Turboneger 2003

Turboneger vant «rockens Oscar»

Det kontroversielle rockebandet Turboneger, som i det siste har preget Ballades sider med skarpe utspill mot VG og anmelderstanden, stakk i går av med Kerrang!-prisen «Spirit Of Independence» under det internasjonale musikkbladets prestisjetunge prisutdeling i London. – «The Spirit Of Independence» er, sammen med «Hall Of Fame»-utnevnelsen som Metallica fikk, den gjeveste prisen. Når Kerrang! som verdens største rockeblad anerkjenner oss på denne måten, er det veldig hyggelig, sier gitarist Rune Rebellion på telefon til Ballade fra London.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen

Turboneger fikk nyss om at de burde være tilstede på utdelingen under en spillejobb på Themsen, og ganske riktig – kvelden endte med at bandet ble tildelt prisen «The Spirit Of Independence», utdelt av en strålende fornøyd Jack Osbourne. Turboneger var det eneste bandet som verken kom fra England eller USA, og hevder til Dagbladet at juryens avgjørelse falt i god jord:

— Det at vi vant, falt i veldig god jord. Metallica-vokalist James Hetfield er kjempefan, og går rundt og tar på oss hele tiden. Amerikanske Good Charlotte, som vant to priser, dediserte den ene til oss, fortalte bassist Happy-Tom til avisen i natt.

Han fortalte videre: – «The Spirit Of Independence» er en slags blanding av «special olympics» og helteprisen. Den eneste som ikke er styrt av hensyn til et eller annet plateselskap. Mange holder den for å være den gjeveste, rockens Oscar.

Turboneger har gjort et kolossalt comeback med platen «Scandinavian Leather», og turnert med bl.a. Queens Of The Stone Age. Turboneger har reist fra konsert til konsert siden slutten av mars, nå står Reading-festivalen for tur, før bandet begynner på USA- og Australia-delene av turnèen. Her hjemme har comeback-albumet passert 50 000 eksemplarer, noe som kvalifiserer til platinastatus.

Rune Rebellion, fremdeles noe preget av gårsdagens kalas, forteller på telefon fra London at Turboneger nå mesker seg i eliteskiktet.

— Nå henger vi med Metallica og Linkin Park, og det er i alle fall ingen grunn til å smiske oppover, det er heller omvendt. Alle de store har platene våre, og vi får utrolig mye positiv feedback på at vi har gått utenom de vanlige kanalene, og gjort det så bra.

Det siste året har jo tilsynelatende vært en sammenhengende triumf for dere – hvordan rangerer dere denne prisen?

— Prisen «The Spirit Of Independence» er – sammen med «Hall of Fame»-utnevnelsen som Metallica fikk – den aller gjeveste. Når Kerrang! som verdens største rockeblad anerkjenner oss på denne måten, er det veldig hyggelig. Vi har fått et urolig bra buzz her borte, så Reading-konserten kommer til å ta helt av, lover Rune Rebellion.

Turbonger skal den 24. august også opptre på Leeds-festivalen. Deretter bærer det til Hamburg, der bandet som kjent har en meget sterk fanbase. Så følger nok en festivaljobb i Tyskland, før bandet så setter kursen mot USA, og deretter Australia.

Også norske musikkbransjefolk lar seg imponere av gårsdagens utmerkelse. Musikksjef Håkon Molset i Petre uttaler i den forbindelse til P1s Musikknytt:

— Amerikanske artister har en kommersiell gjennomslagskraft, men når du kommer fra Norge blir du i utgangspunktet neglisjert. Turboneger har heller ikke klart å få det til i veldig stor grad der, før det nå er i ferd med å skje noe, helt åpenbart. Kerrang Awards er en pris som henger veldig høyt i den hardere delen av rocken. Dette er en anerkjennelse jeg tror Turboneger setter veldig høyt – og også en veldig fjær i hatten for norsk musikk.

I Kerrang!-juryens begrunnelse for prisen kan vi lese følgende: «2003 is the year of the Ox. But more than that, it is the year of the Turbonegro. The Imperial Underdogs of Scandinavian Rock’ claims the bands biography and how true this is becoming. This Norwegian quintet say their tunes are Deathpunk, but others describe them as «Dangerous Gay Rock performed by dangerous dudes».»

The Spirit Of Independence-prisen gikk i 2002 til den innflytelsesrike tyske industri-musikeren Alec Empire, som kanskje er mest kjent for sin innsats i Atari Teenage Riot.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.