DumDum Boys

Tidenes norske-debatten: Om mannen og ballen, avsender og mottager

– Ballade-journalist Øyvind Holen kritiserer undertegnede for å ta mannen i stedet for ballen når jeg svarer på hans kritikk av Spirit og P3s kåring av tidenes norske låt. Holens svar vitner om en manglende evne til å ta berettiget og saklig, spissformulert kritikk innover seg, mener Spirit-redaktør Thomas Talseth.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Thomas Talseth, redaktør, Spirit

For det er ikke bare ballen som gjelder i musikken og kritikken av den. Avsender er også viktig. Og ikke minst mottager.

Holen henger hele sin klagesang på én knagg: At vi kaller dette ”tidenes norske låt” i stedet for hans eget forslag, ”tidenes norske P3-låt”. Dette er ifølge ham det eneste problemet her.

For det første ville ”tidenes norske P3-låt” være et feilaktig navn, siden det er to avsendere i konkurransen. Og siden konkurransen kun avholdes via disse to medier, er det innlysende for alle som ikke får lønn for å holde liv i debattsider på internett at dette er nettopp Spirit og P3s kåring av tidenes norske låt. Med de begrensninger som ligger i dét.

Å bygge en så ordrik og ellers lite fruktbar kritikk på dette ene argumentet, gir inntrykk av at det er få virkelig kritikkverdige problemstillinger i norsk musikk for tiden. Men noe må man jo finne på når rockmuseumsdebatten er i ferd med å ebbe ut.

Ta en titt på Holens liste over artister og sanger han mener burde være nominert: «En solskinnsdag» av Postgirobygget, «Det går likar no» av D.D.E., «Tir Na Noir» av Vamp, «Min første kjærlighet» av Jahn Teigen, «Mysteriet deg» av Bjørn Eidsvåg, «La det swinge» av Bobbysocks, «Kveldssong for deg og meg» av Odd Nordstoga, «Lys og varme» av Åge Aleksandersen, «Cheerio» av The Monroes, «Har en drøm» av Jørn Hoel, «Nocturne» av Secret Garden og «Noen ganger er det ålreit» av Odd Børretzen.

Ta så en ny titt på navnet vi har gitt kåringen: ”tidenes norske låt”. Vi skal altså frem til én låt. Ikke to. Ikke hundre. Én låt. Stemt frem av Spirits lesere og P3s lyttere, som nesten alle er mellom 15 og 30. Er det saklig å mene at noen av de ovennevnte ville ha en mulighet til å vinne?

Man trenger ikke være musikkjournalist for å skjønne at svaret er nei.

I skrivende stund er det Jokke & Valentinerne, a-ha, Dumdum Boys, Turboneger, Seigmen, Raga Rockers og Bigbang som kniver i toppen av listen.

Man trenger ikke være musikkjournalist for å skjønne at våre nominasjoner er helt i takt med hva som er populært hos våre lesere og lyttere. Og det er de vi har stelt i stand kåringen for.

Debatten startet oppprinnelig i Ny Tid, og kan leses i sin opprinnelige kontekst her. Listen over de 100 låtene som P3 og Spirit-redaksjonen har nominert, finner du på nrk.no/tidenesnorske. Utvelgelsen har også valgt adskillig debatt på NRKs nettsider, der en rekke kritiske kommentarer er å lese på denne lenken.

Stillinger

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev