Vaskeriet (Kristiansand)

Vaskeriet stenger dørene

Dårlig publikumsoppmøte på konserter og millionunderskudd to år på rad er årsaken til at Vaskeriet i Kristiansand nå stenger dørene. I januar er Kristiansand dermed uten en stor livescene knappe to måned før platebransjens årlige treff by:Larm inntar byen med horder av bransjefolk, journalister og mengder med norske artister. -Vaskeriet har kjørt feil konsert-profil. Derfor er stengingen ikke overraskende, sier andre aktører i bransjen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

I forrige uke ble det klart at Studentsamskipnaden har vedtatt å stenge kranene på Kristiansands største scene. Årsaken er millionunderskudd og laber interesse for konsertstedet blant byens studenter.

— Problemet er rett og slett at studentene ikke bruker stedet lenger, sier styreformann for Studentsamskipnaden i Agder Tom Erik Grimslid til Fædrelandsvennen. Han understreker at samtidig at vedtaket var enstemmig i styret, og at det foreløpig er lite som tyder på at avgjørelsen vil bli omgjort.

Og nå begyner det å haste med eventuelle endringer av vedtaket. 7. mars inntar nemlig bransketreffet by:Larm Kristiansand med mengder av artister som skal vise seg fram for en samlet musikkbransje. Men Erlend Mogård-Larsen fra by:Larm avviser at stengingen av Vaskeriet vil ha noe å si for avviklingen av arrangementet.

— Vi har allerede vært i samtale med både Vaskeriet og Kristiansand Kommune, og vi har fått forsikringer om at Vaskeriet skal holdes åpent under by:Larm. Selv om de har stengt kranene, åpnes lokalet for oss i mars. Det er dermed ingen fare for at by:Larm må flytte til en annen by på grunn av dette. Avviklingen av arrangementet vil gå som planlagt, og det kommer til å bli kjempebra.

Som en slags protest mot stengningsvedtaket har ledelsen på Vaskeriet i høst kjørt et intensivt program med hyppige konserter og andre arrangementer. Vaskeriet ønsker med dette å demonstrere at de har livets rett. Studentsamskipnaden har allikevel ikke latt seg overbevise av den offensive profilen, og hevder at det er eksterne brukere og ikke-lokale studenter som benytter seg av konsertstedet. Vaskeriet har lenge slitt med at for få ikke-studenter kommer på arrangementene. Byens befolkning har ikke forstått at Vaskeriet ikke bare er et studenthus. Nå brukes likevel tilstrømningen av ikke-studenter som argument for å stenge stedet.

Blant andre aktører i bransjen kommer ikke stengingen av Vaskeriet som noe sjokk. På Henriksen på studenthuset Chateau Neuf og Betong i Oslo peker på at stedet lenge har hatt en dårlig organisasjonsmodell.

— På Vaskeriet har daglig leder hatt veto-rett på bookingen. Dette innebærer at stedet ikke har kunnet tatt noen sjanser ved å ta inn større navn. Hver gang det har foreligget et tilbud om større artister, med dertilhørende større honorarer, har daglig leder satt seg på bakbeina. Konsert-tilbudet blir lite spennende når du alltid «kjører safe», hevder Henriksen.

Mogård-Larsen sier seg enig med Henriksen:

— Vaskeriet har vel ikke akkurat vært kjent for å ha hatt den mest progressive bookingprofil de siste fem årene. Jeg vet for eksempel at Frimusikkens venner har hatt store problemer med å slippe til i studenthuset. Dessuten tror jeg beliggenheten har vært en stor ulempe. Lokalbefolkningen har rett og slett hatt vondt av å måtte gå over Riksveien til Flekkefjord for å gå på konsert. Jeg tror et mer sentralt plassert studenthus, slik som for eksempel Driv i Tromsø, har livets rett også i Kristiansand. Vi i by:Larm ser ikke mørkt på at Vaskeriet stenger, men ønsker gjerne å være med på å sparke igang noe nytt. Kanskje allerede i mars?

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.