Kor i Oslo

Urørt – ny musikkbase for norske talenter

NRK har i disse dager lansert nettstedet «Urørt», som vil være et utstillingsvindu for norske band og artister uten platekontrakt. Foreløpig har over hundre håpefulle detagere grepet sjansen til å nå ut over nettet – og samtidig skaffe seg både en fullfinansiert promo-CD og en spillejobb under neste års By:larm i Tromsø.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

NRK Upunkt er et nytt nett-tilbud fra Norsk Rikskringkasting, der man forsøker å samle mye av det beste fra ungdomsorienterte kanaler og programmer som Petre og mPetre, U, Trigger og Topp 20. En egen redaksjon gjør stoffet tilgjengelig på internett og via WAP-tjenester for mobiltelefon. For Ballades lesere er det kanskje seksjonen ”Urørt” som vil være av størst interesse, der alle norske band uten platekontrakt kan presentere musikken sin. Nettbrukerne vil her stemme frem en vinner, som vil få spille under neste års By:larm i Tromsø.

Det er i første rekke brukerne av tjenesten som bestemmer hvem som skal bli valgt ut. Du kan høre på gruppene, laste ned låtene og stemme på dem du mest synes fortjener å bli satt fokus på under By:larm. Det bandet eller den artisten som får flest stemmer sender Petre i profesjonelt studio, der de kan spille inn en sang som blir gitt ut på en promo-CD i 400 eksemplarer, som så deles ut under By:larm i Tromsø i februar. I tillegg vil det altså vanke en spillejobb på årets viktigste bransjetreff her hjemme. Dessuten vil også musikkprodusentene i Petre velge en egen kandidat, som får samme behandling.

I forbindelse med ”Urørt” har redaksjonen også trukket frem det gode, gamle allmennkringkasting-begrepet, og roser seg av sidene verken er finansiert av leskedrikker, buksemerker eller tellerskritt. Videre heter det blant annet: ”nytt norsk talent er altfor viktig til at det kan overlates de kommersielle kreftene… NRK har et ansvar for å gi dem som vil spille en plattform å spille på. På fagspråket kaller vi det allmennkringkasting. Dette nettstedet er et slikt sted. Vi legger forholdene til rette slik at du kan legge ut musikken din. At du kan få feedback. At du kan få kontakt med andre som holder på med det samme. At du kan bygge deg et nettverk. At du kan lære av andres feil.”

Etter at kåringen av de to utvalgte er ferdig, vil Urørt-sidene bli gjort om til en permanent, nettbasert musikkbase for nye norske talenter. Petre kommer dessuten til jevnlig å ha egne Urørt-programmer, der man presenterer de demo-artistene som skiller seg mest ut.

Per i dag ligger det godt over hundre låter inne på Urørt-sidene, der hoveddelen befinner seg i kategoriene rock eller pop. Om du har RealPlayer installert, kan du høre samtlige bidrag som en slags non stop-nettradio. Og kanskje være tidlig ute med å oppdage de neste, store navnene i norsk populærmusikk. Fjorårets vinnere var Katthult og Number Seven deli, som begge kan vise til anseelige bedrifter i tiden som har gått siden. Blant årets påmeldte finner vi også en hel del halvkjente navn, der vi i farten kan trekke frem Cinnamoon, Echo Image, Pornshot, Stardust Breakers og Sylvia Wane som noen band som alt har brutt seg et stykke opp fra undergrunnen.

Urørt-sidene finner du uansett her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.