har livets rett. Studentsamskipnaden har allikevel ikke latt seg overbevise av den offensive profilen, og hevder at det er eksterne brukere og ikke-lokale studenter som benytter seg av konsertstedet. Vaskeriet har lenge slitt med at for få ikke-studenter kommer på arrangementene. Byens befolkning har ikke forstått at Vaskeriet ikke bare er et studenthus. Nå brukes likevel tilstrømningen av ikke-studenter som argument for å stenge stedet.

Blant andre aktører i bransjen kommer ikke stengingen av Vaskeriet som noe sjokk. På Henriksen på studenthuset Chateau Neuf og Betong i Oslo peker på at stedet lenge har hatt en dårlig organisasjonsmodell.

— På Vaskeriet har daglig leder hatt veto-rett på bookingen. Dette innebærer at stedet ikke har kunnet tatt noen sjanser ved å ta inn større navn. Hver gang det har foreligget et tilbud om større artister, med dertilhørende større honorarer, har daglig leder satt seg på bakbeina. Konsert-tilbudet blir lite spennende når du alltid «kjører safe», hevder Henriksen.

Mogård-Larsen sier seg enig med Henriksen:

— Vaskeriet har vel ikke akkurat vært kjent for å ha hatt den mest progressive bookingprofil de siste fem årene. Jeg vet for eksempel at Frimusikkens venner har hatt store problemer med å slippe til i studenthuset. Dessuten tror jeg beliggenheten har vært en stor ulempe. Lokalbefolkningen har rett og slett hatt vondt av å måtte gå over Riksveien til Flekkefjord for å gå på konsert. Jeg tror et mer sentralt plassert studenthus, slik som for eksempel Driv i Tromsø, har livets rett også i Kristiansand. Vi i by:Larm ser ikke mørkt på at Vaskeriet stenger, men ønsker gjerne å være med på å sparke igang noe nytt. Kanskje allerede i mars?

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025

Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Utlysning av Egil Storbekkens musikkpris 2025

Nå kan du foreslå kandidater til Egil Storbekkens musikkpris 2025, til personer som har gjort en ekstraordinær innsats i norsk folkemusikk. Frist 20. august.

Komponist Halvor Haug har gått bort

Komponist Halvor Haug har gått bort

"Haug er ikke bare en av de ypperste norske komponistene gjennom tidene, han er rett og slett en av de mest seriøse i vår tid," skrev tyske Christoph Schlüren om Halvor Haug i en hyllest da komponisten fylte 70.

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Egen plan for kulturberedskap? Kultur som kritisk ressurs innen samfunnssikkerhet

Prosessen med å få kulturen inn i totalberedskapen fikk en dytt framover i fjor. Men nå må vi få en egen beredskapsplan for kunst- og kulturinstitusjoner, mener direktøren for Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Cecilie Daae.

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Hvor brenner det, Jørgen Myhr Stokke, Achy Ouafik og Sten Ove Toft?

Oslo kryr av mange små og mellomstore scener sammenlignet med andre skandinaviske byer. Men evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

Ballade video spesial: Grimstad kaller

Ballade video spesial: Grimstad kaller

Vi presenterer ti av bidragene til årets musikkvideo-program under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio